Zawiercie, Paderewskiego 114, Karczma U Stacha

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #31
    Odwiedziłem karczmę w minioną sobotę . Piwa z beki do wyboru dwa: jasne oraz ciemne górnej fermentacji, obydwa po 3,5 pln. W menu widnieje też niefiltrowane określone jako 'piwo przednie drożdżowe' (a w wersji angielskiej jako 'Malt beer') które wycenione jest na 30 pln za dwulitrowy dzbanek.
    W rozmowie telefonicznej przed przyjazdem udało mi się ustalić, że tego dnia miała odbyć się premiera piwa miodowego. Piwo miało być podawane gościom na wieczornej imprezie, ja niestety musiałem zbierać się wcześniej.
    W lodówce stoją butelki Tagera Pilsa oraz Tagera Mocnego. Cena to 3 pln na miejscu, na wynos 50 gr więcej.

    Jeśli chodzi o piwo, to jasne jest przeciętne natomiast ciemniak mnie zauroczył. Nazwa nie jest zbyt adekwatna, gdyż jest to po prostu rasowy ejl. Warto było pokonać trochę kilometrów dla tego piwa. Szczegółowe oceny w piwo-konkretnie.

    Co do lokalu to brakowało mi w nim silniejszego zaakcentowania faktu podawania własnego piwa. Widać, że nie gra ono tutaj głównej roli, jest tylko dodatkiem.
    Wnętrze urządzone w stylu skansenowo-biesiadnym robi trochę lepsze wrażenie (szczególnie kamienne sklepienia) niż 'chatka Gargamela' z zaparkowanym obok MIG-iem.
    Fajnie by było, gdyby browar warzył więcej gatunków i żeby były one dostępne 'U Stacha'. Myślę, że browar stać na to (nie w sensie finansowym )

    Aktualne foto karczmy tutaj.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • ArtK31
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.04
      • 708

      #32
      Dziś będąc przejazdem mogłem napić się zawierciańskiego piwka w firmowym szkle.....tyle tylko, że szkło to jest szkłem firmowym krakowskiego Relakspola.
      Zawsze twierdziłem, że Polska to dziwny kraj .

      Comment

      • tomek35
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.02
        • 497

        #33
        W lipcu, udając się do Krakowa, odwiedziłem Karczmę. Żarcie bardzo dobre. Piwa na wynos w cenie 3,50 zł i 4 zł, na dodatek w zielonej butelce. W Krakowie zakupiłem te same piwa w brązowej butelce w cenie 1,20 zł tager i 1,80 zł boner. Tager się mocno skiepścił, za to boner dosyć dobry.
        Piw beczkowych, jako kierowca, nie mogłem skosztować. Dopiero w Krakowie dokonałem degustacji piw z Zawiercia. Jedynie miodowe mi smakowało, pozostałe miały za dużo goryczki.

        Comment

        • Promil03
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.10
          • 2833

          #34
          Miodowe jest dostępne w butelce?

          Comment

          • tomek35
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.02
            • 497

            #35
            Z butelki jest tylko Tager i Boner. Miodowe piłem z kija w Non Iron. Pozostałe piwa z beczki degustowałem na Stolarskiej i na Kazimierzu.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19291

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomek35
              ... pozostałe miały za dużo goryczki.
              tym różnią się piwa od napojów piwopodobnych, ze mają dużo goryczki. piwo bez goryczki (z wyjątkiem pewnych stylów) to nie piwo

              Comment

              • Promil03
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.10
                • 2833

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomek35
                Z butelki jest tylko Tager i Boner. Miodowe piłem z kija w Non Iron. Pozostałe piwa z beczki degustowałem na Stolarskiej i na Kazimierzu.
                Dzięki, myślałem, że coś przegapiłem.

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13961

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03
                  Dzięki, myślałem, że coś przegapiłem.
                  Nie dałbym głowy czy lada moment nie będzie dostępne w butelce. Bo Zawiercie przygotowuje nową (w sensie nazwy) linię piw butelkowych, w tym tych do tej pory dostępnych tylko z beczki.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • delvish
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.11
                    • 3508

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                    tym różnią się piwa od napojów piwopodobnych, ze mają dużo goryczki. piwo bez goryczki (z wyjątkiem pewnych stylów) to nie piwo
                    Szczególnie jeśli jednym z tych piw jest bitter
                    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                    (Frank Zappa)

                    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                    Comment

                    • szefunio
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.01
                      • 481

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                      Nie dałbym głowy czy lada moment nie będzie dostępne w butelce. Bo Zawiercie przygotowuje nową (w sensie nazwy) linię piw butelkowych, w tym tych do tej pory dostępnych tylko z beczki.
                      Miodowe, które do tej pory można było dostać jedynie w beczce, będzie także w butelce. Już niedługo.
                      Robię to co lubię - produkuję piwo.

                      Comment

                      • tomek35
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.02
                        • 497

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                        tym różnią się piwa od napojów piwopodobnych, ze mają dużo goryczki. piwo bez goryczki (z wyjątkiem pewnych stylów) to nie piwo

                        Ale te piwa mają dużo za dużo goryczki. Piłem je rok temu i wcześniej i wtedy były idealne w smaku. Moim zdaniem piwo z Zawiercia się trochę popsuło.

                        Comment

                        • szefunio
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.01
                          • 481

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomek35
                          Ale te piwa mają dużo za dużo goryczki. Piłem je rok temu i wcześniej i wtedy były idealne w smaku. Moim zdaniem piwo z Zawiercia się trochę popsuło.
                          Poczekaj trochę i spróbuj wersji butelkowej albo jedź do karczmy, to poczujesz zmiany od razu
                          Robię to co lubię - produkuję piwo.

                          Comment

                          • toto
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.12
                            • 949

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomek35
                            Ale te piwa mają dużo za dużo goryczki. Piłem je rok temu i wcześniej i wtedy były idealne w smaku. Moim zdaniem piwo z Zawiercia się trochę popsuło.
                            Piłem wczoraj Amber (Bursztynowe) z Zawiercia i wcale nie było przesadnie goryczkowe. Wręcz przeciwnie, goryczka była stonowana i ukryta za wyraźną, bardzo przyjemną owocowością. W stosunku do nie tak dawnych czasów Relakspolowskich (niecałe 2 lata) to piwo jest z reguły znacznie mniej goryczkowe (w przeciwieństwie do Darka). Choć oczywiście rozrzut smakowy poszczególnych warek jest niemały.
                            Aktualna warka Ambera (choć może U Stacha jest już następna) według mnie jest jedną z lepszych uwarzonych w Zawierciu. Jednak trochę brakuje mi wyraźnej goryczkowości tego piwa z czasów warzenia go w Krakowie (najlepiej byłoby by wersja owocowa i goryczkowa współwystępowały na rynku).

                            Comment

                            • tomek35
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.02
                              • 497

                              #44
                              Może akurat trafiłem na taką warkę mocno goryczkową, piwa te piłem w lipcu. Cieszy mnie, że następne warki są lepsze, ale niestety wróciłem do Gdańska, a tu nie ma piw z Zawiercia.

                              Comment

                              • szefunio
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2007.01
                                • 481

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomek35
                                Cieszy mnie, że następne warki są lepsze, ale niestety wróciłem do Gdańska, a tu nie ma piw z Zawiercia.
                                Niedługo pewnie się pojawią, niech tylko browar wypuści wersje butelkowe.
                                Robię to co lubię - produkuję piwo.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • heckler
                                  Cieszyn, Katowicka 136, Browar - Karczma Pod Czarnym Kogutem
                                  heckler
                                  Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
                                  Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,
                                  ...
                                  2023-03-22, 16:08
                                • Piwowar
                                  Browar "Schwarzer Adler" we Wrocławiu
                                  Piwowar
                                  Pisałem już kiedyś o "Czarnej wronie" we Wrocławiu, dzisiaj trochę na temat historii karczmy pod Czarnym orłem.

                                  Karczma z browarem przy ulicy Oławskiej 70, róg Biskupiej, powstała podobno już w 1710 roku, niektóre źródła podają nawet rok 1600. Piwowar Julius Hahn...
                                  2020-06-14, 11:27
                                • Piwowar
                                  Piwowarstwo w Paczkowie
                                  Piwowar
                                  Paczków

                                  Według pewnego kronikarza Paczków był podobno już w 791 roku dużym i zaludnionym miastem. Tysiąc lat później, w 1784 roku, twierdzono że to nieprawda. Kto wie, to co dziś wydaje nam się wielkie, za sto lat może być uznane za małe. Dziś Paczków jest niewielkim...
                                  2019-09-23, 20:25
                                • Alkoneser
                                  Browary restauracyjne w Polsce
                                  Alkoneser
                                  Cześć,
                                  mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                                  2024-08-05, 11:26
                                • MarcinKa
                                  Muczne 3a, Browarnia Muczne
                                  MarcinKa
                                  Muczne to ciekawa miejscowość w Bieszczadach, niedaleko Sanu/granicy Ukraińskiej, 10 km od Stuposian. Bardziej na odludziu jest już tylko Tarnawa Niżna, jeszcze 5 km dalej. Miejscowość jest ciekawa, bo mieszka w niej na stałe 45 osób (5, 6 domów), a w miejscowości jest duży gmach Centrum...
                                  2017-07-31, 18:11
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...