Częstochowa, Korczaka 14, Browar Czenstochovia

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2797

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi
    Dodam tylko, że każde piwo z Oslo w nazwie pochodzi z browaru GAB z Wąsosza pod Częstochową, to właśnie dzięki Oslo ten browar odżył.
    Jak wszystko dobrze pójdzie to na jesieni w Oslo będą też mieli piwo z własnego minibrowaru.

Comment

• arzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 2814

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
      Jak wszystko dobrze pójdzie to na jesieni w Oslo będą też mieli piwo z własnego minibrowaru.
      Premiera ma być 19 września.
      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      Bractwo Piwne
      Skład Piwa
      Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

Najmłodszy krajowy minibrowar odwiedziłem w ostatnią sobotę, niedługo po czujnej wizytacji Szanownej Adminiscencji
        Dostępne obecnie są trzy piwa: jasne, pszeniczne oraz ciemne. W tankach leżakuje miodowe. Piwka prezentują się następująco:

Jasne - w smaku zbyt poprawne, bez charakteru. Na szczęście piwowar poczęstował mnie warką dojrzewającą w tankach i to już było o wiele lepsze. Silniej chmielone, wyraziste w smaku. Tak trzymać!
        Pszenica - była by to wzorcowa pszenica gdyby zwiększyć trochę nagazowanie i zmniejszyć akcenty słodowe. Ale to dopiero początki przecież...Dlatego też wybaczam podanie jej w kuflu
        Ciemne - kolor ciemnego bursztynu, piana drobna o beżowej barwie. Zapach owocowo-karmelowy. W smaku orzeźwiające, na szczęście nie słodkie. Brakowało mi w nim jednak jakiejś podbudowy, treści. Przypomina mi gdańskiego ciemniaka, którego można pić litrami

Ceny piwa: Jasne 7/5,5, Pszenica 7/6, Ciemne 8/6.
        Na sali minibrowarowej obowiązuje zakaz palenia, za to na dole, w 'Oslo' palić już można.

Niestety w związku z uruchomieniem browaru zaprzestano serwowania lanego niefiltra z Wąsoszy. Podczas mojej wizyty nie było go też w wersji butelkowej, która robiona jest na specjalne zamówienie dla lokalu. Rekompensatą jest fakt, że wszystkie piwa dostępne w minibrowarze są obecne w nalewakach 'Oslo' na parterze.

Minibrowar wygląda bardzo porządnie i elegancko, są dostępne podkładki i trzy rodzaje szkła z logo które można było nabyć w cenie 10 pln niezależnie od pojemności.

W sezonie zimowym pojawić ma się, o ile dobrze pamiętam, doppelbock. Będzie to doskonały pretekst by ponownie odwiedzić Czenstochovię. A tak na marginesie to skandal by ostatni pociąg do wawy był już o osiemnastej

Zdjęcia dostępne w Galerii: pierwsze, drugie, trzecie, czwarte, piąte oraz szóste.

PS. Podziękowania dla właściciela i piwowara za możliwość degustacji leżakującego pilsa.
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
          Najmłodszy krajowy minibrowar odwiedziłem w ostatnią sobotę, niedługo po czujnej wizytacji Szanownej Adminiscencji
          No to jak to jest? "Adminiscencja" po wizycie tam donosiła, że GABa leją nadal. Czyżby się skończył tuż po ich wizycie?
          Last edited by Pendragon; 2009-10-26, 20:59.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            No to jak to jest? "Adminiscencja" po wizycie tam donosiła, że GABa leją nadal. Czyżby się skończył tuż po ich wizycie?
            Tak mi się wydawało z rozmowy z Grześkiem, aczkolwiek ART mówił mi przed chwilą, że cuś źle zrozumiałam i Gaba na razie nie ma, bo browar go nie dostarczył i nie wiadomo, kiedy to poczyni, ale ma być cały czas w ofercie.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• docent
              • 2002.10
              • 5205

Z rozmowy z właścicielami wywnioskowałem, że GAB będzie tylko w formie butelkowej. A Administracja podobno zabalowała do późna to i braki na stanie są zrozumiałe
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary

Comment

• Maggyk
                Szara Adminiscjencja
                🍼
                • 2004.05
                • 5617

Pleciuga z tego Grześka... gdyby tak chętnie opowiadał o recepturach na piwa
                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                Piwo domowe -
                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• Pendragon
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

No nie straszcie tymi zmianami, bo wczoraj zauważyłem, że ich strona zniknęła.
                  Znaczy się temu GABowi

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• arzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.06
                    • 2814

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...)
                    Minibrowar wygląda bardzo porządnie i elegancko, są dostępne podkładki i trzy rodzaje szkła z logo które można było nabyć w cenie 10 pln niezależnie od pojemności.

(...)
                    Z tego co pamiętam to są kufle 0,5 i 0,3 jak i szklanki 0,5 i 0,3.
                    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Bractwo Piwne
                    Skład Piwa

Comment

• arzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 2814

Na górze czyli w browarze są stoliki i krzesełka. Na dole same sofy i fotele, bardziej wypoczynkowo

Bractwo Piwne
                      Skład Piwa

Comment

• garfunkel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.04
                        • 1068

Ha. Mogę coś napisać . Na dole w części palącej nieopodal baru też jest trochę krzeseł. Zbyś pali, to wiem

Comment

• Czes
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2001.06
                          • 752

Aniu (Garfunkel), rzeczywiście możesz być szczęśliwa mając w mieście Częstochovię

Właścicielom udało się stworzyć doprawdy klimatyczne miejsce, pewno z dobrą muzyką na żywo od czasu do czasu i z zupełnie przyzwoitym piwem na codzień.
                          Jasne w stylu pilzneńskim lepsze niż średnia polskich browarów restauracyjnych, pszeniczne średnie.
                          Ale to początki, a sądząc po zaangażowaniu początkującego przecież piwowara, będzie tylko lepiej.

Nieopodal miejskie lodowisko, więc wyobrażam sobie bajeczną kombinację: łyżwy- piwo po łyżwach. Wyobrażam też sobie, że po zaadoptowaniu najwyższego piętra na miejsca hotelowe, Częstochovia będzie kiedyś celem pielgrzymek (turystyka piwna).
                          O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

• docent
                            • 2002.10
                            • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wyobrażam też sobie, że po zaadoptowaniu najwyższego piętra na miejsca hotelowe, Częstochovia będzie kiedyś celem pielgrzymek (turystyka piwna).
                            Nie sądzę, by rozwój turystyki piwnej zależał od miejsc hotelowych w browarach restauracyjnych. W tym kierunku bardziej zależałoby mi na dogodnym kolejowym rozkładzie jazdy, który w przypadku połączenia Częstochowa-Warszawa jest bardzo niedogodny (o czym już pisałem wcześniej w tym temacie).

Comment

• Pendragon
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                              W tym kierunku bardziej zależałoby mi na dogodnym kolejowym rozkładzie jazdy, który w przypadku połączenia Częstochowa-Warszawa jest bardzo niedogodny (o czym już pisałem wcześniej w tym temacie).
                              Nie bój, Intercity chce nas wszystkich uszczęśliwić w nowym rozkładzie 2 godzinnym taktem na trasie Warszawa - Częstochowa.
                              Last edited by Pendragon; 2009-11-22, 19:13.

Comment

• docent
                                • 2002.10
                                • 5205

Nie bój, Intercity chce nas wszystkich uszczęśliwić w nowym rozkładzie 2 godzinnym taktem na trasie Warszawa - Częstochowa.
                                W rozkładzie 2009/10 niewiele się pod tym względem zmienia. Ostatni o ludzkiej porze 18:32, następny 01:38.
                                Last edited by docent; 2009-11-22, 19:19.

Comment

Przetwarzanie...
                                X