Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro
Wyświetlenie odpowiedzi
Częstochowa, Korczaka 14, Browar Czenstochovia
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziJak wszystko dobrze pójdzie to na jesieni w Oslo będą też mieli piwo z własnego minibrowaru."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Najmłodszy krajowy minibrowar odwiedziłem w ostatnią sobotę, niedługo po czujnej wizytacji Szanownej Adminiscencji
Dostępne obecnie są trzy piwa: jasne, pszeniczne oraz ciemne. W tankach leżakuje miodowe. Piwka prezentują się następująco:
Jasne - w smaku zbyt poprawne, bez charakteru. Na szczęście piwowar poczęstował mnie warką dojrzewającą w tankach i to już było o wiele lepsze. Silniej chmielone, wyraziste w smaku. Tak trzymać!
Pszenica - była by to wzorcowa pszenica gdyby zwiększyć trochę nagazowanie i zmniejszyć akcenty słodowe. Ale to dopiero początki przecież...Dlatego też wybaczam podanie jej w kuflu
Ciemne - kolor ciemnego bursztynu, piana drobna o beżowej barwie. Zapach owocowo-karmelowy. W smaku orzeźwiające, na szczęście nie słodkie. Brakowało mi w nim jednak jakiejś podbudowy, treści. Przypomina mi gdańskiego ciemniaka, którego można pić litrami
Ceny piwa: Jasne 7/5,5, Pszenica 7/6, Ciemne 8/6.
Na sali minibrowarowej obowiązuje zakaz palenia, za to na dole, w 'Oslo' palić już można.
Niestety w związku z uruchomieniem browaru zaprzestano serwowania lanego niefiltra z Wąsoszy. Podczas mojej wizyty nie było go też w wersji butelkowej, która robiona jest na specjalne zamówienie dla lokalu. Rekompensatą jest fakt, że wszystkie piwa dostępne w minibrowarze są obecne w nalewakach 'Oslo' na parterze.
Minibrowar wygląda bardzo porządnie i elegancko, są dostępne podkładki i trzy rodzaje szkła z logo które można było nabyć w cenie 10 pln niezależnie od pojemności.
W sezonie zimowym pojawić ma się, o ile dobrze pamiętam, doppelbock. Będzie to doskonały pretekst by ponownie odwiedzić Czenstochovię. A tak na marginesie to skandal by ostatni pociąg do wawy był już o osiemnastej
Zdjęcia dostępne w Galerii: pierwsze, drugie, trzecie, czwarte, piąte oraz szóste.
PS. Podziękowania dla właściciela i piwowara za możliwość degustacji leżakującego pilsa.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedziNajmłodszy krajowy minibrowar odwiedziłem w ostatnią sobotę, niedługo po czujnej wizytacji Szanownej AdminiscencjiLast edited by Pendragon; 2009-10-26, 20:59.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNo to jak to jest? "Adminiscencja" po wizycie tam donosiła, że GABa leją nadal. Czyżby się skończył tuż po ich wizycie?Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNo to jak to jest? "Adminiscencja" po wizycie tam donosiła, że GABa leją nadal. Czyżby się skończył tuż po ich wizycie?Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Comment
-
-
Pleciuga z tego Grześka... gdyby tak chętnie opowiadał o recepturach na piwaŻycie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
No nie straszcie tymi zmianami, bo wczoraj zauważyłem, że ich strona zniknęła.
Znaczy się temu GABowi
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi(...)
Minibrowar wygląda bardzo porządnie i elegancko, są dostępne podkładki i trzy rodzaje szkła z logo które można było nabyć w cenie 10 pln niezależnie od pojemności.
(...)"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Comment
-
-
Na górze czyli w browarze są stoliki i krzesełka. Na dole same sofy i fotele, bardziej wypoczynkowo"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Comment
-
-
Aniu (Garfunkel), rzeczywiście możesz być szczęśliwa mając w mieście Częstochovię
Właścicielom udało się stworzyć doprawdy klimatyczne miejsce, pewno z dobrą muzyką na żywo od czasu do czasu i z zupełnie przyzwoitym piwem na codzień.
Jasne w stylu pilzneńskim lepsze niż średnia polskich browarów restauracyjnych, pszeniczne średnie.
Ale to początki, a sądząc po zaangażowaniu początkującego przecież piwowara, będzie tylko lepiej.
Nieopodal miejskie lodowisko, więc wyobrażam sobie bajeczną kombinację: łyżwy- piwo po łyżwach. Wyobrażam też sobie, że po zaadoptowaniu najwyższego piętra na miejsca hotelowe, Częstochovia będzie kiedyś celem pielgrzymek (turystyka piwna).O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedziWyobrażam też sobie, że po zaadoptowaniu najwyższego piętra na miejsca hotelowe, Częstochovia będzie kiedyś celem pielgrzymek (turystyka piwna).Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docentW tym kierunku bardziej zależałoby mi na dogodnym kolejowym rozkładzie jazdy, który w przypadku połączenia Częstochowa-Warszawa jest bardzo niedogodny (o czym już pisałem wcześniej w tym temacie).Last edited by Pendragon; 2009-11-22, 19:13.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNie bój, Intercity chce nas wszystkich uszczęśliwić w nowym rozkładzie 2 godzinnym taktem na trasie Warszawa - Częstochowa.Last edited by docent; 2009-11-22, 19:19.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Comment
-
Comment