Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika boku
Sośnicowice, Raciborska 71, RAJA
Collapse
X
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika boku... Dla niewtajemniczonych jest to dzielnica w Gliwicach budowana w czasie II Wojny Światowej dla robotników przez Hitlera....Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Chłopaki, zaczynacie mi robić z tego działu - dział historyczny, a tak nie jest. proszę o powstrzymywanie sie od szerokich opisów tego typu. Dział ten powstał głównie z myślą o pokazaniu ciekawych lokali.
Boku proszę powstrzymaj się z opisywaniem każdego napotkanego na swej trasie lokalu. Wybieraj te najciekawsze, najlepiej jeszcze z interesującym piwem. Po to głównie powstał ten dział - zeby forumowicz wiedział, gdzie może się napić ciekawego piwa, a nie po to żeby wiedział o każdym lokalu. Jak gotowa jestem przejechać dla ciekawego piwa 100 km, tak na pewno nie pojadę nigdzie na koncerniaka - mam takie pod blokiem. Mimo, iż może miasteczko ma interesującą historię - pojadę wtedy dla miasteczka - ale to nie jest dział historia miast i miasteczek. Zdarza mi się wypić koncerniaka czy w domu czy na wyjeździe, ale wtedy nie ma dla mnie znaczenia z jakiej on jest "stajni", wtedy się liczy z kim go piję.
Nie znaczy to, ze w tym dziale nie ma być wogóle opisów lokali z koncerniakami, ale niech będą to wybitne lokale!Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2006-10-12, 17:18.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
Pozwolę sobie stanąć po stronie kolegi Boku (Boka?), bo:
1. Jego opisy lokali są fajne, takie "ciepłe" i serdeczne, od razu czuć, że autor to dobry człowiek.
2. Boku jest pracowity i jego opisy są rzetelne i jest ich sporo. Gdy przeprowadziłem się jakiś czas temu do Łodzi, to żałowałem, że w tym mieście nie ma kogoś takiego, jak Boku, kto równie solidnie potrafiłby, miał też czas i ochotę opisać różne lokale.
3. Wbrew pozorom, w knajpie dla niektórych ważne jest nie tylko to, jakie piwo leją, lecz także i to w jakich warunkach się to odbywa. Mnie interesuje też wystrój, atmosfera, towarzystwo, standard obsługi, to czy do lokalu można się wybrać w towarzystwie kobiety etc. Są takie miejscowości czy dzielnice, gdzie w knajpach jest tylko piwo koncernowe, więc tym bardziej istotne są wszystkie pozostałe aspekty.
4. Piwa koncernowe pijam sporadycznie, ale tak się składa, że z dwojga złego wolę wypić Żubra niż niektóre wyroby Okuniewa, Relakspola itp. Poza tym, proszę o trochę konsekwencji - skoro złe są piwa koncernowe, to proszę nie podniecać się akcją w stylu żądań sprzedaży portera okocimskiego także w kraju. Ja korporacyjnych porterów nie pijam.
5. Jak trafnie zauważył kolega Boku, lokale z piwem pełnią duzo ważniejszą funkcję niż zaspokajanie pragnienia (do tego wystarczą sklepy) - funkcję społeczną, ważną także z punktu widzenia szeroko pojętej kultury piwnej. Jeśli ktoś był w angielskich pubach, ten wie, o czym mówię.
6. Kolejny raz widzę na forum, jak starzy wyjadacze "wskakują" na innych o byle odstępstwo od kanonu tutejszego poprawnego myślenia. Cieszę się, że jest tylu ortodoksów pełnych misjonarskiego zapału, ale zwrócę uwagę, że zbyt restrykcyjne sekty kończą w ten sposób, że zostaje w nich sam guru, bo wszyscy potencjalni wyznawcy zostali zrażeni.
A teraz wypijam Wasze zdrowie Kama Sutrą z malutkiego Browaru GAB.
Comment
-
-
ja przyczepiłem się szczególnie do opisu lokalu (patrz jego i mój pierwszy post). po uzupełnieniu opisu uznałem, że jest to lokal jakich wiele - tak przynajmniej wywnioskowałem z opisu. jak ktoś chce bywać w takich lokalach to ja się już nie wtrącam.
Comment
-
-
Część dyskusji została wydzielona tutaj.
Kolejne wypowiedzi nie na temat wylatują w świat bez ostrzeżenia.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2006-10-17, 21:36.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
Comment