Mysłowice, Janowska 30, pijalnia piwa Kajtek

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • boku
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.09
    • 444

kolekcja

W tym lokalu znajdą ciekawostki również kolekcjonerzy. Ja jako laik powiem tylko, że oprócz naprawdę wielu współczesnych pokali, znajdują się prawdziwe cacka sprzed ponad 70 lat. Pić piwo z Takiego kufla to jest coś !

Comment

• boku
      • 2002.09
      • 444

Właściciel lokalu, prezentuje na tej fotce, jeden ze swoich piwnych eksponatów.
      Attached Files

Comment

• boku
        • 2002.09
        • 444

Skat

Wczoraj, podobnie jak w każdą środę, toczyły się w tym lokalu rozgrywki w Skacie. Przyjemnie było patrzeć na zaangażowanie zawodników. Każdy może spróbować swoich sił. Jeśli jest się dobrym zawodnikiem, można nawet trochę zarobić. Stawki są ściśle określone. Na fotografi można zobaczyć, że karty bardzo się różnią. Nawet starszeństwo kart jest inne. Po Asie jest 10-tka. Pierwsza karta, którą widać na fotce, to Schell. Jest to odpowiednik karo. Na stole widać protokół spotkania. Podobne mecze toczyły się na pozostałych ?zabrzańskich? stolikach.
        Piwo niestety już się nie mieściło. Jeśli przy stole było trzech graczy to kufel lądował na czwartym krzesełku. Gdy był komplet graczy wtedy wprost na ziemi
        Attached Files

Comment

• boku
          • 2002.09
          • 444

upały

Temperatura na Śląsku jest imponująca. Poszedłem się ochłodzić do lokalu, a tutaj niespodzianka. Od piątku nie ma piwa z Zabrza. Wytłumaczenia cisną się dwa. Albo awaria w browarze, albo Ślązacy tak są spragnieni, że wypijają więcej piwa niż zwykle.
          Na szczęście właściciel jest wyrozumiałym człowiekiem nie tylko dla ludzi i zaraz dał mojemu pieskowi świeżej zimnej wody.
          Attached Files

Comment

• boku
            • 2002.09
            • 444

awaria

To była awaria w browarze Zabrze. Na szczęście została usunięta i można dalej pić piwo zabrzańskie. Cena niezmieniona 3 zł za 0.5 litra.

Comment

• boku
              • 2002.09
              • 444

warka raus

Od czwartku miejsce tytułowe zajęło piwo "brackie". Urozmaicenie musi być, więc wypiłem właśnie to. No cóż, w górach wzmiankowane piwo smakuje lepiej.
              Ponadto nie ma jeszcze odpowiednich parasoli, jak i pokali. Musiałem zadowolić się naczyniem "żywca" ale to ten sam koncern.
              Cena odpowiednio 3,20 2,80 i 2,50 za 0.5 0.4 i 0.3 litra brackiego.

Comment

• boku
                • 2002.09
                • 444

kraftwerk

Browar w Zabrzu nie potrafi zaspokoić mojego pragnienia. Już kilka razy nie było tego piwa. W zwiąku z tym wybieram "brackie". Smakuje coraz lepiaj i pije się z firmowych pokali. Nic więcej nie potrzeba do szczęścia
                Ponadto dzisiaj pogadałem z właścicielem i okazało się, że byliśmy na wspaniałych koncertach. Impulsem była piosenka grupy KRAFTWERK, którą właśnie w tym momencie nadawało radio. Ten koncert w katowickim Spodku pozostawił w nas niezatarte wspomnienia.

Comment

• boku
                  • 2002.09
                  • 444

Dalej nie potrafię doczekać się piwa z Zabrza. Podobno ma być dostępne w lutym. Piję w takim wypadku 'brackie'. Moim zdaniem piwo za każdym razem smakuje trochę inaczej. Dla przykładu 'tyskie' jest zawsze takie samo. Widocznie Cieszyn nie potrafi utrzymywać parametrów, ewentualnie ma na to wpływ dość długa droga.

Comment

• boku
                    • 2002.09
                    • 444

Chciałem sprawdzić, czy dzisiaj jest już lane piwo z Zabrza? Niestety spotkał mnie zawód. Niby brama otwarta, to jednak drzwi do lokalu zamknięte. Napis oznajmia, że lokal otwarty jest w sobotę i niedzielę od godziny 9:00. Nie ma nawet dzwonka, aby dowiedzieć się czy warto czekać. Po półgodzinnym wystawaniu na deszczu zrezygnowałem i udałem się "Pod Cyc".

Comment

• boku
                      • 2002.09
                      • 444

Dzisiaj z dziką przyjemnością, wyżłopałem lane cieszyńskie. Kolor o wiele ciemniejszy od tyskiego, a ponadto piana drobna, utrzymująca się do samego końca. Z zapowiedzi zabrzańskie powinno pojawić się lada dzień. Ponadto w lokalu było więcej kobiet niż mężczyzn.

Comment

• boku
                        • 2002.09
                        • 444

Po wypiciu dziesiejszych piw nasuwają się pytania? Właściciel lokalu z uporem stara się wprowadzić piwo z Zabrza, a browar nie chce. Browar wymaga, aby zamówić minimum 5 kegów. Trochę to dziwne, gdyż piwo z Cieszyna jest dostarczane w jednym kegu, a Cieszyn jest cztery razy dalej. Wracając do piwa z Zabrza właściciel zamówił dostawę z Będzina. Może dlatego, że to "zagranica", do tej pory hurtownia się nie wywiązała.

Comment

• boku
                          • 2002.09
                          • 444

Dzisiaj wypiłem zabrzańskie lane. Nareszcie! Cena niezmieniona 3.20.

Comment

• kiszot
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8108

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika boku Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dzisiaj wypiłem zabrzańskie lane. Nareszcie! Cena niezmieniona 3.20.
                            Drogo
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• boku
                              • 2002.09
                              • 444

Dzisiaj podczas picia 'zabrzańskiego' zauważyłem, że jeden klient pił piwo z kufla o pojemności na oko 100 ml. Na pewno jest to jeden z eksponatów właściciela. Chętnie pozował do zdjęcia, ale po przeprowadzce naszego serwera nie potrafię zamieścić tego ujęcia. W drugiej fotce pozował z szalikiem jako, że niebawem piłka zawładnie umysłami większości Polaków. Piwo z Zabrza smakuje mi coraz bardziej.

Comment

• boku
                                • 2002.09
                                • 444

Ile takich kufli można wychylić
                                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                                X