Gliwice, Studzienna 8, MajEr - mini browar

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika silvian Wyświetlenie odpowiedzi
    O tyle ciekawa relacja, że umniejsza rolę piwa jasnego co jest co najmniej dziwne. Ostatnia wycieczka sekcji zagłębiowskiej, właśnie "jasne" określiła jako najlepsze piwo lokalu. A ekipa raczej nie była "z łapanki".
    Mnie tam bardzo Marcowe smakowało.
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• kjaros
      Porucznik Browarny Tester
      🍼
      • 2007.03
      • 378

Jasne, Ciemne i Pszeniczne dostępne już w butelkach. Cena 16 zł za litr i 6 zł kaucji za butlę.
      Last edited by kjaros; 2011-08-17, 12:19. Powód: Ceny
      Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

Comment

• biermann
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.09
        • 2552

W najbliższą sobotę tj. 20.08 lokal niestety nieczynny.
        "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
        Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
        Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
        Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
        Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

Comment

• Shedao
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          🥛🥛🥛🥛
          • 2007.09
          • 915

Lane obecnie: Jasne, Ciemne, Pszeniczne oraz Pszeniczne Miodowe. Z tego kompletu najlepsze wrażenie zrobiła na mnie pszenica - pyszna, ciemne również dobre, natomiast jasne przeciętne i bez szału. W pszenicznym miodowym praktycznie nie wychwyciłem tego miodu - czułem się jakbym pił drugą pszenicę. Co mi nie przeszkadzało, bo jak mówiłem, była pyszna

Comment

• biermann
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.09
            • 2552

Jutro wyjątkowo wtorek z piwowarem o 19-tej.

Comment

• szpunt
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.09
              • 1

Oktoberfest z Jorgusiami

30 września odbędzie się tam odbicie darmowej beczki piwa!

Comment

• mfraczek
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2004.05
                • 98

mam wrażenie, że wraz z podwyżką cen spadła jakość piw. już kilka tygodni smakowały mi ledwo znośnie, a w ostatnią sobotę pszenica jako żywo przypominała Okocim z butelki. nie jest dobrze, panie piwowarze!
                fratschke

Comment

• jasiexxx
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.04
                  • 2

Podpisuję się niestety pod górnym postem ...

Smutno to stwierdzić ale lokal który naprawdę miał potencjał bardzo szybko go zmarnował...o ile piwo jeszcze da się "strawić" to porcji i smaku jedzenia już nie...gdzie ten pyszny żurek, gdzie sznycel na pół talerza a żeberka wołają o pomstę do nieba nie zmieniła się za to obsługa...zależy jak się trafi...raz pełny profesjonalizm niektórych kelnerów a raz pożal się boże obsługa rodem z podrzędnej knajpy...a szkoda bo lokal zapowiadał się na jeden z lepszych w Gliwicach

Comment

• t-i-m-i
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.10
                    • 1

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                    W końcu udało mi się dotrzeć do MajEra. Los się do mnie uśmiechnął bowiem dostępne było warzone sezonowo piwo marcowe. Prócz tego obecny był obowiązkowy zestaw czyli jasne, pszeniczne i ciemne. Ale po kolei:

Jasne
                    - jego degustację skwitować można zmodyfikowanym powiedzeniem: "Złe miłego początki". Już marna piana i klarowne jasne złoto nie obiecywały nic dobrego. Słodowy, słabo wyczuwalny zapach również. Pierwszy łyk z wyczuwalną lekką goryczką był najlepszy w tym piwie. Potem smakowo to już był Żywiec czy inna koncernówa w tym stylu. Nie zapowiadało to dobrego dalszego ciągu...

Pszeniczne
                    - piana na tym piwie nawet nie drgnęła przez kilka minut gdy usiłowałem zrobić przyzwoite zdjęcie. To poprawiło mi humor. Jasnozłote, kompletnie mętne. Zapach i smak to klasyka stylu - według mnie lepsze niż próbowana w Żywcu "złota" pszenica. Za obecną warkę złoto się zdecydowanie należy.

Marcowe
                    - bursztynowa barwa. Sytuacja z pianą niestety podobna do tej z jasnym, szybko zanikła do obwódki. Zrekompensował to owocowy zapach z lekkim słodem w tle. Pierwszy łyk to szok - wyrazista goryczka dopełniona owocowością. Toż to smakuje jak IPA! I tak już do końca - zbalansowana goryczka i owoce. Podoba mi się to nieortodoksyjne podejście do tematu i gratuluję Biermannowi tego piwa.

Ciemne - w Żywcu spróbowałem "złotego" ciemnego z Gdańska i do gustu przypadła mi dość wyraźna wędzonka w tym piwie. Jednak ciemniak z MajEra jest jeszcze lepszy. Zapach to karmel i palony jęczmień. W smaku łatwo wyczuwalna wędzoność, słodycz obecna na finiszu stanowi tylko dopełnienie smaku. Wyborne piwo!

Podobno niedługo ma pojawić się miodowa pszenica więc i Biermann nie uciekł presji uwarzenia jakichś słodyczy

W samym lokalu klimat restauracyjny, ale zawsze można przysiąść w ogródku lub przy barze. Z tego miejsca pozdrawiam barmankę Anię
                    MajEr ciągle oczekuje na koncesję pozwalającą na sprzedaż poza lokal więc póki nie ma co liczyć na nalanie do PETa, niestety.
                    Foty z wizyty oczywiście dostępne na Polskich Minibrowarach.
                    Sugerując się w/w wpisem podczas mojej wizyty w Majerze 'przeskoczyłem' jasne i zamówiłem marcowe i ciemne - oba piwa były 'ok', ale jakby zwietrzałe-ciężkie-duszące-mdławe, jednym słowem pierwsze wrażenie było nienajlepsze. Piwa były ok, ale po prostu oczekiwałem czegoś znacznie lepszego - biorąc pod uwagę 'malz bamberg' z baneru na stronie www browaru. Z piwami frankońskimi nie miało to wiele wspólnego niestety.

Jednak postanowiłem dać browarowi jeszcze jedną szansę... i zakupiłem butelki na wynos: jasne i ciemne. Jakież było moje zdziwienie po ich odkorkowaniu - swieże, smaczne, jakbym był w gasthofie pod Bambergiem. Od tego czasu zajeżdzam tam co 2gi dzień po nowe butelki, gdyż piwo to bije na głowę noteckie nie(nisko)pasteryzowane.

Nie wiem skąd ta róznica między lanym/butelkowym. Może dam szansę lanym jeszcze raz przy okazji. Tak czy siak, butelkowe jasne i ciemne szczerze polecam.
                    Jeśli ktoś zna takie piwa jak Meister, Schroll, Heldbrau itp frankońskie lokalne specjały będzie się czuł jak 'w domu.'

Comment

• biermann
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.09
                      • 2552

Już od tygodnia w ofercie Majer Wędzone - 13,5 % ekstraktu z wyraźnym wędzonym posmakiem (60 % zasypu to rauchmalz z Weyermanna). Zapraszamy

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23925

W pałę powinieneś zarwać że nic nie powiedziałeś wcześniej.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

Za prawdę powiadam Wam zacne piwo
                          ps dzieki Michał za możliwość spróbowania
                          Last edited by anteks; 2011-11-30, 20:42.
                          Mniej książków więcej piwa

Comment

• mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

Było gadane w Poznaniu.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• woosaa
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2005.07
                              • 1553

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermann Wyświetlenie odpowiedzi
                              Już od tygodnia w ofercie Majer Wędzone - 13,5 % ekstraktu z wyraźnym wędzonym posmakiem (60 % zasypu to rauchmalz z Weyermanna). Zapraszamy
                              Czy to "jednorazowa"warka?.Czy wystarczy do ...przyszłego piątku?PZDR
                              mb WOS

Comment

• anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                                Było gadane w Poznaniu.
                                Nawet pite
                                Mniej książków więcej piwa

Comment

Przetwarzanie...
                                X