Pszczyna, Rynek 21, Pub Muzyka Galeria

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bosonogi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 87

    Pszczyna, Rynek 21, Pub Muzyka Galeria

    Od jakiegoś czasu chodziły słuchy,że W Pszczynie działa Browar Pszczyński . Z Bielska to 15 minut więc dziś postanowiliśmy odszukać ten Browar lub napić się tego piwa. W necie znalezliśmy informację,że piwo to serwują w kilku pszczyńskich lokalach .Pojechalismy na degustację piwa pszczyńskiego.Najpierw wstąpilismy do Frykówki. Lokal ładny ale jakos do spozycia piwa nam nie pasował. Na dodatek nie było miodowego. Następnie udalismy się do Pabu Muzyka Galeria. Lokal położony jest na pszczyńskim rynku nieopodal zamku. Wnętrze lokalu nie wyróżniało się niczym od innych tego typu.Widać włożone pieniądze i tyle.Mają bogadą ofertę miejscowych nalewek.Można na miejscu zjeść coś na ciepło.Leją jakiegoś koncerniaka oraz podają butelkowe piwa z miejscowego browaru. www.browar-pszczyna.pl Są to niepasteryzowane "Miodowe" niepasteryzowane "Szlachetne" oraz ciemne "Diablak".
    Serwują odpłatnie dodatki do piwa:chipsy,paluszki,orzeszki i migdały prażone w soli.
    Niestety w tym lokalu tez nie było miodowego. Zamówiliśmy dwa pozostałe. Piwo podano nam zimne w butelce oraz szklanki i oraz wafle z owego browaru.Nie chcemy nikogo obrazać ani zniechęcać ale "Szlachetne" ze szlachetnością miało mało wspólnego. Nalałem delikatnie pół butelki do szklanki. Piana owszem była ok. Smakiem niestety przypominało skwaszone piwo przez górali zwane skozianym. Nieprzyjemny zapach też nie zachęcał do picia. Co ciekawe druga połowa butelki po nalaniu była dużo słodsza od pierwszej.Znajoma ,która mi towarzyszyła stwierdziła,że jest ono normalnie zepsute.Cos nie tak z tym piwem. Drugie piwo "Diablak" hmmm bez szaleństwa ,ot piwo i tyle. Napewno nie warte przyjazdu. A szkoda! Zastanawia mnie oferta piwa miodowego niepasteryzowanego .To raczej absurdalne. Jeśli piwo jest naturalne czyli podlegające normalnej fermentacji drożdżowej połączenie go z cukrem spowoduje niekontrolowaną fermentację i po piwie. Nie znam piwa owocowego lub smakowego niepasteryzowanego. Jeśli się w czymś mylę proszę o sprostowanie.
    Mam jeszcze uwagi co do obsługi.Byliśmy tam mniej więcej godzinę po drobnych opadach deszczu. Stoliki w ogródku piwnym nadal były mokre.Na zamówione przez nas migdały prażone do piwa czekaliśmy pół godziny a i tak były przypalone. Proszę także by ktoś odwiedził ten lokal. Może jego spostrzeżenia będą inne. Szkoda kolejnego pomysłu na regionalne piwo.Mam nadzieję,że to się zmieni . Wpadnę tam znowu pod koniec sierpnia.
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #2
    Regionalne to ono może i jest, ale na pewno nie z Pszczyny.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • bosonogi
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.05
      • 87

      #3
      mam swoje podejrzenia ale najpierw sprawdzę zanim napiszę na forum

      Comment

      • bosonogi
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.05
        • 87

        #4
        gdzieś czytałem ,że kolega Pendragon wybiera się w nasze strony. To może przy okazji zlustruje ten "browar" w Pszczynie?

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23964

          #5
          Nie ma co lustrować, bo browaru nie ma.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            #6
            Ja już ten browar zlustrowałem w marcu w drodze do Zielonej Góry.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Nie ma miodowego nie ma imprezy
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              Przetwarzanie...
              X