Ustroń, Grażyńskiego 2, Górna Półka [zamknięte]

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shedao
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.09
    • 915

Ustroń, Grażyńskiego 2, Górna Półka [zamknięte]

Jest to lokal umiejscowiony na pierwszym piętrze Galerii Venus, praktycznie tuż nad Cafe Chopin, koło pierogarni. Dość eleganckie wnętrze, mały ale przyjemny ogródek, gdzie sprytnie umiejscowione parasole (z logo serwowanych wewnątrz piw) chronią klientów przed upałem/deszczem. Obsługa profesjonalna i uprzejma. Szkło firmowe, przynajmniej z Horse Power.

W "Górnej Półce" mamy możliwość zakupienia trzech piw warzonych przez minipivovar Avar z Hlucina. Ponieważ parametry są inne od "autorskich" piw Avara, jestem skłonny wierzyć ulotce, głoszącej że nie jest to to samo w innych szatach.

Ceny:
    Ustrońskie Jasne Pełne - 6,50/5,50 zł za 0,5/0,3l.
    Horse Power Jasne - 6/5 zł za 0,5/0,3l.
    Horse Power Tmavé - 7/6 zł za 0,5/0,3l.
    Horse Power rezane (w menu jako: Lamane) - 7 zł/0,5l.

Do tego możliwość zakupienia piw butelkowych, 7,50 zł za Ustrońskie z kapslem, 10 zł za to samo, tylko w butli z krachlą. Horse Power też jest, tylko nie interesowałem się już po ile.

Piłem lane Ustrońskie (dość wyraźna goryczka, nawet nie wiedząc że nie pochodzi z Polski wydawało mi się jakieś "obce") oraz ciemne Horse Power (swoją drogą jestem ciekawy, cóż za tuz marketingu wymyślił taką nazwę) - obydwa mogę polecić. Podczas wizyty w Ustroniu jest to jeden z ciekawszych piwnie punktów.
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Zdecydowanie najciekawsze piwne miejsce w Ustroniu. Cały czas można napić się piw z Avara w wyborze podanym w poście Shedao. Godne polecenia jest zwłaszcza tmavé. Ceny też nie uległy zmianie.
    I sympatyczna ciekawostka - piwa w butelkach zawijane są w oryginalny papier z logo lokalu.
    Ujmuje bardzo miła obsługa.
    Na piwnej pustyni opanowanej przez wszędobylskie koncerniaki miejsce naprawdę warte odwiedzenia.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• Tomi45
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.07
      • 165

Byłem w sobotę i załapałem się na ..... lanego Krakonosa! Mają tam teraz weekendy z czeskimi piwami (oprócz Krakonosa jeszcze Svijany, Holba i chyba Cerna Hora). Śmieszna (a może smutna) sprawa - przedostatni wakacyjny weekend w Ustroniu, knajpy z tyskożywcami zapełnione a my raczyliśmy się w Górnej Półce Krakonosem w samotności ....

Comment

• Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

Czyli w weekendy Avara się nie napijemy?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• e-prezes
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

A Ustrońskie było? Bo nawet od pana Marka Wyciśloka nie dowiedziałem się skąd to piwo jest

Comment

• Tomi45
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.07
            • 165

Nie było - był tylko ciemny Horse Power. Ale to ponoć tylko kilkudniowa przerwa.

Comment

• wpadzio
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2011.06
              • 2654

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              A Ustrońskie było? Bo nawet od pana Marka Wyciśloka nie dowiedziałem się skąd to piwo jest
              Ustrońskie to piwo warzone w Avarze według oryginalnej receptury Marka. Jeśli nie ma go w ofercie to na pewno tylko chwilowa przerwa. Horse Power powinien być dostępny także w stałej ofercie.
              Od czerwca Górna Półka wprowadziła tygodniowe cykle z różnymi czeskimi beczkowymi piwami (była min. Černá Hora, Primator). Będąc w Ustroniu kilkanaście dni temu zasugerowałem to i owo i już kilka dni później pojawił się lany Ryzák z Konicka a w planach są kolejne mikrusy, choćby Skřečoňský žabák.
              3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• e-prezes
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

Panu Markowi wystarczy wskazać które naprawdę warto. Od strony logistycznej myślę, że da radę. To człowiek z pasją, winiarz, ale piwa także ceni.
                Last edited by e-prezes; 2012-08-28, 21:04.

Comment

• Pendragon
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

To ja bym mu wskazał Karpentną. To w końcu najbliższy Ustroniowi czeski browar.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• wpadzio
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2011.06
                    • 2654

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                    To ja bym mu wskazał Karpentną. To w końcu najbliższy Ustroniowi czeski browar.
                    Widzisz, problemem nie jest wybór piw, bo w promieniu 100km od Ustronia jest naprawdę sporo ciekawych browarów. Rozmawiałem z Markiem i chodzi raczej o specyfikę klienta.
                    Ustroń jest małym miasteczkiem, które dostaje powera latem i zimą z powodu turystyki, oczywiście piwnie odzwierciedlającej przeciętne gusta społeczeństwa. A na co dzień przychodzą goście miejscowi. A dla nich piwo mętne, niefiltrowane, zalatujące drożdżami, pozbawione furii bąbelków to na bank zepsute.
                    Górna Półka to elita nawet nie tylko Ustronia ale całej polskiej części Śląska Cieszyńskiego, jednak budować tam solidną markę elitarnego piwnego pubu (elitarnego jakościowo a nie cenowo, ma się rozumieć) jest niezmiernie trudno...
                    Last edited by wpadzio; 2012-08-28, 22:43.

Comment

• wpadzio
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2011.06
                      • 2654

Na fejsbuku pojawiła się wczoraj informacja:

"Słuchajcie, chcielibyśmy Wam wszystkim serdecznie podziękować. Za wczorajsze łzy, śmiechy i wspominki. Za piosenki i tańce. Ale przede wszystkim za te dwa i pół roku - to był dla nas cholernie dobry czas. Bez was ten czas byłby dużo gorszy i pamiętajcie, że to Wy tworzyliście Górną Półkę. Jeszcze raz dzięki ogromne i, mamy taką nadzieję, do zobaczenia!"

Oznacza to koniec Górnej Półki na Grażyńskiego. Z różnych względów tak musiało się stać.
                      Czy i kiedy GP się reaktywuje czas pokaże.

Comment

Przetwarzanie...
                      X