Cieszyn, Sejmowa 4/4, Winiarnia u Czecha

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rzeszowiak
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2009.04
    • 1597

    Cieszyn, Sejmowa 4/4, Winiarnia u Czecha

    Wprawdzie nazwa niezbyt kojarząca się z piwem, ale przy okazji okazji giełdy postanowiliśmy ze znajomymi odwiedzić ten lokal aby zjeść coś "czeskiego".

    Jedzenia nie będę opisywał gdyż to nie ten portal, zaznacze jedynie, że bardzo smaczna czeska kuchnia.

    Co istotniejsze lokal oferuje wyłącznie 3 rodzaje piwa beczkowego ( nie ma butelek!). Ale za to jakie: Svijany Maz, Svijany Kvasnicak oraz Svijanska Knezna.

    Piwa smakują wybornie, Pani obsługująca bar potrafi piwo profesjonalnie nalać, w związku z czym otrzymujemy piwo z imponującą czapą piany, która pozostaje aż do końca picia.

    Świetne miejsce aby zjeść coś dobrego i uraczyć się wyśmienitym czeskim piwem.

    Czynne:
    pon-czw: 15-23, pt: 15-24, sob; 13-24, ndz: 13-20

    „Winiarnia u Czecha”, to możliwość poznania i zakosztowania czeskich trunków, jak również wspaniałej kuchni.

    facebook
    Last edited by Pendragon; 2012-12-28, 17:37.
  • ZKB
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.12
    • 172

    #2
    Potwierdzam- lokal wart odwiedzenia. Próbowałem Maza i Knezny - smakują bardzo dobrze, fajnie podane w firmowym szkle. Dla miłośników wina - morawskie czerwone i białe wino z beczki.
    Beer is for life not just for christmas !

    Comment

    • PiwnicaZamkowa
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.05
      • 805

      #3
      Otrzymując wczoraj pochlebne opinie o tym lokalu postanowiliśmy go dzisiaj odwiedzić. Prowadząc Piwnicę Zamkową lubimy wiedzieć co słychać za miedzą Po dotarciu na miejsce mieliśmy duży problem z odnalezieniem tego lokalu. Wiedzieliśmy,że jest gdzieś przy Rynku. Dopiero po pół godzinie dreptania po pięknych uliczkach i wypytywaniu miejscowych trafiliśmy do "Winiarni u Czecha". Dziwne,że tak dobry lokal istnieje już ponad rok a mało kto o nim wie. Dla zainteresowanych.Wystarczy zapytać o "Studnię Trzech Braci" . Zaraz po Wieży Piastowskiej drugi znany obiekt historyczny w Cieszynie. Winiarnia jest w odległości 10 m.
      Lokal naprawdę piękny i gustownie urządzony. W wejściu wita nas stara prasa do winogron jak w prawdziwej winiarni. Niech to Was nie zmyli. W środku leją też pyszne piwo czopowane.Zaskoczeniem dla nas było to,że było pięć nalewaków z tego dwa do wina. Nie ukrywalismy faktu,że też prowadzimy lokal z piwem. Rozmowa z Paniami barmankami była bardzo miła. Dowiedzieliśmy się ,ze właścicielem winiarni jest Czech co niby z nazwy wynika a nie jest tylko chwytem reklamowym. Podano nam piwo z gęstą pianą "pod sam nos ".Zastanawiąjące dla nas było to,że piwo było nie za zimne.Te podane nam miały wg barmanki 11-12 stopni i tak ponoć ma być.Napewno cieplejsze lepiej się czopuje Jak na dzisiejszy upał wolelibyśmy jednak zimniejsze.
      Dla smakoszy kuchni czeskiej smaczne jedzonko. Ceny umiarkowane. Piwo po 5 zł o ile dobrze pamiętam. Polecamy z czystym sumieniem "Winiarnię u Czecha". Powinna być dla Was stałym punktem odwiedzin Cieszyna. Dla nas od dzisiaj już jest. Trzymamy kciuki.

      Comment

      • ZKB
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.12
        • 172

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiwnicaZamkowa Wyświetlenie odpowiedzi
        Otrzymując wczoraj pochlebne opinie o tym lokalu postanowiliśmy go dzisiaj odwiedzić. Prowadząc Piwnicę Zamkową lubimy wiedzieć co słychać za miedzą Po dotarciu na miejsce mieliśmy duży problem z odnalezieniem tego lokalu. Wiedzieliśmy,że jest gdzieś przy Rynku. Dopiero po pół godzinie dreptania po pięknych uliczkach i wypytywaniu miejscowych trafiliśmy do "Winiarni u Czecha". Dziwne,że tak dobry lokal istnieje już ponad rok a mało kto o nim wie. Dla zainteresowanych.Wystarczy zapytać o "Studnię Trzech Braci" . Zaraz po Wieży Piastowskiej drugi znany obiekt historyczny w Cieszynie. Winiarnia jest w odległości 10 m.
        Lokal naprawdę piękny i gustownie urządzony. W wejściu wita nas stara prasa do winogron jak w prawdziwej winiarni. Niech to Was nie zmyli. W środku leją też pyszne piwo czopowane.Zaskoczeniem dla nas było to,że było pięć nalewaków z tego dwa do wina. Nie ukrywalismy faktu,że też prowadzimy lokal z piwem. Rozmowa z Paniami barmankami była bardzo miła. Dowiedzieliśmy się ,ze właścicielem winiarni jest Czech co niby z nazwy wynika a nie jest tylko chwytem reklamowym. Podano nam piwo z gęstą pianą "pod sam nos ".Zastanawiąjące dla nas było to,że piwo było nie za zimne.Te podane nam miały wg barmanki 11-12 stopni i tak ponoć ma być.Napewno cieplejsze lepiej się czopuje Jak na dzisiejszy upał wolelibyśmy jednak zimniejsze.
        Dla smakoszy kuchni czeskiej smaczne jedzonko. Ceny umiarkowane. Piwo po 5 zł o ile dobrze pamiętam. Polecamy z czystym sumieniem "Winiarnię u Czecha". Powinna być dla Was stałym punktem odwiedzin Cieszyna. Dla nas od dzisiaj już jest. Trzymamy kciuki.
        No widzę, że ziarno padło na podatny grunt. Pozdrawiam
        Beer is for life not just for christmas !

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiwnicaZamkowa Wyświetlenie odpowiedzi
          Zastanawiąjące dla nas było to,że piwo było nie za zimne.Te podane nam miały wg barmanki 11-12 stopni i tak ponoć ma być.
          I mają rację! Za tę temperaturę duży plus. Piwo w zakresie 9-12 stopni jest idealne
          Oj dużo się jeszcze Polacy muszą nauczyć o piwie...

          Strona Winiarni: uczecha.pl

          Jednak jest butelka, ale w postaci bezalkoholowej Vozki. Drugi plus za takie rozwiązanie!
          Last edited by Pendragon; 2011-10-14, 09:57.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • dzemek
            Porucznik Browarny Tester
            • 2010.12
            • 450

            #6
            Wpadłem dzisiaj na jedno piwo. Kvasničák bardzo dobry, z chęcią wrócę do tego lokalu. Ładny wystrój, dosyć sporo miejsca, można też przekąsić różne rzeczy.

            Comment

            • Wacolek
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.08
              • 9

              #7
              Zachęcony pozytywnymi opiniami na tym forum, odwiedziłem wczorej ten lokal żeby zakosztować Svijanego z kija. Rzeczywiście wszystkie przytoczone tu opinie są prawdziwe. Lokal bardzo fajny, ciekawy wystrój, dobra obsługa no i przede wszystkim pyszne piwo. Są 4 rodzaje lanego piwa: jasne Svijanský Máz 11% - 5,00 zł za 0,5l, jasne Kvasničák 13% - 6,00 zł za 0,5l, ciemne Svijanská Kněžna 13% - 6,00 zł za 0,5l oraz Řezane (Svijanský Maz + Svijanská Kněžna) - 6,00 zł za 0,5l. Wszystkie piwa oczywiście profesjonalnie nalane z pokaźną czapą piany. Mnie do gustu najbardziej przypadło Řezane. Do każdego piwa oczywiście dedykowane szkło. Na pochwałę zasługuje także smaczna kuchnia, duży wybór dań kuchni czeskiej i nie tylko w dość przystępnych cenach. Podsumowując lokal jak najbardziej wart odwiedzenia i na pewno nie była to moja ostatnia wizyta.

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wacolek Wyświetlenie odpowiedzi
                Zachęcony pozytywnymi opiniami na tym forum, odwiedziłem wczorej ten lokal żeby zakosztować Svijanego z kija.
                No i muszę znowu zainterweniować. Svijany to nazwa meijscowości a nie żadne nazwisko czy przymiotnik, zatem poprawnie jest "zakosztować Svijan" a nie Svijanego!

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • Wacolek
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.08
                  • 9

                  #9
                  OK. Niech zatem będzie, że zakosztowałem Svijan

                  Comment

                  • Aleksandros
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.05
                    • 352

                    #10
                    Moje wrażenia związane z tym lokalem są również pozytywne. Odwiedziłem to miejsce wczesną jesienią.
                    Wystrój: Główne pomieszczenie ma półokrągłe sklepienie z nieotynkowanej cegły. Wygląda na zaadaptowane na lokal przestronne pomieszczenie piwniczne, ale żadnego zapachu wilgoci oczywiście nie ma. Oświetlenie jest odpowiednie. Światło nie bije po oczach, ale też widać co się je i pije. Cały wystrój sprawia wrażenie "swojskości": jest schludnie, ale nie ma sterylnych śnieżnobiałych obrusów. Siedzi się bardzo przyjemnie.
                    Obsługa: Obsługujące panie są miłe i uważne.
                    Jedzenie i picie: Króluje tu, rzecz jasna, kuchnia czeska. Wybór dań jest duży. Zamówione przeze mnie knedliki z gulaszem nie były może mistrzostwem świata, ale były smaczne. W skali od 1 do 5 daję mocną 4. Smakował mi również zamówiony do obiadu svijański Kvasničak. Podany był w firmowym wysokim kuflu. Prawdę mówiąc był to mój drugi Kvasničak tego dnia i bardziej podobał mi się przysadzisty kufel, w którym zaserwowano mi go po czeskiej stronie. Samo piwo było, jak zawsze, znakomite. Żona zamówiła do picia morawskie białe wino (półsłodkie) i także była zadowolona.
                    Ceny: Ceny są tu nieco wyższe niż w innych lokalach cieszyńskich, ale moim zdaniem warto dopłacić te parę złotych za smaczne jedzenie w przyjemnej atmosferze.
                    Jedynym minusem była dla mnie godzina otwarcia. Miałem ochotę zjeść wczesny obiad ok. godz. 12, a na miejcu okazało się, że winiarnia jest otwarta od 13 czy nawet 14 (dokładnie już nie pamiętam).
                    Podsumowanie: Ogólnie miejsce jest warte odwiedzenia. W czasie następnej wizyty w Cieszynie na pewno tu zajrzę.

                    Comment

                    • karabach
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2011.09
                      • 163

                      #11
                      Winiarnia u Czecha

                      Byłem tam w zeszłym roku piw nie skosztowałem byłem obarczony jazdą natomiast troszkę zjadłem. Szału nie było ale zjadliwe.

                      Obsługa trochę zdezorientowana
                      Rzeczpospolita Krakowska
                      jak wychodze to tylko na pole

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        #12
                        A tytułowe wina są? Bo a bym z chęcią jakiegoś 'Hrabala' się napił.

                        Comment

                        • dzemek
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2010.12
                          • 450

                          #13
                          Kilkakrotnie już odwiedziłem ten lokal i jeszcze ani razu nie zawiodłem się na jakości oraz sposobie podawania piwa. Czapowane, najbardziej smakuje mi rżnięte. Ostatnio próbowałem Kvasnicaka, bez zarzutu, temperatura odpowiednia, wszystko w jak najlepszym porządku
                          Co było wspominane we wcześniejszych postach - Winiarnia jest późno otwierana (w tygodniu bodajże od 15:00), w sumie uważam, że ten lokal jest bardziej na wieczór.

                          Comment

                          • Rzeszowiak
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2009.04
                            • 1597

                            #14
                            Aktualnie Svijany zostało zastąpione piwami od Konicka.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X