Cieszyn, ks. I. Świeżego 6, Cieszyński Browar Mieszczański [zamknięte]

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Magoo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.09
    • 2

    #91
    Miodowe i koledzy

    W browarze bywałem przed i po rewolucji.... Wystrój był ładny teraz jest lekko inny i nadal ładny. Jedzenie niestety mniejsze porcje za to ceny poszły w góre. Po co im ta Gesslerka była...nie wiem.
    Piwko w ładnych kuflach. Podanie przez obsługę już mniej. Mało ludzi a ani nie zauważają pustych kufli itd... Mogłem wypić o trzy kufelki więcej gdyby było większe zainteresowanie mą osobą...
    Miodowe to dla mnie jakś ściema. Miód łyżka do kufla i siup...piwko do tego. Natomiast Koźlak bardzo mi przypadł do gustu .

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #92
      Ściemą są też wszelkie inne smakowe. Obsługa przyciśnięta do ściany niechętnie, ale się przyznała do tego procederu.

      Pils - początkowo kręciłem na niego nosem, ale ostatecznie okazał się najlepszym piwem - klarowny, bardzo wysoko nasycony, odniosłem wrażenie, że to produkt z zewnątrz, ładne osiadanie piany mogłoby wskazywać kierunek zza Olzy Nie wiem jaka jest prawda, ale piwo nie sprawiało wrażenia produktu browaru restauracyjnego.

      Pszenica dla odmiany prawie bez gazu i treści... W smaku raczej lager z domieszką pszenicy.

      Koźlak i Ciemne praktycznie takie same - kwaśno-cierpkie, wytrawne, nieprzyjemne, sprawiające wrażenie zepsutego, ale w zapachu kwasu nie było, zatem tak je na wytrawnie uwarzono, a do tego doszła kwaśność z ciemnych słodów. W Koźlaku wędzoność praktycznie niewyczuwalna. Aż powtórzyłem to piwo, bo myślałem, że mi podano drugi raz ciemne.

      Marcowego nie było, a aromatyzowane - jak wyżej - więc nie tykałem.

      Zjadłem rosół (o niebo lepszy niż po czeskiej stronie) oraz poleconą mi słynną galaretkę piwną - bardzo smaczną zresztą. Początkowo byłem sam, ale wkrótce (koło 13) zaczęli schodzić się ludzie na obiad i wyglądało, że są zadowoleni.

      Miło spędziłem tam dwie godziny - zostałem zaproszony na zaplecze by pogadać o piwach, ale było mi głupio, bo nijak nie mogłem pochwalić próbowanych piw.
      Podsumowując - klimat ok, obsługa ok, jedzenie ok, piwo - bardzo nie ok.

      Podczas mojej wizyty przyuczany był nowy piwowar (jakiś domowy ze Śląska), więc może coś się zmieni na lepsze.
      Last edited by Pendragon; 2013-09-26, 15:38.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #93
        Zapomniałem dodać, że na tyłach jest (albo raczej był) ogródek. W sąsiedniej komórce odbywa się śrutowanie słodu. To pewnie też magazyn.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • dzemek
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.12
          • 450

          #94
          Pojawiło się nowe piwo, Indian Summer w stylu Belgian Wheat Beer. Nie bardzo wiedziałem, co ma mnie spotkać, nie przypominam sobie abym pił coś podobnego. Pszeniczne, niefiltrowane, niepasteryzowane wg informacji na etykiecie. Piwo jest delikatne, mało czuć pszenicznym ale to nie przeszkadza.
          Skądinąd wiadomo mi, że za ok. miesiąc ma być również kolejne nowe piwo w Mieszczańskim.

          Comment

          • dzemek
            Porucznik Browarny Tester
            • 2010.12
            • 450

            #95
            29.11 odbyło się warzenie Buszującego w zbożu,piwo pszeniczne,niefiltrowane,niepasteryzowane (wg etykiety).Ostatnio ponownie zawitałem na Wheat Beera którego ostatnio próbowałem. I tym razem był bardzo płaski,wodnity,w ogóle nie smakował jak piwo.Pianę też miał słabszą a właściwie jej brak. Jeżeli chodzi o nowości to zdaje się,że najlepiej trafiać na pierwszą warkę.Następne wydają się dość słabe.

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              #96
              Wczoraj na FB pojawił się taki oto komunikat:

              Informujemy, że od dnia 14 stycznia nastąpi remont kamienicy przy ulicy Ks. I. Świeżego 6, w której mieści się restauracja Cieszyński Browar Mieszczański, w związku z czym restauracja oraz browar pozostaną zamknięte aż do odwołania. Przepraszamy.

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #97
                Cieszyński Browar Mieszczański usunął poprzedni wpis i podał nową, bardziej uspokajająca informację - na czas remontu zamknięta będzie tylko kuchnia, piwo będzie można nadal spożywać na miejscu. W związku z brakiem kuchni skrócone zostały godziny otwarcia - od 16 do 22 (wtorek - niedziela).

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • Pankracy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2007.10
                  • 2801

                  #98
                  Wiecie, rozumiecie... BHP.
                  Wyszynk piwa będzie, zamknięta natomiast restauracja. Będą remontować kamienicę (elewacja frontowa). Ponadto rusza II etap inwestycji - adaptacja pięter budynku na hotel.

                  Comment

                  • dzemek
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.12
                    • 450

                    #99
                    Ostatnio wybierając się na spacery planuję swoje podróże przez rejon tego przybytku i faktycznie, w gablotce przy wejściu wisi karteczka z napisem "Remont". Jednak co ciekawsze, minęły już 3 miesiące od tej informacji a remontu obok, w, pod, nad, w okolicach tej kamienicy nie widać (no chyba że za taki uznać kładzenie asfaltu na ulicy obok). Stołówka, przedszkole znajdujące się kawałek dalej działają normalnie i nie ma żadnej wzmianki o remoncie, pytając obsługę stołówki o remont kamienicy nic nie wiedzieli. W środku Browaru Mieszczańskiego nie widać żadnych prac, nie dostrzegam nawet stolików ani innego wyposażenia.
                    Informacja o tym, że można tam dalej pić piwo jest nieaktualna.
                    Wygląda na to, że Browar zamknął się całkowicie i czeka na nowego właściciela, który nie wiadomo co zrobi w tym miejscu.

                    Comment

                    • Szerlok
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.05
                      • 18

                      Wie ktoś coś na temat tego miejsca ? Istnieje jeszcze ?

                      Comment

                      • Pankracy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2007.10
                        • 2801

                        Browar zakończył niestety działalność.
                        Instalację browarniczą wystawiono na sprzedaż. Ogłoszenie nawet na browar.biz było.
                        Last edited by Pankracy; 2014-06-26, 13:57.

                        Comment

                        • dzemek
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2010.12
                          • 450

                          Na ul. 3 Maja w Cieszynie ściągnięto banner z reklamą tego browaru.
                          Jak pisałem wcześniej, w środku pusto, post powyżej również wiele mówi, że miejsce jest zamknięte.
                          Gdy wychodziłem z pobliskiej stołówki tylnym wyjściem, to na kamienicy jest zawieszona żółta tablica z informacją, że tworzy się tutaj hotel. Ale z tego co pamiętam, to w założeniu miał być tutaj browar i hotel.
                          Generalnie cały czas moja opinia potwierdza się - tam gdzie była Magda Gessler, tam zamykają restauracje przez nie odwiedzane (choć znam też parę wyjątków). Pewnie nie jest to jej wina, bo jeszcze właściciel musi chcieć coś zrobić.
                          Last edited by dzemek; 2014-06-26, 15:13.

                          Comment

                          • Promil03
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.10
                            • 2833

                            A co ma Magda Gessler do tego, że zamknięto browar?
                            Od początku piwa z Mieszczańskiego były słabej jakości, nie mówiąc już o takich kwiatkach jak dodawanie łyżeczki miodu do Pilsa i sprzedawanie tego jako Miodowe.
                            Medialna aktywność i obecność na wszystkich festiwalach piwnych właścicielki browaru nic nie da jeśli piwo słabe. Taka prawda.

                            Comment

                            • emes
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 4275

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzemek Wyświetlenie odpowiedzi
                              .
                              Generalnie cały czas moja opinia potwierdza się - tam gdzie była Magda Gessler, tam zamykają restauracje przez nie odwiedzane (choć znam też parę wyjątków). Pewnie nie jest to jej wina, bo jeszcze właściciel musi chcieć coś zrobić.
                              Ja znam kilka restauracji, które odżyły po jej programie. Ostatnio byłem np. w restauracji Carska w Jabłonnie, gdzie Gessler się wywróciła w śliskim holu i doznała obrażeń. Na stolik musiałem czekać. W restauracji w środku i na zewnątrz w porze obiadowej, ładna pogoda, pełno ludzi. W środku muzyka na żywo, jakiś bard grał rosyjskie nostalgiczne pieśni. A restauracja z powodu budowy trasy szybkiego ruchu została wykluczona z widoczności z ulicy i była blisko upadku.
                              Wiele restauracji nie da się uratować, bo okazuje się, że nie tylko mają masę długów, ale po prostu właściciele nie umieją jej należycie prowadzić, zarówno jeśli chodzi o ekonomię, księgowość jak i po prostu jakość gastronomii.
                              Niektórzy mają takie zamiłowanie do brudu i traktowanie klientów jak stada świń, że błogosławieństwrm jest, że zostały zamknięte.
                              Powyższe rozważanie nie dotyczą Browaru Mieszczańskiego, oglądałem o nich program, ale nie pamiętam szczegółów.

                              Comment

                              • zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

                                W Cieszynie Gesslerowa chyba się przydała, bo jedzenie zapamiętałem jako bardzo smaczne.
                                W Nałęczowie też jej rewolucja zrobiła dobrze na jedzenie. Ludzi też było sporo więcej.
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X