Katowice, 3 maja 38, Biała Małpa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Estrelicia
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.09
    • 108

    Biała Małpa od dzisiaj posiada 20 kranów fajnie

    Comment

    • duvel88
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2012.12
      • 134

      a nauczyli się już lać piwo do szklanek z miarką, czy nadal dominują no-namy i barmanowi wierzymy na słowo, że zawartość to 0,4 lub 0,5 l ?

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23960

        Jest ogródek, do tego zadaszony a naprzeciwko gdzie były sklep z winylami teraz można coś zamówić do jedzenia (podpłomyki).
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • karin861
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.02
          • 597

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika duvel88 Wyświetlenie odpowiedzi
          a nauczyli się już lać piwo do szklanek z miarką, czy nadal dominują no-namy i barmanowi wierzymy na słowo, że zawartość to 0,4 lub 0,5 l ?
          Nadal no-name, właśnie żeśmy się w zeszły weekend zastanawiali czy to 0.4 czy 0.5 w tej szklance...

          Co do jedzenia, naprzeciwko otworzył się burger, opinie ma dobre jednak w niedziele było zamknięte (pomimo że na Facebooku widniała informacja że otwarte) i nie dane nam było ich spróbować.

          Ogródek bardzo fajnie zrobiony.
          Zbieram polskie podstawki piwne. Zapraszam na moją stronę www: http://kolekcje-kariny.cba.pl

          Comment

          • heckler
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2012.09
            • 1907

            Będąc w sobotę przejazdem w Katowicach wstąpiłem do Białej Małpy. Decyzja była jak najbardziej świadoma.
            Podyktowana pojawieniem się na kranie Wielkiej Szychy z browaru ReCraft.
            Przy okazji miałem okazję wysłuchania rozważań barmana na temat wyższości browarów kontraktowych nad ,normalnymi, browarami.
            Bardzo chciał mi udowodnić, że w tym i nie tylko w tym temacie wie bardzo dużo. Może miał?

            Za to ja miałem prawdziwą ,ucztę, dla oczu.
            Przez parę minut podziwiałem jak barman napełniał do połowy trzy szklanki (tak lał, że mu się piwo pieniło), a następnie metodą przelewania ze szklanki, do szklanki uzyskał żądany efekt w postaci dwóch zamówionych prze ze mnie piw. Może jestem ciemny i jeszcze nie wiem, że jest to jakaś nowa metoda ,Čapovania, piwa po Polsku.
            W każdym bądź razie jest progres, bo łyżeczkowanie poszło w odstawkę.
            Za to my zamówione piwo dostaliśmy całkowicie pozbawione gazu, a wszyscy dobrze wiemy jak takie smakuje.
            Ja wiem jak powinna smakować Wielka Szycha, wiem że jest to dobre piwo i na pewno jeszcze nie jeden raz je zamówię. Oczywiście nie będzie to już Biała Małpa.
            Natomiast jeżeli ktoś pierwszy raz zamówi to piwo, a mistrz barman naleje mu je swoją metodą to co gość o tym piwie sobie pomyśli?? Czy zamówi drugie? Szczerze wątpię.

            Comment

            • galert
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.10
              • 25

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heckler Wyświetlenie odpowiedzi
              Będąc w sobotę przejazdem w Katowicach wstąpiłem do Białej Małpy. Decyzja była jak najbardziej świadoma.
              Podyktowana pojawieniem się na kranie Wielkiej Szychy z browaru ReCraft.
              Przy okazji miałem okazję wysłuchania rozważań barmana na temat wyższości browarów kontraktowych nad ,normalnymi, browarami.
              Bardzo chciał mi udowodnić, że w tym i nie tylko w tym temacie wie bardzo dużo. Może miał?

              Za to ja miałem prawdziwą ,ucztę, dla oczu.
              Przez parę minut podziwiałem jak barman napełniał do połowy trzy szklanki (tak lał, że mu się piwo pieniło), a następnie metodą przelewania ze szklanki, do szklanki uzyskał żądany efekt w postaci dwóch zamówionych prze ze mnie piw. Może jestem ciemny i jeszcze nie wiem, że jest to jakaś nowa metoda ,Čapovania, piwa po Polsku.
              W każdym bądź razie jest progres, bo łyżeczkowanie poszło w odstawkę.
              Za to my zamówione piwo dostaliśmy całkowicie pozbawione gazu, a wszyscy dobrze wiemy jak takie smakuje.
              Ja wiem jak powinna smakować Wielka Szycha, wiem że jest to dobre piwo i na pewno jeszcze nie jeden raz je zamówię. Oczywiście nie będzie to już Biała Małpa.
              Natomiast jeżeli ktoś pierwszy raz zamówi to piwo, a mistrz barman naleje mu je swoją metodą to co gość o tym piwie sobie pomyśli?? Czy zamówi drugie? Szczerze wątpię.
              Faktem jest, że od kiedy pamiętam, to rzeczywiście barmani w Białej Małpie mają taki właśnie sposób nalewania piwa w ogóle, jednak w przypadku Twojego posta widzę pewną bzdurną tezę i niekonsekwencję. Otóż piwo "Wielka Szycha" to jest bohemian pils, w związku z czym POWINNO i NALEŻY je nalewać właśnie w ten sposób, żeby je odgazować! Jak dostaniesz takie piwo nalane "po ściance", z wysokim lub nawet średnim wysyceniem w szkle, to jest to piwo nalane nieprawidłowo, nie będzie ono smakowało jak należy.
              Last edited by galert; 2017-10-30, 14:29. Powód: błąd
              DOŚĆ WARSZAWSKIEJ CENTRALIZACJI !!!

              RUCH AUTONOMII ŚLĄSKA ---> http://AUTONOMIA.PL

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                Odgazowanie odgazowaniu nie równe. Uważasz, że w Czechach piwo podaje się pozbawione gazu? Heckler napisał, że gazu było zero. Takie "sztuczki" to mogą być przydatne przy jakiś Tyskim albo innym Lechu, ale w przypaadku małych browarów już niekoniecznie.
                Last edited by Pendragon; 2017-10-30, 16:07.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • heckler
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2012.09
                  • 1907

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                  Odgazowanie odgazowaniu nie równe. Uważasz, że w Czechach piwo podaje się pozbawione gazu? Heckler napisał, że gazu było zero. Takie "sztuczki" to mogą być przydatne przy jakiś Tyskim albo innym Lechu, ale w przypaadku małych browarów już niekoniecznie.
                  Dokładnie to miałem na myśli.

                  Comment

                  • galert
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.10
                    • 25

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                    Uważasz, że w Czechach piwo podaje się pozbawione gazu?
                    Praktycznie tak, odgazowane w 90%. Cały gaz idzie w pianę. I nie dotyczy to jedynie marnych koncerniaków, tak nalewa się każdego bohemskiego pilsa, polotmave czy tmave!

                    Osobna kwestia to to, że jak się wybierzesz do knajpy gdzie są krafty, to jest duże prawdopodobieństwo, że tak samo naleją ci np. IPA czy piwa w innych stylach, a to jest już błąd. Co nie zmienia faktu, że akurat Wielką Szychę właśnie tak powinno się podawać IMO.
                    DOŚĆ WARSZAWSKIEJ CENTRALIZACJI !!!

                    RUCH AUTONOMII ŚLĄSKA ---> http://AUTONOMIA.PL

                    Comment

                    • seguin
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.07
                      • 22

                      Widzę że mamy kolejnego eksperta, który na oko potrafi określić procent odgazowania piwa i jednocześnie obrońcę nieudolnych barmanów z Białej Małpy Brawo Ty. Biorąc pod uwagę, że barmani w tym lokalu leją piwo do szklanek bez miarki i na oko potrafią określić że jest to np. 0,5L i ten "profesjonalny" styl nalewania piwa, Biała Małpa zdecydowanie wyróżnia się na piwnej mapie Katowic.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika galert Wyświetlenie odpowiedzi
                      Praktycznie tak, odgazowane w 90%. Cały gaz idzie w pianę. I nie dotyczy to jedynie marnych koncerniaków, tak nalewa się każdego bohemskiego pilsa, polotmave czy tmave!

                      Osobna kwestia to to, że jak się wybierzesz do knajpy gdzie są krafty, to jest duże prawdopodobieństwo, że tak samo naleją ci np. IPA czy piwa w innych stylach, a to jest już błąd. Co nie zmienia faktu, że akurat Wielką Szychę właśnie tak powinno się podawać IMO.

                      Comment

                      • galert
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.10
                        • 25

                        seguin, naucz się czytać. Nie twierdzę, że potrafię określić na oko, można natomiast próbować szacować. Przy czym to, czy odgazowanie w CR i BM jest na poziomie 70% czy 90% nie ma tutaj zasadniczego znaczenia. Po prostu jest do odgazowanie podobne. I to jest bardzo dobrze dla takiego piwa. Dla innych nie. O pojemnościach nic nie pisałem.
                        DOŚĆ WARSZAWSKIEJ CENTRALIZACJI !!!

                        RUCH AUTONOMII ŚLĄSKA ---> http://AUTONOMIA.PL

                        Comment

                        • abelincoln
                          Porucznik Browarny Tester
                          🥛🥛🥛
                          • 2010.01
                          • 296

                          Nie wiem czy tak było wcześniej, ale pomysł ogródka z którego 90% to szklarnio-palarnia - troszkę odstraszył mnie przed ponownymi odwiedzinami przy okazji następnej wizyty w Katowicach...

                          Comment

                          • dzemek
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2010.12
                            • 450

                            Kiedyś ogródek to było wystawione parę stolików przed lokalem - ale już dawno tam nie byłem, więc nic nie wiem o szklarno-palarni.

                            Comment

                            • Warzywo
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🍼🍼
                              • 2016.08
                              • 955

                              Część restauracyjna taka sobie ale część pijalnia piwa bardzo sympatycznie barowa. Pomiędzy spore miejsce ze stołami. Mnie się podoba. Wybór piw dobry. Pyszny mentor i dobre piwa z beskidzkiego browaru plus niezłe jedzenie. Fajne miejsce.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X