Kurozwęki, Zamkowa 3, Browar Popiel

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 14999

    #1

    Kurozwęki, Zamkowa 3, Browar Popiel

    Nowy browar restauracyjny znajdujący się w kompleksie zamkowym.
    Sprzęt w browarze pochodzi od Krzysia Ozdarskiego.
    Nowy budynek w szarej tonacji położny niedaleko zamku.
    Warzelnia i leżakowania za szybami widoczna z sali.
    W czasie wizyty na kranach były 4 piwa: czerwone ciemne, marcowe, pszeniczne i pils. Wszystkie smaczne, konkretniejsze opisy w dziale gdy zostaną dodane.
    Cena za 04,l 8 zł, za 1l 15 zł. Butelki 0,5l na wynos po 10 zł.
    Sam lokal oprócz piwa oferuje głównie pizzę i burgery. Pizza jak pizza ale burgery robione z bizoniego mięsa pochodzącego z hodowli tych czworonogów w Kurozwękach, skosztowane - rewelacyjne.
    Obsługa miła, sympatyczna, miejsce godne odwiedzin.
    Zdjęcia browaru wkrótce w galerii.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
  • beerek62
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2010.04
    • 1051

    #2
    Ze szkła tylko litrowe kufle ?
    Beerkowa kolekcja polskiego szkła piwnego
    Poszukuję : 1) szklanka Browar Soma w Warszawie

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

      #3
      Tak, tylko litrowe i etykiety, wafli jeszcze nie ma
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • lechu-kielce
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.12
        • 278

        #4
        Polecam to miejsce, bardzo dobre Pils i Marcowe a jak zgłodniejecie to Bizonburgera.

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9801

          #5
          W ten dziwny czas, po drodze w Bieszczady, zajechałem.
          W planach był stejk z bizona, ale... browar od 14-ej, restauracja w oranżerii od 13-ej, było nieco po, ale ledwo (o ile) budziła się do życia.
          Nie mam pretensji, bo: 1) kowid; 2) połowa października, czyli po sezonie; 3) czwartek, czyli jeszcze nie weekend; 4) pogoda z tych bardziej paskudnych.
          Z powodu pogody (albo jakiegoś innego?) bizony się pochowały, dzielnie na posterunku były tylko osły, które powitały nas swoim standardowym "klaksonem".
          Kupiłem, co się dało, na wynos i szybko czmychnąłem, bo w tej scenerii to fajne miejsce robiło przygnębiające wrażenie, do tego obawy kelnerki "co to będzie, co to będzie".
          Może los pozwoli za jakiś czas w lepszych okolicznościach zajechać i skosztować i bizona, i piwa. Piwa ocenię, gdzie ich miejsce, jeśli to kiedyś będzie możliwe...

          Comment

          • pebejot
            Major Piwnych Rewolucji
            🍺
            • 2010.01
            • 1606

            #6
            Kurozwęki odwiedzone przedwczoraj.

            Miejsce piękne, ale dotarcie tu transportem zbiorowym to długa i ciężka przeprawa.
            Niestety są to obszary wykluczone komunikacyjnie, gdzie mieszkańcy bez własnego samochodu są pozbawieni normalnego transportu zbiorowego i skazani są na dzikie, śmierdzące, rozklekotane busy, które niby mają rozkład jazdy ale tak naprawdę jeżdżą jak chcą.

            Zameldowaliśmy się równo o godzinie 14:00, czyli w momencie otwarcia restauracji.
            Wcześniej podziwialiśmy z bliska bizony, później przyglądaliśmy im się jeszcze z bliższej odległości, ale jak były już w bułce.

            Na kranach dostępnych było 5 piw:
            - Złoto Kurozwęk (Pils)
            - Biały Bizon (Pszeniczne)
            - Pan Paweł (Marcowe)
            - Hibiscus (Blond Ale4 z dodatkiem Hibiskusa)
            - Kannabinoid (Pils z dodatkiem Konopi)

            Wszystkie piwa w jednej cenie 8 zł za 0,4 l.
            Piwo leją w czyste szkło (za każdym razem szklanka dedykowana pszenicy). Podstawek brak.
            Piwa na wynos sprzedawane są w kapslowanych butelkach 0,5 z etykietami. Każde piwo w cenie 10 zł.
            Tu oprócz wspomnianych piw na kranach można było kupić: Sarmata (Czerwony Dunkel) i Czas (IPA).

            Do jedzenia zamówiliśmy burgera z bizona za 30 zł (na zdjęciu z piwem Hibiscus). Wersja z frytkami kosztuje 35 zł.
            Poza burgerami jest pizza w rozmiarze 33 cm w cenie od 23,90 zł (sos, przyprawy, mozarella) do 39,90 zł (z mięsem z bizona).

            Przez dwie godziny byliśmy jedynymi klientami w restauracji.
            W środku panowały ciemności (świeciły się tylko cztery żarówki w słoikach nad barem), a z głośników sączyła się jedna ta sama melodia odtwarzana w pętli.
            Jak twierdziła sympatyczna pani barmanka, poza sezonem goście schodzą się dopiero wieczorem.
            Attached Files

            Comment

            • Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9801

              #7
              Ech, a ja, niedawno znów pomykając w Bieszczady, tym razem sobie Kurozwęki odpuściłem...
              Rok temu panowała tam tak przygnębiająca atmosfera, że bałem się, co zastanę tym razem.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Alkoneser
                Browary restauracyjne w Polsce
                Alkoneser
                Cześć,
                mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                2024-08-05, 11:26
              • pebejot
                Koszęcin, Zamkowa 1, Browar Śląsk / Restauracja Pod Pałacem
                pebejot
                Koszęcin to niewielka śląska mieścina, położona niedaleko Lublińca, znana z Pałacu Koszęcińskiego, który jest aktualną siedzibą Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk.
                Od 2022 roku Koszęcin jest też na piwnej mapie Polski dzięki otwarciu browaru restauracyjnego Śląsk.
                Do Koszęcina...
                2022-12-07, 06:28
              • becik
                Otmuchów, ul. Zamkowa 4, Restauracja Zamkowa
                becik
                Restauracja w zamku, nie pomylić z restauracją "Pod Zamkiem"

                Kuchnia, dawno tak doskonałej nie jadłem, jedzenie bezwstydnie smacznie i co najważniejsze - niedrogo jak na takie miejsce (np zestaw zupa, drugie z kotletem, sałatką i ziemniaczkami - 36 zł). Z tym, ze porcje...
                2020-06-15, 13:38
              • dadek
                Chorwacja, Zagrzeb, Illica 222, Pivana/Pivovara Grif
                dadek
                To miejsce odwiedziłem już przy swojej pierwszej wizycie w Zagrzebiu, a było to już 20 lat temu... Wtedy w Chorwacji (zupełnie tak jak w Polsce) specjalnego wyboru piw nie było a tu, kilka minut tramwajem od ścisłego centrum, zawsze lało się Ožujsko czy Zagrebačko ze znajdującego się...
                2021-09-09, 22:46
              • Rzeszowiak
                Cieszyn, Zamkowa 3, Kawiarnia Presso
                Rzeszowiak
                Kawiarnia obok głównego wejścia na wzgórze zamkowe. Na kranach Albrechtice Pius 11 (pils) oraz Noszak.

                Niestety nie zauważyłem, że lokal ma już swój wątek. Proszę zatem o przeniesienie posta.
                2021-08-28, 21:27
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...