Grenada to kolejny wyspiarski kraj na Karaibach z browarem restauracyjnym.
Na samym południowym skrawku wyspy działa browar West Indies Beer Company.
Obiekt znajduje się przy drodze prowadzącej na plażę Lance Aux Epines Beach w odległości 2,5 km od międzynarodowego lotniska i 7 km od stolicy St. George.
Dojazd ze stolicy i z portu możliwy jest mikrobusem (15 minut, 1 USD). Należy wysiąść na rondzie w The Lime, a następnie dojść 1 km pieszo.
Lokalizacja browaru jest nieco dziwna, godziny otwarcia za to wręcz wymarzone.
Jest to browar w amerykańskim stylu. Wszystko skupia się w jednym miejscu na wielkiej sali.
W centralnym punkcie znajduje się wielka instalacja browaru z dziesiątkami tanków, która jest otoczona falowym długim blatem barowym.
Bar ozdobiony jest kolekcją kilkuset butelek.
W przylegającym do lokalu ogródku piwo można spożywać przy wieloosobowych drewnianych ławach, otoczonych bujną roślinnością.
Są też wygodne miejsca na miękkich kanapach.
W WC są umywalki i pisuary zrobione z kegów.
W browarze działa też piwne SPA, a formą rozrywki dla gości jest bilard.
Od poniedziałku do piątku o godz. 16.00 organizowane jest zwiedzanie browaru. Kosztuje to 5 USD.
Oferta piwna jest imponująca, niestety w czasie mojej wizyty na początku lutego spora część asortymentu była niedostępna.
Piwna karta składała się z 15 pozycji:
- Windward (Flagship IPA 6,8%) /niedostępne/
- Dockside (Classic English ESB 5,9%)
- Lazy Pelican (Citrus-edged Wheat 5,2%) /niedostępne/
- Black Rock (Dark & Strong IPA 8,3%) /niedostępne/
- Hawk Tripel (Robust Belgian Ale 7,9%) /niedostępne/
- Mosaic (Pale Ale 4,6%)
- Mojo (Imperial IPA 9,7%)
- Humdinger (Lager 5%)
- Island Hog (Light Ale 3,8%)
- Drunken Goat (Hazy Belgian Wheat 5,5%)
- Rogue Pirate (English Amber Bitter 4,4%)
- Grumpy Pete (English Stout 6,4%) /niedostępne/
- Old Mongoose (Smooth Porter 7,1%)
- Grapefruit Haze (Zingy Pale Ale 3,5%) /niedostępne/
- Ginger Beer 4% / niedostępne/
Wszystkie piwa w jednej cenie 10 dolarów wschodniokaraibskich (4 USD) za małe i 15 XCD za duże, czyli 6 USD.
Nie ma żadnych firmowych gadżetów, nawet podstawek.
Piwa nalewane są do ciekawych kufli w postaci słoików z rączką.
Oprócz piw w ofercie są cydry i mieszanki piwa z rumem.
Kuchnia oferuje śmieciowe jedzenie serwowane z przypalonego grilla lub ze zużytego tłuszczu.
Do wyboru:
- żeberka BBQ na miodzie (20 XCD)
- Nachos z kurczakiem lub z rybą (24 - 26 XCD)
- Fish & Chips (30 XD)
- Sałatka z kurczakiem (20 XCD)
- Burger / Chicken Burger / Fish Burger (22 - 24 XCD)
- Frytki (10 XCD)
- Pizza Margherita / Pepperoni / Vege / Hawajska (22 - 30 XCD)
Do godziny 15:00 można zamówić jeden zestaw śniadaniowy (jajecznica, bekon, kiełbaski, pieczarki, tosty, czerwona fasola) za 28 XCD.
Prawie każdego dnia są jakieś promocje, lub organizowane są wydarzenia muzyczne.
W poniedziałki jest rockowa noc, w czwartki wieczór z muzyką latynoską, w piątki za konsoletą szaleje czarnoskóry didżej.
W soboty jest noc steka, a w niedziele w browarze organizowany jest targ ekologicznych produktów.
Minibrowar jest czynny codziennie już od godz. 8.30 rano. W czwartki i soboty pracuje do 2, a w piątki do 3 w nocy. W pozostałe dni zamyka się o północy.
Na samym południowym skrawku wyspy działa browar West Indies Beer Company.
Obiekt znajduje się przy drodze prowadzącej na plażę Lance Aux Epines Beach w odległości 2,5 km od międzynarodowego lotniska i 7 km od stolicy St. George.
Dojazd ze stolicy i z portu możliwy jest mikrobusem (15 minut, 1 USD). Należy wysiąść na rondzie w The Lime, a następnie dojść 1 km pieszo.
Lokalizacja browaru jest nieco dziwna, godziny otwarcia za to wręcz wymarzone.
Jest to browar w amerykańskim stylu. Wszystko skupia się w jednym miejscu na wielkiej sali.
W centralnym punkcie znajduje się wielka instalacja browaru z dziesiątkami tanków, która jest otoczona falowym długim blatem barowym.
Bar ozdobiony jest kolekcją kilkuset butelek.
W przylegającym do lokalu ogródku piwo można spożywać przy wieloosobowych drewnianych ławach, otoczonych bujną roślinnością.
Są też wygodne miejsca na miękkich kanapach.
W WC są umywalki i pisuary zrobione z kegów.
W browarze działa też piwne SPA, a formą rozrywki dla gości jest bilard.
Od poniedziałku do piątku o godz. 16.00 organizowane jest zwiedzanie browaru. Kosztuje to 5 USD.
Oferta piwna jest imponująca, niestety w czasie mojej wizyty na początku lutego spora część asortymentu była niedostępna.
Piwna karta składała się z 15 pozycji:
- Windward (Flagship IPA 6,8%) /niedostępne/
- Dockside (Classic English ESB 5,9%)
- Lazy Pelican (Citrus-edged Wheat 5,2%) /niedostępne/
- Black Rock (Dark & Strong IPA 8,3%) /niedostępne/
- Hawk Tripel (Robust Belgian Ale 7,9%) /niedostępne/
- Mosaic (Pale Ale 4,6%)
- Mojo (Imperial IPA 9,7%)
- Humdinger (Lager 5%)
- Island Hog (Light Ale 3,8%)
- Drunken Goat (Hazy Belgian Wheat 5,5%)
- Rogue Pirate (English Amber Bitter 4,4%)
- Grumpy Pete (English Stout 6,4%) /niedostępne/
- Old Mongoose (Smooth Porter 7,1%)
- Grapefruit Haze (Zingy Pale Ale 3,5%) /niedostępne/
- Ginger Beer 4% / niedostępne/
Wszystkie piwa w jednej cenie 10 dolarów wschodniokaraibskich (4 USD) za małe i 15 XCD za duże, czyli 6 USD.
Nie ma żadnych firmowych gadżetów, nawet podstawek.
Piwa nalewane są do ciekawych kufli w postaci słoików z rączką.
Oprócz piw w ofercie są cydry i mieszanki piwa z rumem.
Kuchnia oferuje śmieciowe jedzenie serwowane z przypalonego grilla lub ze zużytego tłuszczu.
Do wyboru:
- żeberka BBQ na miodzie (20 XCD)
- Nachos z kurczakiem lub z rybą (24 - 26 XCD)
- Fish & Chips (30 XD)
- Sałatka z kurczakiem (20 XCD)
- Burger / Chicken Burger / Fish Burger (22 - 24 XCD)
- Frytki (10 XCD)
- Pizza Margherita / Pepperoni / Vege / Hawajska (22 - 30 XCD)
Do godziny 15:00 można zamówić jeden zestaw śniadaniowy (jajecznica, bekon, kiełbaski, pieczarki, tosty, czerwona fasola) za 28 XCD.
Prawie każdego dnia są jakieś promocje, lub organizowane są wydarzenia muzyczne.
W poniedziałki jest rockowa noc, w czwartki wieczór z muzyką latynoską, w piątki za konsoletą szaleje czarnoskóry didżej.
W soboty jest noc steka, a w niedziele w browarze organizowany jest targ ekologicznych produktów.
Minibrowar jest czynny codziennie już od godz. 8.30 rano. W czwartki i soboty pracuje do 2, a w piątki do 3 w nocy. W pozostałe dni zamyka się o północy.
Comment