Minibrowar powstał w 2015 roku. Założyła go Niemka, pochodząca z Bawarii Pani Petra, na stałe mieszkająca w Meksyku. Z Niemiec pochodzi też chmiel i słód używany do produkcji piwa.
Mikrus znajduje się w biznesowym centrum miasta na jednej z bocznych, jednokierunkowych uliczek.
Lokal znajdujący się na poziomie +1 ma bardzo małą powierzchnię. Jest jedna, połączona z barem sala z dwoma stołami i miękkimi kanapami ustawionymi wzdłuż ściany.
Wnętrze jest przyozdobione w artystyczny sposób. Na jednej ścianie umieszczono malowidło z instalacją i pokazówką procesu produkcji piwa, a na drugiej przymocowano drewniane skrzydła drzwi i okiennic.
Powierzchnię użytkową lokalu powiększa drewniany taras z podwieszonymi workami na ziemniaki. Taras otaczają egzotyczne drzewa, zapewniające ukojenie w skwarze tutejszego słońca.
Cała instalacja browaru znajduje się na parterze i jest w zasięgu wzroku i migawki aparatu fotograficznego z dziedzińca na drugim piętrze vis a vis toalety.
Oferta minibrowaru to 5 własnych piw: Original, Bock, Lupulada, Negra i Ahumada.
Wszystkie pięć rodzajów to różne odmiany stylu Weizen, nawet Bock jest faktycznie Weizen Bockiem.
Piwa Original, Bock i Ahumada zdobyły nagrodę Cerveza Mexico 2017 w konkursie piwowarskim.
Piwo Original w cenie 49$ za małe (0,3) i 72$ za pół litra, czyli odpowiednio: 9,10 i 13,35 zł.
Pozostałe cztery piwa są droższe i kosztują 59 / 82$. Można też zamówić sampler wszystkich piw za 59$.
Nie ma firmowego szkła ani podstawek.
Piwa na wynos sprzedawane są w szklanych, chyba półlitrowych butelkach z etykietami samoprzylepnymi.
Kuchni nie dane mi było spróbować, ponieważ tego dnia (12 października) odbywał się w mieście Oktoberfest i personel gastronomiczny delegowany był tam właśnie.
W menu zauważyłem tylko kilka pozycji, między innymi Currywurst za 119$ (22 zł) i pizza w cenie 129 - 179$ (24 - 33 zł).
Minibrowar czynny od poniedziałku do soboty w godzinach: 14:00 - 1:00 (w soboty do północy).
Zdjęcia:
Mikrus znajduje się w biznesowym centrum miasta na jednej z bocznych, jednokierunkowych uliczek.
Lokal znajdujący się na poziomie +1 ma bardzo małą powierzchnię. Jest jedna, połączona z barem sala z dwoma stołami i miękkimi kanapami ustawionymi wzdłuż ściany.
Wnętrze jest przyozdobione w artystyczny sposób. Na jednej ścianie umieszczono malowidło z instalacją i pokazówką procesu produkcji piwa, a na drugiej przymocowano drewniane skrzydła drzwi i okiennic.
Powierzchnię użytkową lokalu powiększa drewniany taras z podwieszonymi workami na ziemniaki. Taras otaczają egzotyczne drzewa, zapewniające ukojenie w skwarze tutejszego słońca.
Cała instalacja browaru znajduje się na parterze i jest w zasięgu wzroku i migawki aparatu fotograficznego z dziedzińca na drugim piętrze vis a vis toalety.
Oferta minibrowaru to 5 własnych piw: Original, Bock, Lupulada, Negra i Ahumada.
Wszystkie pięć rodzajów to różne odmiany stylu Weizen, nawet Bock jest faktycznie Weizen Bockiem.
Piwa Original, Bock i Ahumada zdobyły nagrodę Cerveza Mexico 2017 w konkursie piwowarskim.
Piwo Original w cenie 49$ za małe (0,3) i 72$ za pół litra, czyli odpowiednio: 9,10 i 13,35 zł.
Pozostałe cztery piwa są droższe i kosztują 59 / 82$. Można też zamówić sampler wszystkich piw za 59$.
Nie ma firmowego szkła ani podstawek.
Piwa na wynos sprzedawane są w szklanych, chyba półlitrowych butelkach z etykietami samoprzylepnymi.
Kuchni nie dane mi było spróbować, ponieważ tego dnia (12 października) odbywał się w mieście Oktoberfest i personel gastronomiczny delegowany był tam właśnie.
W menu zauważyłem tylko kilka pozycji, między innymi Currywurst za 119$ (22 zł) i pizza w cenie 129 - 179$ (24 - 33 zł).
Minibrowar czynny od poniedziałku do soboty w godzinach: 14:00 - 1:00 (w soboty do północy).
Zdjęcia: