Meksyk, Mexico City, Orizaba 163, La Graciela Taller de Cerveza

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2010.01
    • 1605

    #1

    Meksyk, Mexico City, Orizaba 163, La Graciela Taller de Cerveza

    Jeden z najdziwniejszych minibrowarów w jakich byłem.
    Znajduje się przy ul. Orizaba 163 w bogatej dzielnicy Mexico City pełnej modnych barów, restauracji z wyższej półki, miejsc spotkań nieco wyrośniętej bananowej młodzieży.
    Klientela minibrowaru to właśnie w przeważającej części miejscowe japiszony, namiastki naszych hipsterów.

    Otwarty w 2012 roku mikrus składa się z dwóch połączonych sal.
    Wnętrze miłe dla oka i duszy. Jedna sala z dominacją drewna. Drewniana podłoga i stoły, przytulnie, kameralnie. Druga sala z surowej czerwonej cegły, równie klimatycznie.
    Między salami bar z trzynastoma kranami, wyposażonymi w manometry ciśnienia.
    Obok baru malutkie pomieszczenie gdzie mieści się mikroskopijna instalacja bez ładu i składu. Trzy zbiorniki z miedzi, chaotycznie rozmieszczone kegi służące za tanki, straszny bałagan. Na ten miszmasz można spoglądać z części ogólnodostępnej lokalu przez szybę.
    Obsługa miła, władająca językami, ubrana w egzotyczne uniformy jak niczym recepcjoniści z drogiego hotelu.

    Do wyboru jest 12 piw z kranu, w tym 4 piwa tutejszego browaru Graciela.
    W październiku można było spróbować:
    - Vincent Vega
    - Fauno (Weizen)
    - Quetzin
    - Horny Blond
    Próbowałem Vincent Vega i Horny Blond (niestety już lekko skwaśniałe), oraz Quetzin.
    Niestety nie podają informacji ani o stylu, ani o parametrach piw.
    Ogólnie piwa marnej jakości, nic dobrego ani nawet ciekawego nie można napisać.
    Ciekawostką jest za to sposób, w jaki są podawane.
    Dostępne pojemności to 355, 450 i 900 ml. Kosztują odpowiednio: 69, 89, 179 peso (13, 17, 34 zł).
    Przy zamówieniu piwa małego 355 ml. dostaniemy adekwatną objętościowo szklankę, zwykłą bez logotypu, natomiast dla pozostałych dwóch rozmiarów stosowany jest standardowy, ciężki litrowy kufel z grubym szkłem i firmowym logotypem Graciela.

    Kuchnia oferuje głównie dania typu fast food w cenach 75 - 250 peso (14 - 48 zł).
    Jedzenie podaje się na blaszanych talerzykach jak w więzieniu. Japiszony mają z tego radochę.

    Godziny otwarcia:
    poniedziałek - środa: 12:00 - 24:00
    czwartek - sobota: 12:00 - 2:00
    niedziela: 14:00 - 22:00


    Zdjęcia:




Related Topics

Collapse

  • Petitpierre
    Zarzecze, [Wrężel] Mexico Trip Part Two
    Petitpierre
    Michelada pale ale 12 4,3

    Tytułem wstępu, michelada to "moje zimne piwo" a w składzie ma być sól, tequila i tabasco. Dodatek soku pomidorowego to już Michelada con clamato albo Chavela. Dodatkowo do Chaveli używa się piwa jasnego, a do Michelady ciemnego.

    ...
    2022-11-21, 11:36
  • Petitpierre
    Zarzecze, [Wrężel] Mexico Trip Part One
    Petitpierre
    Nazwa może trochę nieadekwatna <trip> brzmi tak jakby było piwo z meskaliną i spotkanie z Quetzalcoatlem murowane.

    Tabasco Coffee Stout 16,5 6

    Potężna kawa i z chilli, cynamon, kardamon, mleczna krówka, w nucie dolnej kawa i likier pomarańczowy. Smak, niestety trochę...
    2022-11-21, 11:34
  • pebejot
    Meksyk, Mexico City, Av. Magdalena 311, Principia Tasting Room
    pebejot
    Firmowy pub browaru "Principia Tasting Room" o tej samej nazwie znajduje się w jednej z bogatszych dzielnic Mexico City w pobliżu stacji metra linii M9.
    Choć wszystkie znaki na rozgwieżdżonym internetowym niebie wskazują, że to właśnie tu jest otwarty w 2017 browar, to jednak...
    2018-12-12, 13:29
  • pebejot
    Meksyk, Guadalajara, Lope de Vega 127, Cervecería La Blanca
    pebejot
    Minibrowar powstał w 2015 roku. Założyła go Niemka, pochodząca z Bawarii Pani Petra, na stałe mieszkająca w Meksyku. Z Niemiec pochodzi też chmiel i słód używany do produkcji piwa.
    Mikrus znajduje się w biznesowym centrum miasta na jednej z bocznych, jednokierunkowych uliczek.
    ...
    2018-12-03, 21:01
  • leona
    Czernihiwśkyj, Taller Maibock
    leona
    Alkohol 7,9 %
    W składzie słód, jęczmień, kaszka kukurydziana.


    Barwa ciemnego bursztynu.
    Piana drobna, średnio wysoka, szybko redukująca się do trwalszej 1,5 cm warstwy.
    W aromacie mdława słodowość, owoce w typie moreli. Chmiel delikatny, przyjemny....
    2018-06-13, 08:39
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...