Pierwszy i największy browar restauracyjny w Salwadorze o całkiem sporej wydajności powstał w 2013 w stolicy kraju - San Salvador.
Cadejo Brewing Co. znajduje się w bezpiecznej, handlowo-biznesowej dzielnicy i jest polecany jako jedno z najlepszych miejsc w kategoriach gastronomii przez serwis TripAdvisor.
Browar dorobił się kilku firmowych restauracji, do których dowozi się stąd piwo, między innymi w El Tunco i na lotnisku międzynarodowym.
W niewielkim budynku znajdują się dwie sale - mniejsza i większa z niewielkim barem, oraz osobne dość spore pomieszczenie z całą instalacją.
Zapytałem czy istnieje możliwość zwiedzania browaru, okazało się że nie ma z tym żadnego problemu. Zwiedzanie wraz z przewodnikiem odbywa się co godzinę i jest bezpłatne.
W nieco zamerykanizowanym lokalu jest swobodna atmosfera. Z głośników sączy się klasyczny rock, a na ekranach TV ogląda się rugby transmitowane na żywo z północnej części kontynentu.
W ofercie podstawowej jest 6 tutejszych piw + sezonowe.
Podczas mojej ubiegłorocznej, październikowej wizyty trafiłem aż na 4 sezony, bowiem w dniach 25 - 31.X trwał Oktoberfest i z tej okazji uwarzono różne specjały.
Oferta stała:
- Roja (Red Ale) 5,3%
- Wapa (Wheat APA) 4,6%
- La Negra (Irish Stout) 4,8%
- Mera Belga (Belgian White Ale) 4,8%
- Hyia de Poch (Honey Blonde Ale) 4,3%
- Suegra (IPA) 5,5%
Piwa sezonowe:
- Koloscha (Kolsch) 4,5%
- Calabaza (Pumkin spice Ale) 5%
- Oktoberfest (Marzen) 5,3%
- La Siguanator (Doppelbock) 8,2%
Wszystkie piwa w jednej cenie, dostępne w czterech objętościach, liczone w uncjach:
4 oz. (0,12 l.) - 1 USD
12 oz. (0,35 l.) - 3 USD
16 oz. (0,47 l.) - 4 USD
23 oz. (0,68 l.) - 5 USD
Jest firmowe szkło, nie ma za to podstawek. Co ciekawe, będąc dwa dni wcześniej w jednej z firmowych restauracji browaru w El Tunco, firmowych podstawek nie brakowało.
Specjalnością kuchni jest pizza i to o dziwo nie gruba i tłusta hamerykańska, tylko wyśmienita na cienkim cieście prosto z pieca.
Próbowałem pizzy "Gaucha" z mozzarellą, kiełbasą chorizo i sosem czosnkowo - szpinakowym za 9,95 USD (porcja dla dwóch osób).
Minibrowar czynny codziennie w godzinach: 11:30 - 23:00 (piątki i soboty do północy, niedziele do 20:30)
Zdjęcia:
Cadejo Brewing Co. znajduje się w bezpiecznej, handlowo-biznesowej dzielnicy i jest polecany jako jedno z najlepszych miejsc w kategoriach gastronomii przez serwis TripAdvisor.
Browar dorobił się kilku firmowych restauracji, do których dowozi się stąd piwo, między innymi w El Tunco i na lotnisku międzynarodowym.
W niewielkim budynku znajdują się dwie sale - mniejsza i większa z niewielkim barem, oraz osobne dość spore pomieszczenie z całą instalacją.
Zapytałem czy istnieje możliwość zwiedzania browaru, okazało się że nie ma z tym żadnego problemu. Zwiedzanie wraz z przewodnikiem odbywa się co godzinę i jest bezpłatne.
W nieco zamerykanizowanym lokalu jest swobodna atmosfera. Z głośników sączy się klasyczny rock, a na ekranach TV ogląda się rugby transmitowane na żywo z północnej części kontynentu.
W ofercie podstawowej jest 6 tutejszych piw + sezonowe.
Podczas mojej ubiegłorocznej, październikowej wizyty trafiłem aż na 4 sezony, bowiem w dniach 25 - 31.X trwał Oktoberfest i z tej okazji uwarzono różne specjały.
Oferta stała:
- Roja (Red Ale) 5,3%
- Wapa (Wheat APA) 4,6%
- La Negra (Irish Stout) 4,8%
- Mera Belga (Belgian White Ale) 4,8%
- Hyia de Poch (Honey Blonde Ale) 4,3%
- Suegra (IPA) 5,5%
Piwa sezonowe:
- Koloscha (Kolsch) 4,5%
- Calabaza (Pumkin spice Ale) 5%
- Oktoberfest (Marzen) 5,3%
- La Siguanator (Doppelbock) 8,2%
Wszystkie piwa w jednej cenie, dostępne w czterech objętościach, liczone w uncjach:
4 oz. (0,12 l.) - 1 USD
12 oz. (0,35 l.) - 3 USD
16 oz. (0,47 l.) - 4 USD
23 oz. (0,68 l.) - 5 USD
Jest firmowe szkło, nie ma za to podstawek. Co ciekawe, będąc dwa dni wcześniej w jednej z firmowych restauracji browaru w El Tunco, firmowych podstawek nie brakowało.
Specjalnością kuchni jest pizza i to o dziwo nie gruba i tłusta hamerykańska, tylko wyśmienita na cienkim cieście prosto z pieca.
Próbowałem pizzy "Gaucha" z mozzarellą, kiełbasą chorizo i sosem czosnkowo - szpinakowym za 9,95 USD (porcja dla dwóch osób).
Minibrowar czynny codziennie w godzinach: 11:30 - 23:00 (piątki i soboty do północy, niedziele do 20:30)
Zdjęcia: