W centrum cypryjskiej stolicy w 2015 roku otwarto pierwszy mały, rodzinny browar restauracyjny.
Pivo microbrewery znajdziemy w greckiej części Nikozji. Ukryty jest w wąskiej bocznej uliczce starego miasta przy samym murze granicznym z Cyprem Północnym.
Browar wraz z restauracją znajduje się w ładnej, jednopiętrowej kamienicy okraszonej zielonymi drzwiami i okiennicami.
Przy drzwiach wejściowych umieszczono okrągły kaseton z logotypem mikrusa - napisem "Pivo" w języku greckim, gdzie za literę "i" robi kłos zboża, natomiast "o" zastępuje szyszka chmielu.
Po przekroczeniu progu znajdziemy się w niezwykle klimatycznym miejscu, idealnym na spożywanie warzonych tu specjałów.
Do dyspozycji gości są praktycznie wszystkie części dwupoziomowej kamienicy.
Na górze znajdują się toalety, oraz pomieszczenie, gdzie składuje się worki słodu.
Dolny poziom kryje bar z wysokimi stolikami, tuż za nim otwarte pomieszczenie z warzelnią i tankami leżakowymi, natomiast konsumpcja piwa odbywa się w restauracji pod chmurką urządzoną na dziedzińcu kamienicy.
Są tu wysokie i niskie stoliki, drzewka pomarańczy wkomponowane w otoczenie restauracji. Nie brakuje elementów dekoracyjnych, takich jak stylowe kinkiety czy plakaty o tematyce piwowarskiej np. plakat z napisem "Don't worry, be Hoppy".
Pikanterii miejscu dodaje posadzka ze szkła, a pod nim kilkumetrowa przepaść i widoczne podziemne zakamarki wyglądające jak odkrywki archeologiczne.
Klimat jest naprawdę niezwykły. Goście popijają sobie piwko, w tle leci spokojna muzyka, a zza muru granicznego dochodzą wrzaski muezina, wydzierającego się z minaretu nawołując wiernych do modlitwy.
W stałej ofercie mikrusa są cztery piwa + jedno specjalne.
W połowie maja miałem okazję spróbować:
- Citarenia (Bavarian weissbier) 12° 4,4% - 2,50 / 4,00 €
- Blondie (Bohemian Pilsner) 11,5° 4,3% - 2,50 / 4,00 €
- Noir (Czech Dark Lager) 11,5° 4,2% - 2,70 / 4,30 €
- Hoppy (AIPA) 13° 4,5% - 2,80 / 4,50 €
- IPL (India Pilsner Lager) 14,5° 5,6% (piwo specjalne) - 4,20 / 6,50 €
Wszystkie piwa podawane są w dedykowanym szkle o pojemności 0,25 i 0,4l. na ceramicznych podstawkach z logotypem mikrusa. Do każdego zamówienia przekąska w postaci słonych ciasteczek.
Każde z piw rewelacyjne, cały czas żałuję, że musieliśmy zdążyć na ostatni autobus do Larnaki i nie było czasu na powtórzenie któregoś z nich.
Na dużą pochwałę zasługuje miła, profesjonalna obsługa doskonale obeznana w tematyce piwowarskiej.
Na wynos można zakupić piwo w kapslowanych butelkach, firmowe szkło, oraz koszulki za 18 €.
Z oferty gastronomicznej nie korzystałem, ale z tego co podawano na stoły mogę zarekomendować kuchnię jako wykwintną i w umiarkowanych cenach.
Sute przystawki w cenach 11 - 13€, sałaty 9,50 €, dania główne 11 - 14€, desery 5€.
Czynne od wtorku do niedzieli w godzinach 19:00 - 1:00 (w piątki i soboty do 2:00)
Zdjęcia:
Pivo microbrewery znajdziemy w greckiej części Nikozji. Ukryty jest w wąskiej bocznej uliczce starego miasta przy samym murze granicznym z Cyprem Północnym.
Browar wraz z restauracją znajduje się w ładnej, jednopiętrowej kamienicy okraszonej zielonymi drzwiami i okiennicami.
Przy drzwiach wejściowych umieszczono okrągły kaseton z logotypem mikrusa - napisem "Pivo" w języku greckim, gdzie za literę "i" robi kłos zboża, natomiast "o" zastępuje szyszka chmielu.
Po przekroczeniu progu znajdziemy się w niezwykle klimatycznym miejscu, idealnym na spożywanie warzonych tu specjałów.
Do dyspozycji gości są praktycznie wszystkie części dwupoziomowej kamienicy.
Na górze znajdują się toalety, oraz pomieszczenie, gdzie składuje się worki słodu.
Dolny poziom kryje bar z wysokimi stolikami, tuż za nim otwarte pomieszczenie z warzelnią i tankami leżakowymi, natomiast konsumpcja piwa odbywa się w restauracji pod chmurką urządzoną na dziedzińcu kamienicy.
Są tu wysokie i niskie stoliki, drzewka pomarańczy wkomponowane w otoczenie restauracji. Nie brakuje elementów dekoracyjnych, takich jak stylowe kinkiety czy plakaty o tematyce piwowarskiej np. plakat z napisem "Don't worry, be Hoppy".
Pikanterii miejscu dodaje posadzka ze szkła, a pod nim kilkumetrowa przepaść i widoczne podziemne zakamarki wyglądające jak odkrywki archeologiczne.
Klimat jest naprawdę niezwykły. Goście popijają sobie piwko, w tle leci spokojna muzyka, a zza muru granicznego dochodzą wrzaski muezina, wydzierającego się z minaretu nawołując wiernych do modlitwy.
W stałej ofercie mikrusa są cztery piwa + jedno specjalne.
W połowie maja miałem okazję spróbować:
- Citarenia (Bavarian weissbier) 12° 4,4% - 2,50 / 4,00 €
- Blondie (Bohemian Pilsner) 11,5° 4,3% - 2,50 / 4,00 €
- Noir (Czech Dark Lager) 11,5° 4,2% - 2,70 / 4,30 €
- Hoppy (AIPA) 13° 4,5% - 2,80 / 4,50 €
- IPL (India Pilsner Lager) 14,5° 5,6% (piwo specjalne) - 4,20 / 6,50 €
Wszystkie piwa podawane są w dedykowanym szkle o pojemności 0,25 i 0,4l. na ceramicznych podstawkach z logotypem mikrusa. Do każdego zamówienia przekąska w postaci słonych ciasteczek.
Każde z piw rewelacyjne, cały czas żałuję, że musieliśmy zdążyć na ostatni autobus do Larnaki i nie było czasu na powtórzenie któregoś z nich.
Na dużą pochwałę zasługuje miła, profesjonalna obsługa doskonale obeznana w tematyce piwowarskiej.
Na wynos można zakupić piwo w kapslowanych butelkach, firmowe szkło, oraz koszulki za 18 €.
Z oferty gastronomicznej nie korzystałem, ale z tego co podawano na stoły mogę zarekomendować kuchnię jako wykwintną i w umiarkowanych cenach.
Sute przystawki w cenach 11 - 13€, sałaty 9,50 €, dania główne 11 - 14€, desery 5€.
Czynne od wtorku do niedzieli w godzinach 19:00 - 1:00 (w piątki i soboty do 2:00)
Zdjęcia:
Comment