Najciekawszy z odwiedzonych w maju cypryjskich minibrowarów znajduje się na totalnym pustkowiu kilkanaście kilometrów od Pafos.
Według Tripadvisor jest to największa atrakcja w kategorii "Thing to do" w Pafos.
Rodzinny hotel z restauracją i browarem "Aphrodite's Rock Microbrewery" zlokalizowany jest w 11 kilometrze drogi B7 w kierunku Polis.
Z Pafos można tu dojechać w 15 minut mikrobusem linii (bilet 1,50 €). Należy wysiąść w miejscowości Tsada i dalej dojść pieszo 1,5 km.
W czasie wędrówki miniemy dwa banery reklamowe mikrusa, które wskażą właściwą drogę.
Można też zadzwonić do browaru i poprosić o dowóz. Bez problemu ktoś z personelu zabierze lub odwiezie nas do Tsady samochodem, nie pobierając żadnej opłaty.
Niepozorny budynek dawnej winiarni stoi na totalnym pustkowiu w górzystym terenie w otoczeniu drzew.
Dolny poziom zajmuje prawie w całości dość pokaźnych rozmiarów instalacja browaru, oraz mała sala restauracyjna z osobnym barem i piecem do pizzy opalanym drewnem.
Między pomieszczeniem z instalacją a salką restauracyjną jest kuchnia i WC z pralką automatyczną.
Sercem obiektem jest duży taras z kilkunastoma stolikami, zewnętrznym barem i budką, w której sprzedaje się produkty na wynos.
Na tarasie jest kilkanaście stolików. Na każdym stoi zakapslowana butelka wypełniona wodą i opatrzona etykietą "Table no." z numerem stolika.
Minibrowar oferuje wytwarzane ma miejscu piwa i Cydry.
Cydry są wyśmienite, niestety o piwach tego już powiedzieć nie można.
Co prawda warzone są ciekawe i rzadkie angielskie style, ale jakościowo rozczarowują.
Podczas mojej wizyty do wyboru było 6 piw, w tym dwa tylko w butelkach.
- Yorkshire Rose 3,8% - 1,75 / 2,95 €
- Lian Shee 4,5% - 2,00 / 3,75 €
- London Porter 4,5% - 2,00 / 3,75 €
- ESB 5% - 2,20 / 4,00 €
- West Coast IPA 6% - 2,25 / 4,20 €
- Rock Premium 4,8% (Bavarian Lager) - 2,00 / 3,75 €
Według mnie godne uwagi są tylko mocno nachmielona West Coast IPA, oraz London Porter smakujący nie jak porter, tylko jak milk stout.
Podane ceny są za pół pinty i za pintę. Dostępny jest sampler wszystkich piw za 7,50 €.
Są firmowe podstawki i szkło. Co ciekawe etykiety i podstawki wytwarza się i sprowadza z USA. Firmowa, półlitrowa szklanka kosztuje 4,50 €, a litrowy kufel 10,50 €.
Na wynos sprzedawane jest piwo w nietypowych butelkach o pojemności 0,58l. z firmowymi etykietami.
Na uwagę zasługuje wyśmienita kuchnia.
Przystawki w cenie 4,95 - 5,95 €, dania główne (filety, steki, ryby) 9,95 - 10,95 €, burgery 7,95 - 11,95 €, pizza 7,95 - 11,95 €.
W niedziele obowiązuje specjalne menu - tylko jedno danie główne. W niedzielę 21 maja miałem okazję delektować się najlepszą pieczenią wieprzową jaką jadłem w życiu, która całkiem nieźle komponowała się z piwem ESB.
W soboty odbywają się koncerty na żywo.
Restauracja czynna jest przez 7 dni w tygodniu. Od poniedziałku do piątku od 11:00 do 22:00, w niedziele od 12:00 do 17:00.
W dni powszednie po wcześniejszym umówieniu możliwe jest bezpłatne zwiedzanie pomieszczeń browaru. Wystarczy zadzwonić lub wysłać wiadomość na messengerze.
Zdjęcia:
Według Tripadvisor jest to największa atrakcja w kategorii "Thing to do" w Pafos.
Rodzinny hotel z restauracją i browarem "Aphrodite's Rock Microbrewery" zlokalizowany jest w 11 kilometrze drogi B7 w kierunku Polis.
Z Pafos można tu dojechać w 15 minut mikrobusem linii (bilet 1,50 €). Należy wysiąść w miejscowości Tsada i dalej dojść pieszo 1,5 km.
W czasie wędrówki miniemy dwa banery reklamowe mikrusa, które wskażą właściwą drogę.
Można też zadzwonić do browaru i poprosić o dowóz. Bez problemu ktoś z personelu zabierze lub odwiezie nas do Tsady samochodem, nie pobierając żadnej opłaty.
Niepozorny budynek dawnej winiarni stoi na totalnym pustkowiu w górzystym terenie w otoczeniu drzew.
Dolny poziom zajmuje prawie w całości dość pokaźnych rozmiarów instalacja browaru, oraz mała sala restauracyjna z osobnym barem i piecem do pizzy opalanym drewnem.
Między pomieszczeniem z instalacją a salką restauracyjną jest kuchnia i WC z pralką automatyczną.
Sercem obiektem jest duży taras z kilkunastoma stolikami, zewnętrznym barem i budką, w której sprzedaje się produkty na wynos.
Na tarasie jest kilkanaście stolików. Na każdym stoi zakapslowana butelka wypełniona wodą i opatrzona etykietą "Table no." z numerem stolika.
Minibrowar oferuje wytwarzane ma miejscu piwa i Cydry.
Cydry są wyśmienite, niestety o piwach tego już powiedzieć nie można.
Co prawda warzone są ciekawe i rzadkie angielskie style, ale jakościowo rozczarowują.
Podczas mojej wizyty do wyboru było 6 piw, w tym dwa tylko w butelkach.
- Yorkshire Rose 3,8% - 1,75 / 2,95 €
- Lian Shee 4,5% - 2,00 / 3,75 €
- London Porter 4,5% - 2,00 / 3,75 €
- ESB 5% - 2,20 / 4,00 €
- West Coast IPA 6% - 2,25 / 4,20 €
- Rock Premium 4,8% (Bavarian Lager) - 2,00 / 3,75 €
Według mnie godne uwagi są tylko mocno nachmielona West Coast IPA, oraz London Porter smakujący nie jak porter, tylko jak milk stout.
Podane ceny są za pół pinty i za pintę. Dostępny jest sampler wszystkich piw za 7,50 €.
Są firmowe podstawki i szkło. Co ciekawe etykiety i podstawki wytwarza się i sprowadza z USA. Firmowa, półlitrowa szklanka kosztuje 4,50 €, a litrowy kufel 10,50 €.
Na wynos sprzedawane jest piwo w nietypowych butelkach o pojemności 0,58l. z firmowymi etykietami.
Na uwagę zasługuje wyśmienita kuchnia.
Przystawki w cenie 4,95 - 5,95 €, dania główne (filety, steki, ryby) 9,95 - 10,95 €, burgery 7,95 - 11,95 €, pizza 7,95 - 11,95 €.
W niedziele obowiązuje specjalne menu - tylko jedno danie główne. W niedzielę 21 maja miałem okazję delektować się najlepszą pieczenią wieprzową jaką jadłem w życiu, która całkiem nieźle komponowała się z piwem ESB.
W soboty odbywają się koncerty na żywo.
Restauracja czynna jest przez 7 dni w tygodniu. Od poniedziałku do piątku od 11:00 do 22:00, w niedziele od 12:00 do 17:00.
W dni powszednie po wcześniejszym umówieniu możliwe jest bezpłatne zwiedzanie pomieszczeń browaru. Wystarczy zadzwonić lub wysłać wiadomość na messengerze.
Zdjęcia: