Można by stwierdzić że browarek ten sam, ale nie ten sam..
Pebejot opisał wrażenia podczas swojej wizyty w browarku Pivo - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-microbrewery
Od tego czasu nieco się zmieniło. Właściciele tamtego browarku podjęli decyzje o przeniesieniu go na przedmieścia Nikozji, po decyzji o dokupieniu technologii. Dotychczasowe miejsce okazało się na nią zbyt ciasne. Tak na marginesie nazwa Pivo nie wzięła się znikąd, ponieważ część z chłopaków studiowała kiedyś w Pradze i to tam zakiełkowała miłość do piwa.
Opuszczone miejsce na szczęście nie stało zbyt długo puste.
Pan Michal Stourac pochodzący z okolic Chrudimia, który mieszkał dłuższy czas w Holandii, postanowił wraz z żoną przeprowadzić się do Nikozji.
Tutaj też wykiełkowała myśl o założeniu własnego mikrusa którą wprowadził w czyn w 2021 roku.
Zakupiona została technologia z firmy SS Brewtech. Kilka tanków ledwie mieści się w niewielkim pomieszczeniu. Dwie uliczki dalej mają też mały magazyn na opakowania i surowiec.
Można by się spodziewać że asortyment piwny będzie na wskroś czeski. Nic z tych rzeczy, chociaż czeska klasyka również jest. Warzy się dosłownie wszystkie style.
Nie wiem jak jest obecnie ale w czasie mojej wizyty nie było regularnego wyszynku.
Jak pisał Pebejot w dawnym browarku Pivo były wydzielone części do degustacji we wnętrzu kamienicy. Obecnie są one oddzielone i nie są własnością Golema. Mimo że są informacje o godzinach otwarcia, to nie jest to do końca prawda. Jak mówił pan Michal, po prostu jeśli ktoś akurat pracuje w browarze to w tym czasie nie ma problemu żeby napić się piwa z kija ew. zakupić je także w wersji puszkowej.
Trzeba dobrze trafić, a że praktycznie codziennie coś się dogląda, to szansa jest duża.
Można też wcześniej się umówić i zrobić jakąś imprezę w większym gronie, są składane krzesła, stoliczki..
Akurat kiedy byłem, turyści z Litwy zakupili sobie kilka puszek z miejscowym piwem.
Oczywiście mimo limitowanego czasu związanego z autobusem do Larnaki, nie mogłem sobie odmówić konsumpcji miejscowego piwa.. Wybór padł na:
Leżak 12*, (przecież nie można w takim miejscu zacząć inaczej!)
Red Ipa 14*.
IPA 14,5*.
Były też i inne. Piwo nalewane bezpośrednio z tanków które są podłączone do kraników w warzelni.
Na żadnym z w/w piw się nie zawiodłem, mogę je polecić. Szkoda że mój czas był limitowany, bo bardzo przyjemnie się dyskutowało z panem Michalem przy okazji próbując rozszyfrować piwa z tureckich mikrusów, które niespodziewanie udało się kupić po drugiej stronie granicy.
To nie jedyne miejsce gdzie można napić się piwa z Golema. Pan Michal rzucił kilka nazw:
Brew Fellas - Nikozja
Vintage- Nikozja
Savino Rock Bar - Larnaka
Brew Inc- Larnaka.
Było jeszcze kilka innych które nie zapisałem. Generalnie produkcja schodzi na pniu i jest myśl o nowym miejscu warzenia w Larnace.
Podsumowując, ciekawe miejsce gdzie pije się piwo pod drutem kolczastym oddzielającym w zasadzie dwa kraje. Warto wpaść na jedno a może dwa..
na fotkach:
1. lokal jeszcze zamknięty. Za niebieską bramą jest już inne państwo..
2. Po otwarciu ukazują się ceny miejscowych piw.
3. Pan Michal przy pracy. Na ścianie widać kraniki do nalewania piwa podłączone z tankami które są za ścianą.
Pebejot opisał wrażenia podczas swojej wizyty w browarku Pivo - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-microbrewery
Od tego czasu nieco się zmieniło. Właściciele tamtego browarku podjęli decyzje o przeniesieniu go na przedmieścia Nikozji, po decyzji o dokupieniu technologii. Dotychczasowe miejsce okazało się na nią zbyt ciasne. Tak na marginesie nazwa Pivo nie wzięła się znikąd, ponieważ część z chłopaków studiowała kiedyś w Pradze i to tam zakiełkowała miłość do piwa.
Opuszczone miejsce na szczęście nie stało zbyt długo puste.
Pan Michal Stourac pochodzący z okolic Chrudimia, który mieszkał dłuższy czas w Holandii, postanowił wraz z żoną przeprowadzić się do Nikozji.
Tutaj też wykiełkowała myśl o założeniu własnego mikrusa którą wprowadził w czyn w 2021 roku.
Zakupiona została technologia z firmy SS Brewtech. Kilka tanków ledwie mieści się w niewielkim pomieszczeniu. Dwie uliczki dalej mają też mały magazyn na opakowania i surowiec.
Można by się spodziewać że asortyment piwny będzie na wskroś czeski. Nic z tych rzeczy, chociaż czeska klasyka również jest. Warzy się dosłownie wszystkie style.
Nie wiem jak jest obecnie ale w czasie mojej wizyty nie było regularnego wyszynku.
Jak pisał Pebejot w dawnym browarku Pivo były wydzielone części do degustacji we wnętrzu kamienicy. Obecnie są one oddzielone i nie są własnością Golema. Mimo że są informacje o godzinach otwarcia, to nie jest to do końca prawda. Jak mówił pan Michal, po prostu jeśli ktoś akurat pracuje w browarze to w tym czasie nie ma problemu żeby napić się piwa z kija ew. zakupić je także w wersji puszkowej.
Trzeba dobrze trafić, a że praktycznie codziennie coś się dogląda, to szansa jest duża.
Można też wcześniej się umówić i zrobić jakąś imprezę w większym gronie, są składane krzesła, stoliczki..
Akurat kiedy byłem, turyści z Litwy zakupili sobie kilka puszek z miejscowym piwem.
Oczywiście mimo limitowanego czasu związanego z autobusem do Larnaki, nie mogłem sobie odmówić konsumpcji miejscowego piwa.. Wybór padł na:
Leżak 12*, (przecież nie można w takim miejscu zacząć inaczej!)
Red Ipa 14*.
IPA 14,5*.
Były też i inne. Piwo nalewane bezpośrednio z tanków które są podłączone do kraników w warzelni.
Na żadnym z w/w piw się nie zawiodłem, mogę je polecić. Szkoda że mój czas był limitowany, bo bardzo przyjemnie się dyskutowało z panem Michalem przy okazji próbując rozszyfrować piwa z tureckich mikrusów, które niespodziewanie udało się kupić po drugiej stronie granicy.
To nie jedyne miejsce gdzie można napić się piwa z Golema. Pan Michal rzucił kilka nazw:
Brew Fellas - Nikozja
Vintage- Nikozja
Savino Rock Bar - Larnaka
Brew Inc- Larnaka.
Było jeszcze kilka innych które nie zapisałem. Generalnie produkcja schodzi na pniu i jest myśl o nowym miejscu warzenia w Larnace.
Podsumowując, ciekawe miejsce gdzie pije się piwo pod drutem kolczastym oddzielającym w zasadzie dwa kraje. Warto wpaść na jedno a może dwa..
na fotkach:
1. lokal jeszcze zamknięty. Za niebieską bramą jest już inne państwo..
2. Po otwarciu ukazują się ceny miejscowych piw.
3. Pan Michal przy pracy. Na ścianie widać kraniki do nalewania piwa podłączone z tankami które są za ścianą.
Comment