Browar restauracyjny z prawdziwego zdarzenia założony w 2016 roku przez pasjonatów piwa z nadmorskiego kurortu.
Lokalizacja browaru nie jest zbyt atrakcyjna. Schowany jest w dzielnicy handlowej pośród magazynów, supermarketów, sklepów ogrodniczych i hurtowni budowlanych.
Wewnątrz przytulna sala restauracyjna z drewnianymi stołami, połączona z barem, po prawej stronie można przez szybę podziwiać całą instalację.
Jest jeden kocioł warzelny i kilka tankofermentorów o pojemności 240 i 650 litrów.
Dalsze, niedostępne dla klientów zakamarki kryją składnicę słodu i pomieszczenie, gdzie kapsluje się butelki.
Jak dowiedziałem się od piwowara, słód sprowadzany jest z Niemiec, a chmiel przeważnie pochodzi z USA.
Młody, sympatyczny piwowar mówił też, że piwo rozprowadzają po okolicy w niewielkim zakresie w butelkach, a poza browarem lanego nie ma nigdzie, bo lwią część każdej warki wypijają sami
W czasie mojej wizyty na początku maja piwny jadłospis składał się aż z 11 pozycji, lecz po weryfikacji kelnera oferta zawęziła się do dostępnych aktualnie pięciu:
- RYE BEER 5,9% (light lager with honey, coriander and mint)
- EILATIT 6,4% (light lager with equinox hop)
- WHEAT BEER 5,5% (classic light wheat)
- AMBER ALE 6% (dark ale)
- PORTER 5,2%
Wszystkie piwa w jednej cenie: 48 ILS za litr i 29 ILS za pół litra.
Na wynos można kupić w butelce 0,33l. w cenie 24 ILS za szt.
Jest firmowe szkło, podstawki też, ale tylko na sprzedaż, podobnie jak gadżety (otwieracze, breloczki, itp.)
Nie wiem czy to jest standard, ale ja na dzień dobry dostałem w gratisie deskę degustacyjną wszystkich pięciu piw i dwie miseczki przekąsek, w których były oliwki i korniszony.
Kuchnia oferuje wiele, ale ceny niestety zaporowe. Dania główne w cenie 76 - 125 ILS.
Na uwagę zasługują ciekawe przekąski, np. smażony kalafior w piwie z przyprawami i sosami chili i serowym za 28 ILS, lub frytki anchois z sosem czosnkowym w cenie 32 ILS (na załączonym obrazku).
Minibrowar czynny jest we wszystkie dni tygodnia.
Od poniedziałku do czwartku i w niedziele otwarte od 17:00 do 2:00, natomiast w okresie szabatu, czyli w piątki i soboty na konsumpcje piwa mamy uwaga... 1 godzinę od 13:00 do 14:00
Zdjęcia:
Lokalizacja browaru nie jest zbyt atrakcyjna. Schowany jest w dzielnicy handlowej pośród magazynów, supermarketów, sklepów ogrodniczych i hurtowni budowlanych.
Wewnątrz przytulna sala restauracyjna z drewnianymi stołami, połączona z barem, po prawej stronie można przez szybę podziwiać całą instalację.
Jest jeden kocioł warzelny i kilka tankofermentorów o pojemności 240 i 650 litrów.
Dalsze, niedostępne dla klientów zakamarki kryją składnicę słodu i pomieszczenie, gdzie kapsluje się butelki.
Jak dowiedziałem się od piwowara, słód sprowadzany jest z Niemiec, a chmiel przeważnie pochodzi z USA.
Młody, sympatyczny piwowar mówił też, że piwo rozprowadzają po okolicy w niewielkim zakresie w butelkach, a poza browarem lanego nie ma nigdzie, bo lwią część każdej warki wypijają sami
W czasie mojej wizyty na początku maja piwny jadłospis składał się aż z 11 pozycji, lecz po weryfikacji kelnera oferta zawęziła się do dostępnych aktualnie pięciu:
- RYE BEER 5,9% (light lager with honey, coriander and mint)
- EILATIT 6,4% (light lager with equinox hop)
- WHEAT BEER 5,5% (classic light wheat)
- AMBER ALE 6% (dark ale)
- PORTER 5,2%
Wszystkie piwa w jednej cenie: 48 ILS za litr i 29 ILS za pół litra.
Na wynos można kupić w butelce 0,33l. w cenie 24 ILS za szt.
Jest firmowe szkło, podstawki też, ale tylko na sprzedaż, podobnie jak gadżety (otwieracze, breloczki, itp.)
Nie wiem czy to jest standard, ale ja na dzień dobry dostałem w gratisie deskę degustacyjną wszystkich pięciu piw i dwie miseczki przekąsek, w których były oliwki i korniszony.
Kuchnia oferuje wiele, ale ceny niestety zaporowe. Dania główne w cenie 76 - 125 ILS.
Na uwagę zasługują ciekawe przekąski, np. smażony kalafior w piwie z przyprawami i sosami chili i serowym za 28 ILS, lub frytki anchois z sosem czosnkowym w cenie 32 ILS (na załączonym obrazku).
Minibrowar czynny jest we wszystkie dni tygodnia.
Od poniedziałku do czwartku i w niedziele otwarte od 17:00 do 2:00, natomiast w okresie szabatu, czyli w piątki i soboty na konsumpcje piwa mamy uwaga... 1 godzinę od 13:00 do 14:00
Zdjęcia: