Austria, Wiedeń, Waaggasse 5, Wieden Bräu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1575

    Austria, Wiedeń, Waaggasse 5, Wieden Bräu

    Jeden z pierwszych (reklamuje się jako pierwszy) browarów restauracyjnych w Wiedniu, otwarty w 2002 roku, znajduje się w jednej z kamienic w centrum miasta.
    Wnętrze kryje trzy sale, w tym jedną największą z barem, w drugiej piwo spożywa się w towarzystwie miedzianej warzelni, a trzecia otwiera się przy większej liczbie gości.
    Klimat typowy dla austriackich i niemieckich browarów, z tym, że nastrój trochę przygnębiający ze względu na brak muzyki połączony z panującym tu po zmierzchu półmrokiem.
    Ciekawym elementem wystroju są miedziane lampy nad stolikami.

    W stałej ofercie 3 piwa + 1 specjalne:
    - Wieden Bräu "Helles" 11,3º
    - Wieden Bräu "Märzen" 12,5º
    - Wieden Bräu "Dunkles" 11,6º
    Piwa w ofercie w stałej w jednakowych cenach i bawarskich objętościach: 2,30 / 3,30 / 4,00 / 7,20 € za Pfiff / Seidel / Krügel / Mass
    Piwem specjalnym było: Wieden Bräu "Hanflager" 12,8º w cenie: 2,60 / 3,70 / 4,60 / 8,40 €. Bardzo aromatyczne ze słodkim posmakiem malin i miodu.
    W karcie znajdziemy też piwo "Gemischtes" co jest niczym innym jak mieszanką trzech piw z ze stałego menu.

    Jest firmowe szkło i podstawki.

    Jadłospis przedstawiony jest w sposób graficzny, co znacznie ułatwia orientację i wybór w arcytrudnych, długaśnych niemieckojęzycznych nazw potraw.
    Karta dań bardzo rozbudowana, ceny od 3,30 do 17,20 €.
    Ponadto od poniedziałku do piątku w godzinach 11:30 - 14:30 można skorzystać z oferty obiadowej i zjeść dwudaniowy posiłek za 8,50 €.
    Ja wybrałem klasycznie, jak to we Wiedniu, czyli sznycel, a konkretniej: Wienerschnitzel vom Schwein mit Erdäpfelsalat (na zdjęciu) za 10,70 €. Nie dałem rady dojeść

    Czynne codziennie od 11:30 do północy.


    Zdjęcia:



    Attached Files
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pebejot Wyświetlenie odpowiedzi
    ...Wienerschnitzel vom Schwein...
    Ech... Austria też schodzi na psy. A konkretnie - na świnie...

    Comment

    • Warzywo
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼🍼
      • 2016.08
      • 955

      #3
      Hmm skąd data założenia 2002? W 1999 w podróży poślubnej byłem tam wraz z małżonką. Nazywało się tak samo i wyglądało tak samo

      Comment

      • Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2570

        #4
        Jakby nie liczył najlepiej brać Maß, ale z tym sznyclem coś nie teges, bo powinien być z Kalbfleisch, wieprzowy to niestety w tym przypadku Ersatz.
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        • Petitpierre
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2014.01
          • 2570

          #5
          Zwłaszcza, że oryginał 17,20 (biz nie chciał mi puścić edycji).
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          • sredstvom
            Porucznik Browarny Tester
            • 2015.10
            • 362

            #6
            Wiekszosc knajp oferuje 2 wersje - oryginalna z cieleciny i ekonomiczna z prosioka. Bodajze nawet u Plachutty mozna swinskiego kotleta dostac.

            Polecam tez piwo w 3. dzielnicy, na Rennweg, kolo Belvedere. Lokal nazywa sie Salm Bräu, serwuja wlasne piwo i trzyma ono niezly poziom.
            Czy napija sie panowie piweczka?

            Comment

            • Petitpierre
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2014.01
              • 2570

              #7
              Wg menu nie można, jest w ofercie Original Wiener Schnitzel mit Erdäpfelsalat „aus dem besten Teil des Kalbes za 22 z hakiem, w GRÜNSPAN jest owszem Schnitzel vom Schwein nach Wiener Art za 12,80, ale tylko tam; w Gasthaus zur Oper również nie ma, tylko oryginał, w pozostałych również oryginał, ceny do 22 z hakiem.
              Last edited by Petitpierre; 2018-11-16, 14:15.
              Mały porterek-przyjaciel nerek

              Comment

              • Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9793

                #8
                Potwierdzam powyższe, po przeryciu się przez internety.
                Kiedyś byłem u Plachutty (nie ja płaciłem ), ale zdecydowanie jadłem Tafelspitz.
                Poza tym, oczywiście, świnia może być podawana i jedzona, ale to nie jest WIENERSCHNITZEL.
                BTW, w Polsce wielokrotnie widziałem w karcie wynalazek typu "stek wieprzowy". Można? Można .
                Żeby było trochę piwnie - w Salm kiedyś byłem, jest OK (tam też jest Wienerschnitzel z cielaka, a obok niego sznycel z martwej świni, ale nie "wiener"...).

                Comment

                • pebejot
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2010.01
                  • 1575

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Warzywo Wyświetlenie odpowiedzi
                  Hmm skąd data założenia 2002? W 1999 w podróży poślubnej byłem tam wraz z małżonką. Nazywało się tak samo i wyglądało tak samo
                  Skoro tak, to jest to potwierdzeniem, że jest to jednak najstarszy browar restauracyjny w Wiedniu.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X