Chyba pierwszy browar restauracyjny w stolicy Styrii, otwarty w 2018 roku.
Obiekt zlokalizowany jest z dala od centrum Grazu w okolicy centrów handlowych.
250 metrów od browaru znajduje się stacja kolejowa Graz Webling, skąd odjeżdżają pociągi podmiejskie prywatnego operatora GKB do centrum Grazu.
Ciekawy jest parterowy budynek browaru o przyjemnej dla oka bryle w miedzianym kolorze.
Wnętrze dość wytworne z podniosłą atmosferą.
Jednoprzestrzenny lokal podzielony jest przepierzeniem na trzy sale z miejscami do konsumpcji.
Są czteroosobowe stoliki z wygodnymi miękkimi fotelami. Blisko baru są wysokie stoliki z krzesłami i jeden stolik beczka.
W osobnym przeszklonym pomieszczeniu widoczna prawie cała instalacja - warzelnia i kadzie fermentacyjne. Tanki leżakowe są w piwnicy, prowadzą tam kręte schody kręcone schody wprost z warzelni.
Jest jeszcze jeden dziwny zakamarek z zasłoniętą kotarą samoobsługową stołówką (?).
Na zewnątrz do wyboru dwa ogródki - jeden od zaplecza w otoczeniu roślinności ze zwykłymi stolikami pod parasolami, z drugi od frontu z wysokimi stolikami barowymi pod daszkiem.
Pod koniec maja do wyboru było 5 piw:
- "Das Erste" 5,1% (Kellerbier) - 4,10 / 5 €
- "Das Altsteirische" 5,3% (Alt) - 4,10 / 5 €
- "Das Weizen" 5,3% (Weizen) - 5 €
- "Wild Spring" 4,1% (Belgian Witbier) - 4,60 / 5,30 €
- "Das Leichte" 3% (Sommerbier) - 3,90 / 4,80 €
Ceny za piwa o pojemności 0,3 i 0,5 litra (Weizen dostępny tylko duży).
Są firmowe podstawki i szkło.
Szklanki można kupić w firmowym sklepiku za 4 €.
Piwo na wynos dostępne w litrowych i półlitrowych butelkach krachl, oraz w grubych butelkach Europa.
Oczywiście jak to w Austrii i Niemczech piwa na wynos o wiele tańsze niż na miejscu.
Jeśli chodzi o kuchnię, to wybór dań i ceny umiarkowane. Są zupy (6 €), przystawki i dania główne (14 - 26 €) z akcentem regionalnej kuchni Styrii.
Zamówiłem "1/2 Steirisches Backhendl", a były to delikatne kawałki kurczaka i wątróbki w fajnej panierce, bez żadnego smrodu i posmaku frytury, do czego niestety przyzwyczailiśmy się w Polsce.
Solidna porcja tego przysmaku ze Styrii wraz z półmiskiem marynowanych kwaśnych ziemniaków w gęstym brązowym sosie kosztował 15,50 €.
Przy zamówieniu jakiegokolwiek jedzenia kelner podawał wszystkim uprzednio wykwintną przystawkę w postaci kawałka pieczonego schabu z chlebem i pastą z oliwek.
Jak się później okazało nie był to gratis, tylko sprzedawany w chytry sposób "zestaw obowiązkowy" za 3,50 €.
Godziny otwarcia:
pon - czw 15:00 - 22:00
pią 12:00 - 22:00
sob, nie - zamknięte
Obiekt zlokalizowany jest z dala od centrum Grazu w okolicy centrów handlowych.
250 metrów od browaru znajduje się stacja kolejowa Graz Webling, skąd odjeżdżają pociągi podmiejskie prywatnego operatora GKB do centrum Grazu.
Ciekawy jest parterowy budynek browaru o przyjemnej dla oka bryle w miedzianym kolorze.
Wnętrze dość wytworne z podniosłą atmosferą.
Jednoprzestrzenny lokal podzielony jest przepierzeniem na trzy sale z miejscami do konsumpcji.
Są czteroosobowe stoliki z wygodnymi miękkimi fotelami. Blisko baru są wysokie stoliki z krzesłami i jeden stolik beczka.
W osobnym przeszklonym pomieszczeniu widoczna prawie cała instalacja - warzelnia i kadzie fermentacyjne. Tanki leżakowe są w piwnicy, prowadzą tam kręte schody kręcone schody wprost z warzelni.
Jest jeszcze jeden dziwny zakamarek z zasłoniętą kotarą samoobsługową stołówką (?).
Na zewnątrz do wyboru dwa ogródki - jeden od zaplecza w otoczeniu roślinności ze zwykłymi stolikami pod parasolami, z drugi od frontu z wysokimi stolikami barowymi pod daszkiem.
Pod koniec maja do wyboru było 5 piw:
- "Das Erste" 5,1% (Kellerbier) - 4,10 / 5 €
- "Das Altsteirische" 5,3% (Alt) - 4,10 / 5 €
- "Das Weizen" 5,3% (Weizen) - 5 €
- "Wild Spring" 4,1% (Belgian Witbier) - 4,60 / 5,30 €
- "Das Leichte" 3% (Sommerbier) - 3,90 / 4,80 €
Ceny za piwa o pojemności 0,3 i 0,5 litra (Weizen dostępny tylko duży).
Są firmowe podstawki i szkło.
Szklanki można kupić w firmowym sklepiku za 4 €.
Piwo na wynos dostępne w litrowych i półlitrowych butelkach krachl, oraz w grubych butelkach Europa.
Oczywiście jak to w Austrii i Niemczech piwa na wynos o wiele tańsze niż na miejscu.
Jeśli chodzi o kuchnię, to wybór dań i ceny umiarkowane. Są zupy (6 €), przystawki i dania główne (14 - 26 €) z akcentem regionalnej kuchni Styrii.
Zamówiłem "1/2 Steirisches Backhendl", a były to delikatne kawałki kurczaka i wątróbki w fajnej panierce, bez żadnego smrodu i posmaku frytury, do czego niestety przyzwyczailiśmy się w Polsce.
Solidna porcja tego przysmaku ze Styrii wraz z półmiskiem marynowanych kwaśnych ziemniaków w gęstym brązowym sosie kosztował 15,50 €.
Przy zamówieniu jakiegokolwiek jedzenia kelner podawał wszystkim uprzednio wykwintną przystawkę w postaci kawałka pieczonego schabu z chlebem i pastą z oliwek.
Jak się później okazało nie był to gratis, tylko sprzedawany w chytry sposób "zestaw obowiązkowy" za 3,50 €.
Godziny otwarcia:
pon - czw 15:00 - 22:00
pią 12:00 - 22:00
sob, nie - zamknięte
Comment