Austria, Graz, Weblinger Str. 10, Sudhaus Brauerei & Restaurant

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1563

    Austria, Graz, Weblinger Str. 10, Sudhaus Brauerei & Restaurant

    Chyba pierwszy browar restauracyjny w stolicy Styrii, otwarty w 2018 roku.
    Obiekt zlokalizowany jest z dala od centrum Grazu w okolicy centrów handlowych.
    250 metrów od browaru znajduje się stacja kolejowa Graz Webling, skąd odjeżdżają pociągi podmiejskie prywatnego operatora GKB do centrum Grazu.

    Ciekawy jest parterowy budynek browaru o przyjemnej dla oka bryle w miedzianym kolorze.
    Wnętrze dość wytworne z podniosłą atmosferą.
    Jednoprzestrzenny lokal podzielony jest przepierzeniem na trzy sale z miejscami do konsumpcji.
    Są czteroosobowe stoliki z wygodnymi miękkimi fotelami. Blisko baru są wysokie stoliki z krzesłami i jeden stolik beczka.
    W osobnym przeszklonym pomieszczeniu widoczna prawie cała instalacja - warzelnia i kadzie fermentacyjne. Tanki leżakowe są w piwnicy, prowadzą tam kręte schody kręcone schody wprost z warzelni.
    Jest jeszcze jeden dziwny zakamarek z zasłoniętą kotarą samoobsługową stołówką (?).
    Na zewnątrz do wyboru dwa ogródki - jeden od zaplecza w otoczeniu roślinności ze zwykłymi stolikami pod parasolami, z drugi od frontu z wysokimi stolikami barowymi pod daszkiem.

    Pod koniec maja do wyboru było 5 piw:
    - "Das Erste" 5,1% (Kellerbier) - 4,10 / 5 €
    - "Das Altsteirische" 5,3% (Alt) - 4,10 / 5 €
    - "Das Weizen" 5,3% (Weizen) - 5 €
    - "Wild Spring" 4,1% (Belgian Witbier) - 4,60 / 5,30 €
    - "Das Leichte" 3% (Sommerbier) - 3,90 / 4,80 €

    Ceny za piwa o pojemności 0,3 i 0,5 litra (Weizen dostępny tylko duży).
    Są firmowe podstawki i szkło.
    Szklanki można kupić w firmowym sklepiku za 4 €.
    Piwo na wynos dostępne w litrowych i półlitrowych butelkach krachl, oraz w grubych butelkach Europa.
    Oczywiście jak to w Austrii i Niemczech piwa na wynos o wiele tańsze niż na miejscu.

    Jeśli chodzi o kuchnię, to wybór dań i ceny umiarkowane. Są zupy (6 €), przystawki i dania główne (14 - 26 €) z akcentem regionalnej kuchni Styrii.
    Zamówiłem "1/2 Steirisches Backhendl", a były to delikatne kawałki kurczaka i wątróbki w fajnej panierce, bez żadnego smrodu i posmaku frytury, do czego niestety przyzwyczailiśmy się w Polsce.
    Solidna porcja tego przysmaku ze Styrii wraz z półmiskiem marynowanych kwaśnych ziemniaków w gęstym brązowym sosie kosztował 15,50 €.
    Przy zamówieniu jakiegokolwiek jedzenia kelner podawał wszystkim uprzednio wykwintną przystawkę w postaci kawałka pieczonego schabu z chlebem i pastą z oliwek.
    Jak się później okazało nie był to gratis, tylko sprzedawany w chytry sposób "zestaw obowiązkowy" za 3,50 €.

    Godziny otwarcia:
    pon - czw 15:00 - 22:00
    pią 12:00 - 22:00
    sob, nie - zamknięte​
    Attached Files
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1563

    #2
    1. Piwo Weizen
    2. Piwo Altsteirische i 1/2 Steirisches Backhendl.
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...