Austria, Wiedeń, Billrothstrasse 17, Fischerbräu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23956

    Austria, Wiedeń, Billrothstrasse 17, Fischerbräu

    Wtorek, pół godziny przed północą - przepastny lokalik z rybką w logo z odgrodzonym żywopłotem ogródkiem (już był zamknięty) - wewnątrz wre jak w ulu. Byłem zszokowany. Gwar jak piątkowy wieczór - kuchnia na pełnych obrotach, po wielu zakamarkach lokalu ściśnięte roześmiane towarzystwo z różnych zakątków świata.

    z zewnątrz:


    Udało mi się znaleźć kącik dla siebie i zamówiłem sezonowe pszeniczne 3,10€ za pół litra - podane w odpowiednim szkle. Całkiem niezłe - bananowo-goździkowe nutki, orzeźwiające, szczypiące w podniebienie (mocno nagazowane). Jako standard podaje się tutaj Fischer Helles. Inne sezonowe specjały często się zmieniają.

    Instalacja ulokowana w odrębnym miejscu - mżna pozaglądać przez szybę (na ww. zdjęciu po prawej stronie). Lokal chwali się byciem pierwszym wiedeńskim browarem restauracyjnym. Powstał w 1985 roku.

    Inne piwka sezonowe wg informacji w browarze:

    FISCHER HELLES - 12,5*BLG ( całoroczne ) - jasne
    FISCHER SCHWARZES - 13*BLG (styczeń ) - ciemne
    PALE ALE - 12,5*BLG ( luty ) - wiadomo
    FASTENBIER -14,7*BLG ( marzec ) - piwo "postne"
    OSTERBOCK -16,5*BLG ( kwiecień ) - koźlak wielkanocny
    SOMMERBIER - 9*BLG ( lato ) - piwo "letnie"
    FISCHER WEISSES - 13*BLG ( lato ) - pszeniczne
    JUBILÄUMSBRÄU - 14*BLG ( październik ) - jubileuszowe
    DINKELBIER - 12,9*BLG ( listopad ) - orkiszowe
    WEIHNACHTSBOCK - 16,5*BLG ( grudzień ) - koźlak bożonarodzeniowy

    wystrój bez zadęcia - gospoda jak się patrzy bez pstrokatyh dodatków jasne drewno w dominacji. podobało mi się.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23956

    #2
    dla dociekliwych - tak zjadło mi się tą literkę c w ostatniej linijce
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4702

      #3
      To najstarszy browar restauracyjny w Wiedniu (tak też się reklamuje na szyldzie - "Erste Wiener Gasthof-Brauerei"), powstał w 1985 roku. Znajduje się w dzielnicy Döbling w odległości około 15 min jazdy tramwajem (37 lub 38) na północ od ścisłego centrum.
      Zawitaliśmy tu 29.04.2024, a słońce i ciepełko pozwoliło nam zasiąść w obszernym ogrodzie pod starymi kasztanowcami. Było kilka minut po godzinie 16 gdy browar się otwiera, a gości było już całkiem sporo. Może dlatego, że do godziny 17 obowiązuje promocja - płacisz za 2 piwa a dostajesz 3. Czyli idealna opcja dla naszej 3-osobowej ekipy.
      Tak jak 18 lat temu pisał ART, tak i teraz całorocznym stałym piwem jest:

      - Helles 12,1°Blg, 5,1%. Słomkowo-żółte, dość mętne, z mocna pianą. Treściwe, słodowo-chlebowe z leciutką nutą kwiatową na końcu. Smaczna klasyka.

      Z sezonowych mieliśmy okazję spróbować:
      - Kornschmelze 12,4°, 5,2%. Ciemnozłote idące w bursztyn, mętne. Piana gęsta, wysoka na 3 cm, ładnie ściele szkło. Jak można było przeczytać w opisie na specjalnej karcie, uwarzone z użyciem siedmiu słodów. Oprócz jęczmiennego był też żytni i pszeniczny, a chmiele pochodzą z rejonu Mühlviertel. Użyto ich nawet sporo bo piwo oprócz słodowego ma fajny aromat owocowy. W smaku nuty lekko przypieczonej skórki wiejskiego chleba i karmelu ale również pojawia się na końcu lekka wytrawność ciemnych owoców. Bardzo smaczne.

      - Maiweisse 12,6°, 5,6%. Opisane jako bursztynowa bawarska pszenica, jednak tak nie wyglądało. Barwa to raczej "piasek pustyni", piwo całkowicie mętne, z gęstą i mocna pianą. Bardzo aromatyczne słodowo z goździkami i kwiatową nutą. W smaku mocno zbożowe, wyraźne dojrzałe banany i słodkie brzoskwinie. Pyszna, bardzo treściwa pszenica.

      Wszystkie piwa w cenie 4,80/ 5,90 € za 0,3/ 0,5 l (czyli prawie 2x tyle niż płacił ART przed 18 laty), warto więc wpadać na promocję pomiędzy 16 a 17. Podawane w firmowym szkle odpowiednim do stylu. Na wynos można zakupić 6-pak butelek 0,5 l w cenie 15 € ale widziałem tylko Helles. Na ogródku nie było podkładek, kelner też nie przynosił, później zauważyłem że leżały na barze.

      Akurat trafiliśmy na warzenie, a zagadnięci dwaj młodzi sympatyczni piwowarzy bez problemu pokazali nam browar znajdujący się w parterowym pawilonie na terenie ogrodu. Gdy powiedziałem, że jesteśmy z Polski, jeden z nich nawet popisał się znajomością słów "na zdrowie", "smacznego" i "dzień dobry" w naszym języku.
      Sprzęt pochodzi z firmy Salm, miedziana warzelnia ma wybicie 10 hl. W pomieszczeniu obok jest 5 kwadratowych kadzi fermentacyjnych o pojemności 10 hl i jeden tankofermentor 10 hl. Dalej w leżakowni znajduje się jeden stojący tank leżakowy 10 hl i 6 poziomych po 20 hl każdy. Gotowe piwa są przetaczane do tanków wyszynkowych znajdujących się w piwnicy pod barem.

      Do jedzenia można wybrać 5 dań z podstawowej miejscowej klasyki jednak tanio nie jest. Ceny zaczynają się od 17,50 €, a żeberka lub Wiener Schnizel to wydatek 25,50 €. Trochę tańsze są przekąski 11,50 - 15,50 €, zupa czosnkowa 6,50 €.

      Bardzo przyjemne miejsce, szczególnie gdy można korzystać z ogrodu, pijąc smaczne piwa. Jest tu także scena, więc pewnie wieczorami odbywają się koncerty. I jak wspominał ART, praktycznie co miesiąc - półtora, możemy wpadać na nowe sezonowe piwo.

      Czynne codziennie 16-24.

      Na fotkach:
      1. Budynek restauracji od ulicy
      2. ... i od strony ogrodu. W głębi pawilon mieszczacy browar.
      3. Warzelnia
      4. Kadzie otwartej fermentacji (chociaż z deklami)

      Click image for larger version

Name:	DSC09790.jpg
Views:	55
Size:	41,3 KB
ID:	2339843 Click image for larger version

Name:	DSC09799.jpg
Views:	51
Size:	57,4 KB
ID:	2339844 Click image for larger version

Name:	DSC09792.jpg
Views:	51
Size:	33,4 KB
ID:	2339845 Click image for larger version

Name:	DSC09793.jpg
Views:	51
Size:	29,0 KB
ID:	2339846


      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4702

        #4
        5. Tank fermentacyjny
        6. Leżakownia
        7. Kornschmelze
        8. Maiweisse

        Click image for larger version

Name:	DSC09794.jpg
Views:	47
Size:	27,5 KB
ID:	2339848 Click image for larger version

Name:	DSC09795.jpg
Views:	49
Size:	28,1 KB
ID:	2339849 Click image for larger version

Name:	DSC09797.jpg
Views:	50
Size:	51,5 KB
ID:	2339850 Click image for larger version

Name:	DSC09800.jpg
Views:	47
Size:	49,9 KB
ID:	2339851

        Comment

        Przetwarzanie...
        X