W Salzburgu jest dużo piwnych atrakcji w postaci małych browarków więc wielki, typu koncernowego jakim jest Stiegl, pewnie by mnie nie skusił. Złożyło się jednak tak że wraz z pobytem otrzymałem Kartę Salzburską uprawniającą do wstępu do wszystkich atrakcji tego miasta. Browar Stiegl był na liście tych atrakcji więc postanowiłem skorzystać.
Dojazd z centrum w ciągu 15 min. zapewnia trolejbus linii 1, wysiada się na przystanku przy Bräuhausstraße którą w 5 min. dojdziemy do dużego terenu browaru. Jego zabytkowe, pięknie odremontowane budynki prezentują się bardzo dobrze. Wchodzimy przez główna bramę dla gości (wjazd do części produkcyjnej jest z drugiej strony), mijamy obszerny parking i pod bramą budynku przechodzimy na jego wewnętrzne podwórko. Stąd wchodzi się do muzeum, restauracji i sklepu firmowego z punktem obsługi gości. Właśnie tu kupuje się bilety na zwiedzanie ( 9 €), my z Wojtazz'em otrzymaliśmy je po okazaniu naszych Kart Salzburskich
. W cenie biletu jest wstęp do piwnego muzeum, kina gdzie wyświetla się film o historii i teraźniejszości Stiegl'a, 3 dowolne próbki piwa 0,2 l, prezent w postaci dowolnego szkła i piwa butelkowego, oraz zwiedzanie browaru. Jednak tu jest największe zaskoczenie bo nie zwiedza się wielkiego browaru przemysłowego (jest taka możliwość dla większych grup), a minibrowar Brauwelt znajdujący się w podziemiach starych budynków. Czyli browarek w browarze
.
Nie ma przewodników, zwiedza się indywidualnie, kierunek pokazują strzałki ale nie jest obowiązkiem kierować się według nich.
Zaczęliśmy więc od podziemia gdzie bardzo plastycznie i obrazowo przedstawiono całą drogę produkcji piwa, od zboża i chmielu rosnącego na polu, ich obróbkę i transport, poprzez słodownię, przetwórnię chmielu aż do browaru, którym był właśnie ten mini działający w dużym Stiegl,u. Parter zajmuje kino, na 1 i 2 piętrze znajdują się przestronne sale z drewnianą podłogą i belkowym stropem, z najrozmaitszymi starymi narzędziami i maszynami piwowarskimi. Jest warsztat bednarski, wystawa szkła do piwa jak i laboratoryjnego. Jest też sala poświęcona historii piwowarstwa i ogromna piwna piramida z butelkami z całego świata... cdn.
Dojazd z centrum w ciągu 15 min. zapewnia trolejbus linii 1, wysiada się na przystanku przy Bräuhausstraße którą w 5 min. dojdziemy do dużego terenu browaru. Jego zabytkowe, pięknie odremontowane budynki prezentują się bardzo dobrze. Wchodzimy przez główna bramę dla gości (wjazd do części produkcyjnej jest z drugiej strony), mijamy obszerny parking i pod bramą budynku przechodzimy na jego wewnętrzne podwórko. Stąd wchodzi się do muzeum, restauracji i sklepu firmowego z punktem obsługi gości. Właśnie tu kupuje się bilety na zwiedzanie ( 9 €), my z Wojtazz'em otrzymaliśmy je po okazaniu naszych Kart Salzburskich


Nie ma przewodników, zwiedza się indywidualnie, kierunek pokazują strzałki ale nie jest obowiązkiem kierować się według nich.
Zaczęliśmy więc od podziemia gdzie bardzo plastycznie i obrazowo przedstawiono całą drogę produkcji piwa, od zboża i chmielu rosnącego na polu, ich obróbkę i transport, poprzez słodownię, przetwórnię chmielu aż do browaru, którym był właśnie ten mini działający w dużym Stiegl,u. Parter zajmuje kino, na 1 i 2 piętrze znajdują się przestronne sale z drewnianą podłogą i belkowym stropem, z najrozmaitszymi starymi narzędziami i maszynami piwowarskimi. Jest warsztat bednarski, wystawa szkła do piwa jak i laboratoryjnego. Jest też sala poświęcona historii piwowarstwa i ogromna piwna piramida z butelkami z całego świata... cdn.
Comment