W temacie nie wpisałem adresu, bo chodzi o dwa lokale:
jeden w Rue de Savoie, 68 - w przyjemnej dzielnicy Saint-Gilles znanej z secesyjnej architektury,
drugi: Place Fontainas 8.
Byłem w tym pierwszym:
Lokal z piwnicą, w których leżakują lambiki. Dostępne są też piwa innych gatunków kraftowych z małych browarków (między innymi: L'Ermitage, En Stoemelings, La Source, Brasserie de Jandrain-Jandrenouille, Nectar Bohème, Sainte Cru - pierwsze trzy Bruksela, ostatni Francja).
Obsługa chętnie tłumaczy i wykazuje się sporą tolerancją. Niestety nie mieliśmy dużo czasu na posiedzenie a ja byłem strasznie skołowany, bo trafiliśmy tam przypadkiem, żadnych wcześniej browarów nie próbowałem (może oprócz jakiegoś lambika) a nawet nie słyszałem o nich, a dodatkowo na tablicy było po francusku. Barman/kelner z wyrozumiałością scharakteryzował mi każde z kilkunastu piw, które były na kranie, a opis rzeczywiście oddawał smak piwa
Z tego wyczytałem organizują różnego rodzaju imprezy degustacyjno-kulinarne, a nazwa i działalność nawiązuje do historii brukselskiego wyszynku:
jeden w Rue de Savoie, 68 - w przyjemnej dzielnicy Saint-Gilles znanej z secesyjnej architektury,
drugi: Place Fontainas 8.
Byłem w tym pierwszym:
Lokal z piwnicą, w których leżakują lambiki. Dostępne są też piwa innych gatunków kraftowych z małych browarków (między innymi: L'Ermitage, En Stoemelings, La Source, Brasserie de Jandrain-Jandrenouille, Nectar Bohème, Sainte Cru - pierwsze trzy Bruksela, ostatni Francja).
Obsługa chętnie tłumaczy i wykazuje się sporą tolerancją. Niestety nie mieliśmy dużo czasu na posiedzenie a ja byłem strasznie skołowany, bo trafiliśmy tam przypadkiem, żadnych wcześniej browarów nie próbowałem (może oprócz jakiegoś lambika) a nawet nie słyszałem o nich, a dodatkowo na tablicy było po francusku. Barman/kelner z wyrozumiałością scharakteryzował mi każde z kilkunastu piw, które były na kranie, a opis rzeczywiście oddawał smak piwa
Z tego wyczytałem organizują różnego rodzaju imprezy degustacyjno-kulinarne, a nazwa i działalność nawiązuje do historii brukselskiego wyszynku: