Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu. Może o tym świadczyć przestronne, brukowane podwórze otoczone murem również z czerwonej cegły, a obecnie pełniące rolę letniego ogródka. Drewniane stoły z ławami, ale również paleciaki do siedzenia i jako stoły, pełno starych drewnianych beczek, firmowe parasole i niewielka scena. Zieleni sporo ale ze względu na bruk jest ona posadzona w dużych kwadratowych drewnianych skrzyniach.
Wewnątrz, identycznie jak w browarze Dok w Gent https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...rewing-company cała technologia widoczna za długim barem i po bokach sali. Jednak tu browar jest znacznie większy, warzelnia ma co najmniej 20 hl wybicia ale nie ździwił bym się jeśli by to było 30 hl. Tankofermentory i tanki leżakowe znajdujące się w lewej części hali są dwóch wielkości ale spokojnie mogą mieć 50 - 100 hl pojemności. Niestety, barman nie orientował się na temat ich parametrów, a tabliczki znamionowe były zbyt wysoko by cokolwiek odczytać.
Goście wewnątrz mogą siedzieć na podeście pod tankami przy 4-osobowych stolikach, są też wysokie dwustronne ławki z jasnych desek (po 4-5 osób z każdej strony) jakie kiedyś występowały w wielu kolejowych poczekalniach. Przy nich kilka stolików połączono w jeden długi. Z prawej od baru są jeszcze wysokie stoliki ze stołkami. Można również zasiąść przy stolikach na antresoli skąd rozpościera się widok na warzelnię i resztę browaru.
Na barze kolumna z nierdzewki wyposażona w 12 kranów. 7.08 2024 gdy odwiedziliśmy browar było dostępnych 7 miejscowych piw i 3 gościnne, pozostałe 2 krany zajmował jakieś napoje (chyba owocowe) o zawartości 3% alkoholu.
Miejscowe piwa:
- Super Cadix 12°Blg, 5,6%. Określany jako jedyny Pils w Anwerpen. I rzeczywiście, choć to Belgia - nic mu nie brakuje. Złota barwa, klarowny, gęsta piana, fajny chmielowy aromat. W smaku oprócz słodowej bazy sporo nut kwiatowych i cytrusowych (chmielu nie żałowano), całości dopełnia wyraźna i przyjemna goryczka. Bardzo smaczne. 3/ 4 € za 0,25/ 0,33 l.
- Seef 14°, 6,5%. To historyczne piwo, podobno warzone w Antwerpen już od 16 wieku. Mocno mętny górniak oprócz jęczmiennego słodu zawierający również pszeniczny oraz grykę i owies. Piana jak krem, aromat słodowo-owocowy z bananami. W smaku z jednej strony słodowość pszeniczno-biszkoptowa, a z drugiej zbożowość razowej bułki i typowe nuty belgijskich drożdży z lekką owocowością. Bardzo fajnie się to wszystko balansuje dając dość niespotykane połączenie smakowe. Duża treściwość, bardzo ciekawe i smaczne piwo. 3/ 4 € za 0,25/ 0,33 l.
- Eilandje 14,2°, 6,4%. Określane jako NEIPA. Mętne o jasno-miedzianej barwie, super gęsta piana. W aromacie lekka miodowość z tropikalnymi nutami owocowymi. W smaku sporo egzotycznych nut chmielowych, ananas, mango ale jednak ze słodszą nutą typową dla belgów, goryczka na końcu jedynie śladowa. Taka belgijska NEIPA, co nie znaczy że niesmaczna. 5 €/ 0,33 l.
- Bootje's Bier 16°, 7%. Ciemno-bursztynowe, lekko mętne, gęsta, równomierna piana. Aromat i smak - sporo tropikalnej, żywicznej chmielowości, wyraźna słodowość z nutami karmelowymi i końcowa goryczka. Przypomina trochę słodszy Atak Chmielu z późniejszych warek. Dobre. 3,5/ 4,5 € za 0,25/0,33 l.
- Nonkel Pater 20°, 9%. Prawie czarne z pięknymi bordowymi przebłyskami przy szkle. Piana beżowa, gęsta. Po ogrzaniu (bo podane zbyt zimne) pachnie ciemnymi słodami i czekoladą z estrową nutą drożdżową. W smaku aksamitne, łagodnie czekoladowe, nuta wanilii i leciutka słodowa paloność. Do tego nuty wytrawności ciemnych owoców z leciutką kawową goryczką. Złożone smakowo ale świetnie zbalansowanę i bardzo smaczne. Ciężko określić styl, na pewno czuć że to belg dzięki drożdżom. 5 €/ 0,33 l.
- Radio Minerwa 16,5°, 7%. Tripel (nie piłem) 4/ 5 € za 0,25/ 0,33 l.
- Miss T Lucie 16,8°, 8%. Mocny Blond (nie piłem) 4/ 5 € za 0,25/ 0,33 l.
Mają kilka rodzajów firmowego szkła dedykowanego poszczególnym piwom, 2 różne loga są z dwóch stron. Jednak nie wiedzieć czemu większość piw dostaliśmy w szejkerach (nawet Pilsa, choć mieli do niego szklanki). Podkładki firmowe dostępne na barze.
Na wynos każde z piw można zakupić w zgrabnych 4-pakach (bączki 0,33l). Są też 6-paki gdzie każde piwo jest inne. Cena jednego bączka w takich opakowaniach jest bardzo korzystna i wynosi 1,70- 1,85 € (w tym zawiera się 0,10 € kaucji). Trzeba też wspomnieć o bardzo ładnych etykietach stylizowanych na lata 50-60.
Sezonowo warzy się też piwa specjalne generalnie dostępne jedynie z kegów , jednak w ograniczonej ilości są one rozlewane do butelek 0,75 l zamykanych korkiem. Była w sprzedaży specjalna wersja Seef (alk 10%) za 14 €.
Do zjedzenia głównie burgery (18-21 €) na bazie poszczególnych piw, są także ich wegetariańskie odpowiedniki. Z bardziej klasycznych dań są żeberka i miejscowy gulasz (23-24 €). Można zjeść zupę dnia, oczywiście na piwie (9 €), krokiety (12 €) i inne zakąski.
Bardzo przyjemne miejsce, uwielbiam browary w tym stylu, a piwa godne polecenia. Koniecznie trzeba spróbować będąc w Antwerpen.
Czynne: śr, czw. 16-23, pt, so. 12-24, nd. 12-21.
Fotki:
1. Budynek browaru
2. Bar, za nim warzelnia. Po lewej zbiornik wody gorącej, a po prawej kuchnia
3. Kolumna z nalewakami i asortyment miejscowych piw na tablicy.
4. Warzelnia od góry
5. I ogólny widok browaru
Wewnątrz, identycznie jak w browarze Dok w Gent https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...rewing-company cała technologia widoczna za długim barem i po bokach sali. Jednak tu browar jest znacznie większy, warzelnia ma co najmniej 20 hl wybicia ale nie ździwił bym się jeśli by to było 30 hl. Tankofermentory i tanki leżakowe znajdujące się w lewej części hali są dwóch wielkości ale spokojnie mogą mieć 50 - 100 hl pojemności. Niestety, barman nie orientował się na temat ich parametrów, a tabliczki znamionowe były zbyt wysoko by cokolwiek odczytać.
Goście wewnątrz mogą siedzieć na podeście pod tankami przy 4-osobowych stolikach, są też wysokie dwustronne ławki z jasnych desek (po 4-5 osób z każdej strony) jakie kiedyś występowały w wielu kolejowych poczekalniach. Przy nich kilka stolików połączono w jeden długi. Z prawej od baru są jeszcze wysokie stoliki ze stołkami. Można również zasiąść przy stolikach na antresoli skąd rozpościera się widok na warzelnię i resztę browaru.
Na barze kolumna z nierdzewki wyposażona w 12 kranów. 7.08 2024 gdy odwiedziliśmy browar było dostępnych 7 miejscowych piw i 3 gościnne, pozostałe 2 krany zajmował jakieś napoje (chyba owocowe) o zawartości 3% alkoholu.
Miejscowe piwa:
- Super Cadix 12°Blg, 5,6%. Określany jako jedyny Pils w Anwerpen. I rzeczywiście, choć to Belgia - nic mu nie brakuje. Złota barwa, klarowny, gęsta piana, fajny chmielowy aromat. W smaku oprócz słodowej bazy sporo nut kwiatowych i cytrusowych (chmielu nie żałowano), całości dopełnia wyraźna i przyjemna goryczka. Bardzo smaczne. 3/ 4 € za 0,25/ 0,33 l.
- Seef 14°, 6,5%. To historyczne piwo, podobno warzone w Antwerpen już od 16 wieku. Mocno mętny górniak oprócz jęczmiennego słodu zawierający również pszeniczny oraz grykę i owies. Piana jak krem, aromat słodowo-owocowy z bananami. W smaku z jednej strony słodowość pszeniczno-biszkoptowa, a z drugiej zbożowość razowej bułki i typowe nuty belgijskich drożdży z lekką owocowością. Bardzo fajnie się to wszystko balansuje dając dość niespotykane połączenie smakowe. Duża treściwość, bardzo ciekawe i smaczne piwo. 3/ 4 € za 0,25/ 0,33 l.
- Eilandje 14,2°, 6,4%. Określane jako NEIPA. Mętne o jasno-miedzianej barwie, super gęsta piana. W aromacie lekka miodowość z tropikalnymi nutami owocowymi. W smaku sporo egzotycznych nut chmielowych, ananas, mango ale jednak ze słodszą nutą typową dla belgów, goryczka na końcu jedynie śladowa. Taka belgijska NEIPA, co nie znaczy że niesmaczna. 5 €/ 0,33 l.
- Bootje's Bier 16°, 7%. Ciemno-bursztynowe, lekko mętne, gęsta, równomierna piana. Aromat i smak - sporo tropikalnej, żywicznej chmielowości, wyraźna słodowość z nutami karmelowymi i końcowa goryczka. Przypomina trochę słodszy Atak Chmielu z późniejszych warek. Dobre. 3,5/ 4,5 € za 0,25/0,33 l.
- Nonkel Pater 20°, 9%. Prawie czarne z pięknymi bordowymi przebłyskami przy szkle. Piana beżowa, gęsta. Po ogrzaniu (bo podane zbyt zimne) pachnie ciemnymi słodami i czekoladą z estrową nutą drożdżową. W smaku aksamitne, łagodnie czekoladowe, nuta wanilii i leciutka słodowa paloność. Do tego nuty wytrawności ciemnych owoców z leciutką kawową goryczką. Złożone smakowo ale świetnie zbalansowanę i bardzo smaczne. Ciężko określić styl, na pewno czuć że to belg dzięki drożdżom. 5 €/ 0,33 l.
- Radio Minerwa 16,5°, 7%. Tripel (nie piłem) 4/ 5 € za 0,25/ 0,33 l.
- Miss T Lucie 16,8°, 8%. Mocny Blond (nie piłem) 4/ 5 € za 0,25/ 0,33 l.
Mają kilka rodzajów firmowego szkła dedykowanego poszczególnym piwom, 2 różne loga są z dwóch stron. Jednak nie wiedzieć czemu większość piw dostaliśmy w szejkerach (nawet Pilsa, choć mieli do niego szklanki). Podkładki firmowe dostępne na barze.
Na wynos każde z piw można zakupić w zgrabnych 4-pakach (bączki 0,33l). Są też 6-paki gdzie każde piwo jest inne. Cena jednego bączka w takich opakowaniach jest bardzo korzystna i wynosi 1,70- 1,85 € (w tym zawiera się 0,10 € kaucji). Trzeba też wspomnieć o bardzo ładnych etykietach stylizowanych na lata 50-60.
Sezonowo warzy się też piwa specjalne generalnie dostępne jedynie z kegów , jednak w ograniczonej ilości są one rozlewane do butelek 0,75 l zamykanych korkiem. Była w sprzedaży specjalna wersja Seef (alk 10%) za 14 €.
Do zjedzenia głównie burgery (18-21 €) na bazie poszczególnych piw, są także ich wegetariańskie odpowiedniki. Z bardziej klasycznych dań są żeberka i miejscowy gulasz (23-24 €). Można zjeść zupę dnia, oczywiście na piwie (9 €), krokiety (12 €) i inne zakąski.
Bardzo przyjemne miejsce, uwielbiam browary w tym stylu, a piwa godne polecenia. Koniecznie trzeba spróbować będąc w Antwerpen.
Czynne: śr, czw. 16-23, pt, so. 12-24, nd. 12-21.
Fotki:
1. Budynek browaru
2. Bar, za nim warzelnia. Po lewej zbiornik wody gorącej, a po prawej kuchnia
3. Kolumna z nalewakami i asortyment miejscowych piw na tablicy.
4. Warzelnia od góry
5. I ogólny widok browaru
Comment