Bośnia i Hercegowina, Sarajewo, Franjevacka 15, HS Restoran

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ceemte
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 8

    Bośnia i Hercegowina, Sarajewo, Franjevacka 15, HS Restoran

    Interesujące miejsce, ładnie urządzone ale potrzeba chyba jeszcze czasu aby nabrało unikalnego charakteru.

    Jest to piwiarnia urządzona przy browarze, więc można dostać świeże piwko. Niestety nie ma żadnych "specjałów" typu niepasteryzowane lub inne rzadsze gatunki.

    Samo piwo "Sarajevskie" pije się jak oranżadę. Lekki, jasny słaby lager. Produkowany na masowy rynek ale nie tak przegazowany jak wiodące polskie piwa.

    Nigdy nie ma tam tłoku, ze względu na "europejskie" ceny. Kufel piwa 0,5l to wydatek ok. 10zł. Chociaż w sumie we wszystkich lokalach piwo nie jest tanie (muzłumańskie wpływy chyba?). Około 3-4 razy droższe niż w sklepie.

    Ogólnie odniosłem wrażenie, że ten lokal został urządzony bardziej dla fasonu niż rzeczywistego użytkowania... a szkoda.
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    #2
    Odwiedziliśmy browar po kilku latach i niestety nic się nie zmieniło. Wyrażenie "niestety" dotyczy obsługi i wysokich cen, bo restauracja jest wciąż stylowa i przyjemna, przywodząca na myśl czasy Austro - Węgier z czasów Franciszka Józefa. Natomiast liczna obsługa niespecjalnie przejmuje się obecnością nielicznych gości, ucinając sobie pogawędki przy barze. Nie zauważa pustych kufli i talerzy, o wszystko trzeba się dopraszać. Kelner zapytany o piwa powiedział, że są dwa - jasne i ciemne. W karcie widniało też Sarajevsko nefiltrirano i Sarajevsko Premium i po chwili konsultacji potwierdził że są także, ale przynosząc już kufle z filtrowanym. Oczywiście żaden z kufli nie miał dolanego piwa do poziomu 0,5 l.
    Sarajevsko svjetlo bladziutkie i leciutkie, jego wersja niefiltrowana znacznie ciekawsza.

    Wszystkie piwa w cenie 5 Mk/0,5 l.
    Podawane w fajnych firmowych kuflach, podkładek brak. Szkło w kilku rodzajach (w cenach 2,5 - 4 Mk) oraz asortyment piw butelkowych i gadżetów najlepiej kupić w sklepie firmowym obok browaru, gdyż w restauracji ceny skaczą do góry.

    Fotki w galerii:

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10862

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
      Odwiedziliśmy browar po kilku latach i niestety nic się nie zmieniło. (...)
      Raczej firmową knajpę browaru.
      Odwiedziliście część produkcyjną browaru?
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4702

        #4
        Knajpa jest na terenie browaru ale części produkcyjnej rzeczywiście nie odwiedziliśmy gdyż nie ma takiej opcji. W tej kwestii także się nic nie zmieniło...

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          Co do obsługi za pierwszym razem miałem obiekcje czy obsługa budzi zastrzeżenia, jeden kelner był miły, sympatyczny, zostaliśmy szybko obsłużeni ale powtórna wizyta nie pozostawiła wątpliwości, kelner obsługiwał nas jakby to była jakaś kara dla niego. Do tego fuknął jak nie mieliśmy drobnych i musial pójść rozmienić pieniądze....
          W ofercie nic sienie zmieniło, jasne, ciemne i jasne niefiltrowane oraz HS czyli premium w butelce z krachlą za marek gdzie w sklepie firmowym obok to samo piwo kosztowało 2,5 marki (1 marka = 2 PLN).
          Co do cen, to czego oczekiwać od restauracji (nie jest to jakiś lokalik dla lokalesów) odwiedzany tłumnie przez turystów? Ceny piw nie odbiegają w lokalu od tych jakie są na sarajewskiej starówce, wszak to stolica i ścisłe centrum
          Jedzenia tam nie próbowaliśmy.
          Sam wystój lokalu podobał mi się

          lokal w środku
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • Kefir87
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.09
            • 70

            #6
            O niefiltrowane piwo trzeba się dopytywać. Sam z siebie kelner mówi tylko o jasnym i ciemnym. 0,5l niefiltrowanego kosztowało 4 marki.

            Wystrój super, jedna z najładniejszych restauracji, jaką widziałem. Dla mnie skojarzenia budzi bardziej nawet nie z czasami Austro-Węgier, ale okolic I WŚ w Stanach Zjednoczonych. Jeśli ktoś lubi klimat roaring 20's, "Boardwalk Empire" czy "Wielkiego Gatsby'ego", to powinno mu się spodobać.
            Posłusznie melduję, panie lejtnant - odpowiedział Szwejk z poczciwym uśmiechem - że podczas gdy czekałem na pociąg, spotkała mnie ta przygoda, że siedziałem przy stole i piłem jeden kufel piwa za drugim.
            http://kawairakija.wordpress.com O Bałkanach - powierzchownie i dogłębnie

            Comment

            • bastion
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2006.10
              • 1152

              #7
              Restauracja praktycznie na terenie miejscowego browaru.
              Ten przynajmniej z zewnątrz wygląda przepięknie.
              Szkoda tylko że jego produkty są jak dla mnie bardzo słabe.

              Lokal firmowy bardzo dostojny. Atmosfera wyższych sfer.
              Zaglądnąłem tam niedługo po otwarciu, oprócz mnie było dwóch żołnierzy amerykańskich.
              Półmrok, wręcz ciemno. Zamówiłem duże niefiltrowane i na tym zakończyłem tamtejszą peregrynacje.
              W smaku woda z akcentami piwnymi w dodatku za zimne.
              Czytając wcześniejsze wpisy i to sprzed nastu lat, widzę że ceny stanęły w miejscu, ponieważ za duże piwa życzą sobie 5 Mk, co w przeliczeniu daje koło 11 zł.
              W ofercie piwa nalewane: Svetlo, Svetlo Nefiltrovano, Tamno i Rezane.
              Cena wszystkich, to 5 i 4 Mk za duże i małe.

              Lokal pracuję oprócz niedziel w godz. 11.00 - 23.00 ale w dniu kiedy byłem otwarli o 12.00.

              Na fotkach browar z zewnątrz i Sarajevsko nefiltrovano.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X