Bułgaria, Plovdiv, Saedinenie 4, Jägerhof

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2010.01
    • 1605

Bułgaria, Plovdiv, Saedinenie 4, Jägerhof

Minibrowar Jägerhof został otwarty w Plovdiv, drugim co do wielkości mieście Bułgarii na początku 2016 roku.
    O dziwo znajduje się bardzo daleko od historycznej starówki i od samego centrum miasta.
    Po likwidacji wielkiej sieci trolejbusowej w Plovdiv i zupełnym zdziczeniu komunikacji publicznej w tym mieście, najlepszym środkiem transportu stały się taksówki. Odległość 4 km od głównego dworca do browaru można pokonać taksą już za 3 lewy (6,50 zł).
    Minibrowar ukryty jest wśród miejskich blokowisk przy ulicy Saedinenie 4 vis a vis hotelu "Plovdiv" - okazałego betonowego klocka, będącego żywą pamiątką minionego ustroju.

Sam budynek gdzie mieści się mikrus jest dość powściągliwy w formie, jednak po wejściu ukazuje się imponujące wnętrze przepięknej piwiarni w stylu niemieckim.
    Centralnym punktem jest olbrzymi bar z wyeksponowaną w jego sercu warzelnią i widoczną za szybą pozostałą instalacją browaru.
    Dwupoziomowa restauracja tworzy ciekawy układ architektoniczny. Górny poziom to antresola z półkolistym prześwitem na centralną część baru.
    W sezonie letnim do dyspozycji gości jest sporych rozmiarów ogródek z wygodnymi drewnianymi ławami i częściowym zadaszeniem.

Jägerhof do złudzenia przypomina naszą sieciówkę Bierhalle. Obrusy w kratę, krótkie spódniczki kelnerek, etc.
    Same kelnerki sprawiały wrażenie jakby były odurzone jakąś substancją.
    Ospałe, zmęczone życiem mimozy snuły się między stolikami niczym duchy, przyjmując z łaski kolejne zamówienia nie zdradzając mimiką twarzy jakichkolwiek form kontaktu z klientem.
    Nie cieszący się w ciągu dnia zbytnią frekwencją lokal wraz z nadejściem wieczoru wypełnia się błyskawicznie po brzegi.
    Przychodzą całe rodziny, wszystkie stoliki nagle są zajęte, ludziska piją a przede wszystkim jedzą na potęgę. Należy dodać, że znaczną część gości stanowią wściekłe, wrzeszczące bachory, które w czasie biesiady rodziców biegają bez żadnej opieki po całym lokalu dezintegrując piwne doznania.

Kilka słów o piwie i o kuchni.
    W menu są do wyboru trzy rodzaje: Jasne, pszeniczne i specjalne.
    Wszystkie w jednej cenie: 2,15 / 2,95 / 5,70 lewa (0,3 / 0,5 / 1 litr).
    Na początku września było tylko jasne i pszeniczne, oba pijalne, jednak bez rewelacji.
    Są podstawki firmowe (2 rodzaje) i firmowe szkło.
    Na wynos można kupić sześciopak w kapslowanych butelkach 0,33 z etykietami w cenie 9,90 lewa.
    Ponadto piwo sprzedawane jest w dwulitrowych krachlach za 33,60 lewa i w dziesięciolitrowych kegach za 36,90 lewa.

Kuchnia (czynna do 19) poleca takie specjalności jak dziczyzna, sarnina i całą gamę typowych potraw bawarskich.
    Nie brakuje dań kuchni bałkańskiej. Ja zadowoliłem się wyśmienitą sałatką szopską (na zdjęciu).

Minibrowar czynny codziennie od 10.00 do 1.00

zdjęcia:

Attached Files
  • bastion
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1167

Niewiele zmieniło się od wizyty Pebejota, za wyjątkiem cen. Ale że był tam w 2017 roku, to przez te 8 lat naturalnie poszły w górę.

Wnętrze robi wrażenie. Wszystko na wysoki błysk, włącznie z warzelnią. Trafiłem na miejscowy Oktoberfest, ale w sumie nic z tego nie wynikało. Ani żadnych nowości, ani jakichś ofert specjalnych.
    W ogródku i to całkiem sporym, ledwie znaleziono mi jakieś miejsce, ponieważ mimo pustych stolików były wszędzie rezerwacje. Po zapadnięciu zmroku faktycznie się zagęściło od ludzi.

Zauważyłem że miejscowe damy wybierają do towarzystwa ( nie mylić z damami do towarzystwa) gości, którzy rękę i szyje w obwodzie mają jak moje dwie, chociaż do chudzielców nie należę. Widać przedstawiciele sportów siłowych mają tam branie. Obsługa z rodzaju- jeden patrzy i rządzi, reszta zapieprza.

Byłem, wypiłem, coś zjadłem i w sumie nie miałbym ochoty tam wracać. Niby wszystko ok, ale ten sztuczny blichtr nieco mnie szybko znużył.

A co do picia? Tak jak poprzednio Helles i Pszenica. Było w karcie jakieś sezonowe, ale w rzeczywistości go nie było.
    Piwa poprawne. Spokojnie do wypicia, ale szału żadnego nie robią. Może w takim ''piwnym'' kraju jak Bułgaria, mogą uchodzić za coś lepszego.

Obecna cena to 3.8, 4,9 i 9,7 Lewa za 0,3, 0,5 i 1l
    Można zakupić sześciopak tych piw w butelkach szklanych, z etykietkami za 15 lewa. Niby w jednym zestawie muszą być te same piwa, ale udało mi się nimi zamieszać, to znaczy 3 hellesy i 3 pszenice.
    Lokal posiada podstawki i własne szkło.
    Obecnie otwarte codziennie w godzinach 10.00 - 24.00.

Na fotkach:
    1. Prawie jak Bawaria.
    2. Potężne rury pną się do nieba.
    3. Helles.
    4. Pszenica.

Comment