Bułgaria, Płowdiw, Iztoczen 69, Piwowarnica FRIK&S

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2010.01
    • 1580

Bułgaria, Płowdiw, Iztoczen 69, Piwowarnica FRIK&S

Browar restauracyjny zbudowany na podwalinach historycznego i chyba pierwszego bułgarskiego browaru Kamienica, który wyburzono przed kilkoma laty.
    Pamiątką po Kamienicy jest komin, który dominuje nad wielkim kompleksem nowego browaru restauracyjnego o powierzchni 1690 m2.
    Z dworca kolejowego w Płowdiwie jest stąd dość daleko (2,5 km), blisko jest natomiast ze starówki.

Sam lokal bardzo przyjemny. Jednoprzestrzenna restauracja urządzona jest w nowoczesnym stylu. Przy wejściu jest pięknie wyeksponowana warzelnia za szybą a w środkowej części sali znajduje się ciekawy bar z wielkim żyrandolem w kształcie beczki-balii.
    Na zewnątrz dla gości w miesiącach ciepłych dostępny jest duży ogródek z wiatrakami.
    W kiblu piwowarskie akcent w postaci umywalek-kegów.

W sierpniu w ofercie mieli 9 własnych piw:
    - Summer Pilsner 3%
    - Pilsner 4,8%
    - Pale Ale 4,8%
    - Spice Weiss 4,8%
    - IPA 5%
    - NEIPA 5,9%
    - Bee Ale 5,5%
    - Dark 5,5%
    - Frik&S Gold 4,8%

Ceny piw od 5,90 do 6,90 BGN za 0,4 l. (13 - 15 zł).
    Próbowałem Spice Weiss (faktycznie lekko pikantne), Pilsnera, Bee Ale i IPA. Wszystkie mogę określić jako takie sobie.
    Mają też drinki piwne.
    Jest firmowe szkło, podstawki zapożyczone z belgijskiego browaru Hoegaarden.
    Piwa na wynos dostępne w butelkach o pojemności 0,33 l. za 6,50 BGN.

Jeśli chodzi o kuchnię to jest bardzo duży wybór od zup i sałatek, aż po burgery i owoce morza. Nie brakuje typowych dań kuchni bułgarskiej.
    Jadłem tradycyjną zupę "Szkembre", czyli flaki na śmietanie w cenie 6,50 BGN (14 zł). Danie podanie w ciekawy sposób z opiekanym chlebem tostowym na czosnku, oraz dodatkami - olejem, papryką w proszku i czosnkiem w osobnych miseczkach do przyprawienia smaku według własnego uznania.
    Dodatkowo z przystawek wziąłem frytki z parmezanem za 9 BGN (20 zł).

Lokal czynny codziennie w godzinach 11:30 - 1:00.
    Attached Files
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2010.01
    • 1580

1. Piwo Spice Weiss
    2. Szkembe i piwo Bee Ale
    3. Piwo IPA i frytki z parmezanem
    Attached Files

Comment

Przetwarzanie...