Browar restauracyjny zbudowany na podwalinach historycznego i chyba pierwszego bułgarskiego browaru Kamienica, który wyburzono przed kilkoma laty.
Pamiątką po Kamienicy jest komin, który dominuje nad wielkim kompleksem nowego browaru restauracyjnego o powierzchni 1690 m2.
Z dworca kolejowego w Płowdiwie jest stąd dość daleko (2,5 km), blisko jest natomiast ze starówki.
Sam lokal bardzo przyjemny. Jednoprzestrzenna restauracja urządzona jest w nowoczesnym stylu. Przy wejściu jest pięknie wyeksponowana warzelnia za szybą a w środkowej części sali znajduje się ciekawy bar z wielkim żyrandolem w kształcie beczki-balii.
Na zewnątrz dla gości w miesiącach ciepłych dostępny jest duży ogródek z wiatrakami.
W kiblu piwowarskie akcent w postaci umywalek-kegów.
W sierpniu w ofercie mieli 9 własnych piw:
- Summer Pilsner 3%
- Pilsner 4,8%
- Pale Ale 4,8%
- Spice Weiss 4,8%
- IPA 5%
- NEIPA 5,9%
- Bee Ale 5,5%
- Dark 5,5%
- Frik&S Gold 4,8%
Ceny piw od 5,90 do 6,90 BGN za 0,4 l. (13 - 15 zł).
Próbowałem Spice Weiss (faktycznie lekko pikantne), Pilsnera, Bee Ale i IPA. Wszystkie mogę określić jako takie sobie.
Mają też drinki piwne.
Jest firmowe szkło, podstawki zapożyczone z belgijskiego browaru Hoegaarden.
Piwa na wynos dostępne w butelkach o pojemności 0,33 l. za 6,50 BGN.
Jeśli chodzi o kuchnię to jest bardzo duży wybór od zup i sałatek, aż po burgery i owoce morza. Nie brakuje typowych dań kuchni bułgarskiej.
Jadłem tradycyjną zupę "Szkembre", czyli flaki na śmietanie w cenie 6,50 BGN (14 zł). Danie podanie w ciekawy sposób z opiekanym chlebem tostowym na czosnku, oraz dodatkami - olejem, papryką w proszku i czosnkiem w osobnych miseczkach do przyprawienia smaku według własnego uznania.
Dodatkowo z przystawek wziąłem frytki z parmezanem za 9 BGN (20 zł).
Lokal czynny codziennie w godzinach 11:30 - 1:00.
Pamiątką po Kamienicy jest komin, który dominuje nad wielkim kompleksem nowego browaru restauracyjnego o powierzchni 1690 m2.
Z dworca kolejowego w Płowdiwie jest stąd dość daleko (2,5 km), blisko jest natomiast ze starówki.
Sam lokal bardzo przyjemny. Jednoprzestrzenna restauracja urządzona jest w nowoczesnym stylu. Przy wejściu jest pięknie wyeksponowana warzelnia za szybą a w środkowej części sali znajduje się ciekawy bar z wielkim żyrandolem w kształcie beczki-balii.
Na zewnątrz dla gości w miesiącach ciepłych dostępny jest duży ogródek z wiatrakami.
W kiblu piwowarskie akcent w postaci umywalek-kegów.
W sierpniu w ofercie mieli 9 własnych piw:
- Summer Pilsner 3%
- Pilsner 4,8%
- Pale Ale 4,8%
- Spice Weiss 4,8%
- IPA 5%
- NEIPA 5,9%
- Bee Ale 5,5%
- Dark 5,5%
- Frik&S Gold 4,8%
Ceny piw od 5,90 do 6,90 BGN za 0,4 l. (13 - 15 zł).
Próbowałem Spice Weiss (faktycznie lekko pikantne), Pilsnera, Bee Ale i IPA. Wszystkie mogę określić jako takie sobie.
Mają też drinki piwne.
Jest firmowe szkło, podstawki zapożyczone z belgijskiego browaru Hoegaarden.
Piwa na wynos dostępne w butelkach o pojemności 0,33 l. za 6,50 BGN.
Jeśli chodzi o kuchnię to jest bardzo duży wybór od zup i sałatek, aż po burgery i owoce morza. Nie brakuje typowych dań kuchni bułgarskiej.
Jadłem tradycyjną zupę "Szkembre", czyli flaki na śmietanie w cenie 6,50 BGN (14 zł). Danie podanie w ciekawy sposób z opiekanym chlebem tostowym na czosnku, oraz dodatkami - olejem, papryką w proszku i czosnkiem w osobnych miseczkach do przyprawienia smaku według własnego uznania.
Dodatkowo z przystawek wziąłem frytki z parmezanem za 9 BGN (20 zł).
Lokal czynny codziennie w godzinach 11:30 - 1:00.
Comment