Chorwacja, Dugi Rat, Mrta 22, Pivovara Barilo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    Chorwacja, Dugi Rat, Mrta 22, Pivovara Barilo

    O tym browarku dowiedzieliśmy się od chłopaków z Tab B. Powiedzieli, że to ich przyjaciele czego dowodem jest stała obecność na kranie w browarze Tap B jednego z piw z Barilo. Oczywiście nie omieszkaliśmy wybrać się do miejscowości Dugi Rat by zobaczyć wszystko na własne oczy, co uczyniliśmy 14.08.2021. Ze Splitu miejskim autobusem (kursują co pól godziny) to około 25 km na wschód wzdłuż morskiego wybrzeża, 4 km przed bardziej znanym miasteczkiem Omiš. Jak to na dalmatyńskim wybrzeżu jest normą, miejscowości leżą nie tylko nad morzem ale i też z drugiej strony pod pasmem górskim. Obok Dugi Rat skalisty grzbiet ma wysokość 600 m wznosi się w prostej linii 1 km od morza i to właśnie pod nim, przy najwyżej położonej ulicy miasteczka (i to na samym jej końcu), mieści się browar. Trochę trzeba się było przy 35°C powspinać uliczkami pomiędzy białymi domami z czerwoną dachówką. Choć to nie bardzo daleko to dość stromo. Promil w pewnym momencie stwierdził stanowczo, że go wkręcam i to niemożliwe żeby ktoś otworzył browar w takim miejscu. Gdy w końcu stanęliśmy przed niedużym budynkiem (z niewykończonym piętrem) opatrzonym logo i wizerunkami butelek z piwem na drzwiach, robiąc fotki kręcił głową z niedowierzaniem . Za to widok w dół na morze był piękny.
    Jako, że były akurat oficjalne godziny otwarcia wkroczyliśmy do środka zastając piwowara przy pracy oraz jego żonę i syna (jako że to browar rodzinny). Tomislav (bo tak później się przedstawił) i rodzina nie kryli zaskoczenia wizytą "piwnych turystów" z Polski ale jak to Chorwaci od razu przystąpili do częstowania piwem by ugościć przybyszy . Pokazali nam browar i opowiedzieli wszystko w szczegółach.
    Piwne zainteresowanie Tomislav odkrył u siebie niezbyt dawno bo przed około 6 laty jeżdżąc służbowo na zachód Europy. Potem było warzenie domowe, a w końcu pomysł by licznie przybywających do Dalmacji turystów ugościć czymś lepszym niż wszeobecnymi koncernówkami - czyli piwem z własnego browaru.
    Ruszył on na początku 2018 roku na parterze nowo zbudowanego domu. Warzelnia ma wybicie 500 l, kocioł jest ogrzewany żywym ogniem z umieszczonego pod nim palnika gazowego. Piwa fermentują w pionowych bezciśnieniowych tankach 2x10 hl i 1x5 hl, po czym na refermentację trafiają do kegów i butelek. Sprzęt pochodzi głównie z Niemiec, częściowo kupiony z drugiej ręki. Rocznie warzy się 450-500 hl piwa lecz lada chwila ta ilość się zwiększy dzięki najnowszemu nabytkowi jakim jest chiński tankofermentor 10 hl.
    Stosuje się głównie niemieckie słody, chmiele słoweńskie ale oczywiście też amerykańskie.

    W ofercie są 3 piwa:
    - Mila, Golden Ale, 5% IBU 27
    - Malduk, Irish Red Ale, 5,1% IBU 28
    - Apach, APA, 5,3%, IBU 41

    Nawiązują nazwami kolejno do miejscowej bohaterki, pirata oraz Winnetou i wszystkie bardzo nam smakowały. Dlatego nie omieszkaliśmy zakupić jeszcze 6-paka butelek by po szybkim zejściu na dół wypić je sobie pod palmami przy nabrzeżu.
    Ceny butelkowych piw w browarze to 12,50-14,50 kn (w tym zawarta jest kaucja 0,50 kn). Kupując skrzynkę 20 szt. jest oczywiście taniej, oprócz tego są wspomniane 6-paki i oczywiście kegi 25 l.
    Piwa dostarczane są do knajp, restauracji i sklepów w okolicy, a głównie do Splitu i Omiša,

    Browar malutki, jednak jak to w Chorwacji bardzo duża wagę przywiązuje się tu do promocji. W 6 paku znaleźliśmy wydrukowane na kredzie duże ulotki z opisem do każdego z piw. W sprzedaży są także 3 rodzaje dedykowanych każdemu piwu okrągłych otwieraczy z magnesem oraz koszulek + jeszcze jedna z logo browaru. Jest też firmowe szkło ale jak to w Chorwacji nie ma podkładek.
    Do browaru na zakupy można przyjść (według godzin podanych na drzwiach) od pon. do pt. 8-15.

    Bardzo przyjemna wizyta, piwa godne polecenia. Dzięki darowanych nam na odchodnym szklankach i otwieraczu gospodarze nie pozwolili by nam się piwa zagrzały a my mieliśmy dużą przyjemność spijając je tuż nad błękitnym morzem

    Na fotkach: 1. Browar, 2. Warzelnia, 3. Tanki fermentacyjne, 4. Najnowszy tankofermentor 10 hl, 5. U góry - plakaty z etykietami piw.

    Click image for larger version  Name:	DSC04315.JPG Views:	1 Size:	29,5 KB ID:	2321109Click image for larger version  Name:	DSC04307.JPG Views:	1 Size:	23,1 KB ID:	2321110Click image for larger version  Name:	DSC04309.JPG Views:	1 Size:	27,7 KB ID:	2321111Click image for larger version  Name:	DSC04310.JPG Views:	1 Size:	65,4 KB ID:	2321112Click image for larger version  Name:	DSC04312.JPG Views:	1 Size:	35,3 KB ID:	2321113





    Last edited by dadek; 2021-10-06, 22:09.
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    #2
    ...oraz: 5. Wizytówka z trzema miejscowymi piwami na wejściu, 6. Apach pity na nabrzeżu w Dugi Rat

    Click image for larger version

Name:	DSC04306.JPG
Views:	292
Size:	48,5 KB
ID:	2321115Click image for larger version

Name:	20210814_134249.jpg
Views:	264
Size:	33,7 KB
ID:	2321116

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12674

      #3
      Nie mam ikonki do lajkowania... Zazdroszczę wizyty Dadek nie chciałbyś czasami konkretnie opisywać poszczególne piwa z odwiedzanych ciekawych browarów?

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4702

        #4
        Jeśli jestem w browarze restauracyjnym to zazwyczaj coś tam konkretnego o piwach staram się napisać. Ale w konkretnym temacie, zarzuciłem ostatnio zakładanie osobnych tematów dla poszczególnych piw. Natomiast w takim przypadku jak browar Barilo gdzie nie ma wyszynku na miejscu to raczej niemożliwe - po prostu piwowar lub właściciel gości nas w u siebie, rozmawia, częstuje z tanku więc trudno by było robić notatki sensoryczne. Można jedynie zapamiętać czy smakowało czy nie.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X