Kolejny browarek w bliskich okolicach Splitu odwiedziliśmy 17.08.2021. Do Kašteli Gomilica łatwo dojechać pociągiem. Z przystanku kolejowego udajemy się na północ, czyli w odwrotną stronę niż nad morze, po 100 m dochodzimy do głównej ulicy Ivana Pavla II i wzdłuż niej w lewo jeszcze 300 m do nowego dwupiętrowego domu. Jak to na Bałkanach w zwyczaju, górne piętra pozostają niewykończone (to chyba kwestia podatków), jednak na parterze szyld nad wejściem i plakaty z butelkami na drzwiach informują o funkcjonującym tu browarze.
Browarek rzeczywiście rodzinny, powitał nas piwowar Darko, przy pracy w pakowaniu butelek z piwem do kartonów pomagali mu syn i bratanek.
Jak to zwykle bywa zaczęło się od domowego warzenia już około 10 lat wcześniej, piwa smakowały tak rodzinie jak i znajomym, początkowo zaskoczonym że może być coś innego niż Karlovačko czy Ožujsko. Marzenie o własnym browarze ziściło się w 2019 roku. Sprzęt zakupiono w Chinach (Shendong Equipment Technology). Dwunaczyniowa warzelnia ma wybicie 10 hl, kadź filtracyjna i whirpool są umieszczone piętrowo w jednym zbiorniku. Obok znajdują się zbiorniki gorącej i zimnej wody. Do fermentacji służą dwa tankofermentory (po 10 hl), są też tanki leżakowe 3x10 hl (2 w chłodni) oraz jeden 20 hl.
Piwa warzy się na słodach Weyermann, chmiele pochodzą głównie ze Słowenii oraz USA.
Od początku warzy się podstawowo 3 rodzaje piw:
- Ferata - Amber Ale 5,1%, 30 IBU. Najlepiej sprzedające się piwo, stanowi 70% produkcji. Była też uwarzona wersja z habanero.
- Bracera - Blonde Ale 5,2%, 24 IBU
- Reoplan - American Pale Ale 5,2%, 35 IBU
Na grudniowe święta jest warzony dodatkowo
- Chocolate Stout
tak więc zrozumiałe, że w połowie sierpnia nie udało się nam go spróbować.
Z tanku zostaliśmy poczęstowani (w szkle firmowym) piwem Ferata, choć było podobno jeszcze dość młode to już smakowało. Oczywiście nie omieszkaliśmy zakupić butelkowych z każdego rodzaju, za sześciopak zapłaciliśmy 80 kn. Trochę drożej są dostępne w większości marketów w okolicy, lane z kegów ma wiele knajp w Kaštelach, można trafić też w Splicie. W niedługim czasie planowane jest też otwarcie knajpki przy browarze. Jak na razie po zakupy można przyjść pon - pt. 9-12 i 17-20, w sob. 9-12.
Piwa warte uwagi, wszystkie trzy (ostrości w piwie nie lubię więc Feraty z habanero nie kupowaliśmy) były bardzo dobre, na pobliskiej plaży zeszły nam aż za szybko
Na fotkach: 1. Wejście do browaru 2. Warzelnia 3. Zbiorniki wodne i tank leżakowy 20 hl. 4. Tankofermentory i tank leżakowy 10 hl. 5. Linia rozlewnicza
Browarek rzeczywiście rodzinny, powitał nas piwowar Darko, przy pracy w pakowaniu butelek z piwem do kartonów pomagali mu syn i bratanek.
Jak to zwykle bywa zaczęło się od domowego warzenia już około 10 lat wcześniej, piwa smakowały tak rodzinie jak i znajomym, początkowo zaskoczonym że może być coś innego niż Karlovačko czy Ožujsko. Marzenie o własnym browarze ziściło się w 2019 roku. Sprzęt zakupiono w Chinach (Shendong Equipment Technology). Dwunaczyniowa warzelnia ma wybicie 10 hl, kadź filtracyjna i whirpool są umieszczone piętrowo w jednym zbiorniku. Obok znajdują się zbiorniki gorącej i zimnej wody. Do fermentacji służą dwa tankofermentory (po 10 hl), są też tanki leżakowe 3x10 hl (2 w chłodni) oraz jeden 20 hl.
Piwa warzy się na słodach Weyermann, chmiele pochodzą głównie ze Słowenii oraz USA.
Od początku warzy się podstawowo 3 rodzaje piw:
- Ferata - Amber Ale 5,1%, 30 IBU. Najlepiej sprzedające się piwo, stanowi 70% produkcji. Była też uwarzona wersja z habanero.
- Bracera - Blonde Ale 5,2%, 24 IBU
- Reoplan - American Pale Ale 5,2%, 35 IBU
Na grudniowe święta jest warzony dodatkowo
- Chocolate Stout
tak więc zrozumiałe, że w połowie sierpnia nie udało się nam go spróbować.
Z tanku zostaliśmy poczęstowani (w szkle firmowym) piwem Ferata, choć było podobno jeszcze dość młode to już smakowało. Oczywiście nie omieszkaliśmy zakupić butelkowych z każdego rodzaju, za sześciopak zapłaciliśmy 80 kn. Trochę drożej są dostępne w większości marketów w okolicy, lane z kegów ma wiele knajp w Kaštelach, można trafić też w Splicie. W niedługim czasie planowane jest też otwarcie knajpki przy browarze. Jak na razie po zakupy można przyjść pon - pt. 9-12 i 17-20, w sob. 9-12.
Piwa warte uwagi, wszystkie trzy (ostrości w piwie nie lubię więc Feraty z habanero nie kupowaliśmy) były bardzo dobre, na pobliskiej plaży zeszły nam aż za szybko
Na fotkach: 1. Wejście do browaru 2. Warzelnia 3. Zbiorniki wodne i tank leżakowy 20 hl. 4. Tankofermentory i tank leżakowy 10 hl. 5. Linia rozlewnicza
Comment