Chorwacja, Zadar, Andreje Hebranga 6, Brlog Zadruzna Pivovara.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bastion
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1152

    Chorwacja, Zadar, Andreje Hebranga 6, Brlog Zadruzna Pivovara.

    Kiedy dotarłem na miejsce po kilkunastominutowym spacerze z półwyspu na którym znajduje się starówka, spotkał mnie mały szok.
    Po przedstawieniu się że jestem z Polski, gość zaśmiał się i powiedział - Ja też.
    Mało tego ten co go tam widać też jest z Polski, a ten co warzy akurat piwo też.

    Trochę trwało zanim ochłonąłem, ale w sumie cóż lepszego mogło mnie spotkać, można bez żadnych granic językowych sobie przynajmniej pogadać.

    Ale od początku.
    Browar rzemieślniczy Brlog ( Na moje określenie że przypomina mi to nasz wyraz - barłóg, Mateusz powiedział że znaczy to dokładnie to samo) zaczął warzyć w 2016 roku. Inicjatorem jak i szefem całego przedsięwzięcia do dzisiaj pozostają panie: Ana i Maja. Kobity się zawzięły i otworzyły własny biznes.

    Miejsce w którym się mieści Brlog, nie należy do ładnych, ot taki zwyczajny barak na osiedlu.
    Wnętrze zagospodarowane do maksimum, jest tam wszystko to co i w innych browarach.
    Technologia pochodzi z Chin.
    Jeśli chodzi o surowce to dowiedziałem się że generalnie browary chorwackie opierają się przede wszystkim na imporcie ze Słowenii. Tak jeśli chodzi o słód jak i chmiel.
    W przypadku Brloga nie jest inaczej.

    Jest kilka piw praktycznie w stałym asortymencie, a do tego dochodzi co jakiś czas zmieniana oferta. Są różne pomysły które realizuje się cały czas.
    Oczywiście nie mogłem nie spróbować miejscowych wyrobów.

    Plavusa- American Blond Ale. 5%. Piwo które jest chyba wizytówką browaru, bo można je kupić nawet w Kauflandzie.
    Neposlusna- Hoppy Red Ale. 5%.
    Spurija- Oatmeal Stout. 6,5% Tego podczas mojej wizyty nie było.

    Poza tym próbowałem:
    Ninska Gose- 4,1*. Wariacja na temat Gose, ale to raczej taki sour z dodatkiem m.in. Kminu rzymskiego. Na samą myśl o wypiciu czegoś takiego, zjeżył mi się rzadki siwy włos, ale taką setkę degustacyjną utargałem.
    Small Batch - Session IPA, 5,5%.
    Vienna Lager- 5,5%
    Amber Ale- 5,8%.
    Na deser był Baltic Porter-10%.

    To nie było wszystko w ofercie tego dnia, ale nie wszystkie style były w moim typie. Część z kranu a część w butelkach.
    Etykietki, ponoć są projektowane przez miejscowych artystów, widać dużą dbałość o wygląd.

    Browar pracuje w dniach roboczych od 09.00-16.00. Natomiast od 16.00 otwiera się ogródek piwny, który jest czynny do 24.00 ale jak myślę czasem i dłużej.
    Trafiłem jakby to powiedzieć na etap przejściowy, gdy schodziła się załoga obsługi. A ta jak to na południu wybitnie luzacka.
    Pierwszymi klientami były same dziewczyny.
    W weekendy często bywają tam występy muzyczne, atmosfera musi być bardzo luźna.

    Piwo z Brloga można kupić w licznych miejscach na wybrzeżu Adriatyku, jest nawet taka mapka na ich stronie- https://brlog.hr/en/craft-beer-from-zadar/

    Nie sądziłem że spędzę tam tak dużo czasu, ale warto było.
    Dziękuję za poświęcenie go mi Mateuszowi i Łukaszowi od których mogłem się dowiedzieć wielu ciekawych informacji, a do tego wypić wspaniałego portera, który wszedł przy tym upale jak masło...
    Z taką załogą, można być spokojnym o przyszłość tego browarku!

    Fotki:
    1. W tym baraczku jest browar, schodki prowadzą do ogródka piwnego jeszcze nie otwartego.
    2. Warzelnia.
    3. Tanki.
  • bastion
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1152

    #2
    1. Inne tanki.
    2. Magazyn.
    3. Śrutownik

    Comment

    • bastion
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2006.10
      • 1152

      #3
      1. Samochód firmowy.
      2. Oferta miejscowych piw w barze.
      3. Komplecik degustacyjny.

      Comment

      • bastion
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2006.10
        • 1152

        #4
        1. Vienna lager.
        2. Amber Ale.
        3. Mateusz I Łukasz, a na stole świetny Porter.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12670

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedzi
          3. Mateusz I Łukasz, a na stole świetny Porter.
          Łukasza poznałem na początku jego piwowarskiej drogi w browarze Widawa, potem z tego co wiem był Beer Bros a następnie był piwowarem w Furbrew w wietnamskim Hanoi

          Comment

          • bastion
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2006.10
            • 1152

            #6
            Mateusz zaś miał jakąś przygodę we wrocławskich browarach. Chyba o ile się nie mylę w Stu Mostów i Profesji.

            Comment

            • GRNDpa
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2012.02
              • 197

              #7
              W ramach małej korekty: Ninska Gose jest z liśćmi kopru włoskiego a nie z kminem rzymskim, a Mateusz działał trochę w Proście, Profesji i Warsztacie, ale nie w Stu Mostach
              Last edited by GRNDpa; 2022-11-03, 13:30.
              Lubię placki

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12670

                #8
                Są może jakieś plany na eksport do Polski?

                Comment

                • GRNDpa
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2012.02
                  • 197

                  #9
                  Ogólnie to nasz "dział sprzedaży" niewiele robi w zakresie eksprtu
                  Lubię placki

                  Comment


                  • e-prezes
                    e-prezes commented
                    Editing a comment
                    Ktoś dość dobrze obeznany w temacie mówił, że bez tira nie ma sensu. No chyba, że ktoś jeździ na trasie regularnie i może zabrać coś niewielkim kosztem. Za daleko i się nie opłaca.
                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19268

                  #10
                  Rzeczywiście nie wygląda zachęcająo z zewnątrz, ale jest po co wracać.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X