Moravský Žižkov, Chalúpky 485, Pivovar Moravský Žižkov

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4778

    #1

    Moravský Žižkov, Chalúpky 485, Pivovar Moravský Žižkov

    Na Moravě obrodziło w tym roku minibrowarami. Ten w Moravským Žižkově (odwiedzony 15.11.2012) otworzył swe podwoje w połowie lipca. Najłatwiej dojechać tu autobusami ze stacji kolejowej Podivín na magistrali Brno - Břeclav. Pociągi kursują tu co 30 - 60 minut, zatrzymują się też pośpieszne. Z każdym pociągiem są skomunikowane autobusy, gorzej jest w weekendy, gdyż po południu są tylko 4 kursy.
    W Moravským Žižkově browarek jest bardzo dobrze rozreklamowany, już na wjeździe do miejscowości stoją wielkie tablice z podanym kierunkiem i odległością, podobne mniejsze są i w centrum przy głównym przystanku, gdzie wysiadamy. Do przejścia pozostaje około 250 m. i naszym oczom ukazuje się nowy, seledynowy budynek z czerwonym dachem stojący nieopodal dużego stawu.
    Główna sala restauracji znajduje się po lewej stronie od wejścia. Jest tu spory bar z sześcioma nalewakami (jeden przeznaczony dla Kofoli), obok stoi warzelnia. Przeciwległa ściana ozdobiona jest malowidłem piwnicy z wielkimi beczkami, przy których klęczy mnich z kuflem piwa w dłoni. Możliwe że odmawia modlitwę "Piwny ojcze nasz" wymalowaną na jednej z beczek. Stoły i krzesła z jasnego drewna zapewniają miejsce dla kilkudziesięciu konsumentów. Niestety, można tu palić co jest dużym mankamentem. Przybyliśmy wczesnym popołudniem, klientów było kilku, a w sali panował smrodliwy zaduch dymu pomieszanego z zapachami smażonego oleju (kuchnia jest za barem). Coś tu jest nie tak z wentylacją. Co prawda po prawej stronie od wejścia w korytarzu jest sala dla niepalących ale wtedy jest bardzo utrudniony kontakt z kelnerką/barmanką i pozbawiamy się widoku warzelni. Głębsze oddechy łapaliśmy wychodząc do WC. W lecie świetnym miejscem będzie ogródek z widokiem na staw po drugiej stronie budynku.
    Drugim mankamentem głównej sali jest oświetlenie. Gdy było widno na zewnątrz nie było problemu, po zmroku jednak czuliśmy się jak w stołówce pracowniczej gdyż włączono jarzeniówki. Ich zimne światło nie tworzyło zupełnie klimatu minibrowaru. Trzeba mieć nadzieję że się to zmieni, są widoczne gniazdka na ścianach i wolne kable na suficie.

    Warzelnia jest dość spora, ma pojemność 5 hl, reszta urządzeń browaru o mocy 1000 hl rocznie, znajduje się w pomieszczeniach za drzwiami obok niej. Nie ma tu otwartej fermentacji, zastosowano tankofermentory co według oprowadzającego mnie właściciela jest mniej kłopotliwe i tańsze. Możliwe, ale czy przekłada się to na jakość piwa? Mam pewne wątpliwości... Brak jest też instalacji doprowadzającej piwo wprost na bar - gotowe jest przetaczane do beczek a dopiero z nich się čepuje. Całość urządzeń browaru jest ze stali nierdzewnej a dostarczyła je i konserwuje czeska firma HD Servis.

    Obecnie można spróbować tu 3 rodzajów piwa:

    - Divočák 10°
    Piwo koloru złotego, lekko mętne.
    Piana przy podaniu wysoka, "czapka" sporo ponad szklankę, oczka średniej wielkości. Po dwóch łykach opadła do kożuszka z grubą wyspą na środku i obręczą przy szkle, pozostawiając liczne plamy.
    Zapach słodowy z wyraźną nutą świeżego masła.
    W smaku na pierwszy plan wysuwa się ostra goryczka lecz niestety zupełnie nie chmielowa a raczej jak z niezbyt dojrzałego żółtego grejfruta. Ciężko spod niej wydobyć inne doznania, przebija się jednak słodowość i owocowość.
    Wysycenie dość wysokie, co w połączeniu z nieprzyjemną gorzkością powoduje, że choć to 10° nie wchodzi zbyt łatwo, a co za tym idzie - nie zachwyca.
    Dziwi podawanie tego piwa w szklankach od pszenicy bez logo browaru. Są za to podkładki firmowe na odwrocie dedykowane piwu. 21 kč.


    - Žižkovský ležák 11°
    Kolor złoty, lekko mętne.
    Piana ładna, gęsta, o drobniutkich oczkach, cieszyła oko przy podaniu lecz po kilku minutach, jeszcze przed konsumpcją, opadła samoistnie do cienkiego kożuszka. Przy ściankach pozostała grubsza obręcz, a na nich nieliczne, nieregularne plamy.
    Zapach słodowy, niezbyt wyraźny, tu także występuje lekkie masełko.
    Smakowo 11° o dziwo jest łagodniejsza niż 10°, może dlatego wydaje się też bardziej wodnista. Wyczuwa się głównie kwiatową owocowość, słodowość jest lekka, w tle ostra grejfrutowa goryczka ale na szczęście w mniejszej dawce niż w 10° i do zniesienia.
    Gazu też ciut mniej, tylko lekko szczypie w język. Da się wypić ale mistrzostwo to nie jest.
    Podawane w kuflach bez logo, podkładki firmowe. 24 kč.


    - Žižkovský čert 13°
    Piwo uwarzone po raz pierwszy, jak powiedział właściciel zaczęli je sprzedawać od 2.11.
    Na pierwszy rzut oka całkiem czarne, pod światło ciemnobordowe, lekko mętne.
    Piana koloru ecru, gęsta jak krem z większymi bąblami przy ściankach. Utrzymywała się dość długo, jeszcze w połowie kufla był 0,5 cm kożuch, powstawały też obręcze.
    Zapach niezbyt wyraźny, drożdżowy z lekką paloną słodowością.
    Smak to palony słód, gorzka czekolada ale także wyraźne lekko kwaskowe nuty owocowe podsuszonych moreli i ciemnych śliwek. Goryczka wyczuwalna w tle, także i tu raczej owocowa. Wysycenie w górnej strefie normy.
    To najlepsze piwo z tego browarku, widać było ze smakuje też miejscowym bo co drugi gość zamawiał je od razu.
    Podane w kuflu bez logo, są osobne podkładki specjalnie dla tego piwa. 27 kč.


    Piwa można kupić na wynos w litrowych butelkach PET, lecz są one napełniane na życzenie przy barze prosto z kijów. Są też samoprzylepne etykiety po 10 kč i firmowe szkło w postaci kufla i szklanki 0,5 l za 150 kč, oraz kufla 1 l za 250 kč.

    Kuchnia jest czynna przez cały dzień, podstawowe dania w cenach 65 - 90 kč, speciality 150 - 250 kč. W czasie naszej wizyty odbywał się tydzień specialit na černém pivu. Jednak większość gości, głównie miejscowych, korzysta z denního menu (zupa + drugie danie za 68 kč).

    Jak na razie nie można jakoś mocno polecić tego miejsca. W okolicy na Moravě jest kilka minibrowarów, starszych jak i zupełnie nowych, warzących dużo lepsze piwa. Tu brak jeszcze dopracowania, wydaje się że budując browar restauracyjny nie można pomijać szczegółów i iść na skróty (tankofermentory, brak podłączenia do baru i napełniarki PET, kiepska wentylacja i oświetlenie, rozplanowanie sal itp.). Może wizyta po dłuższym czasie przyniesie inne wrażenia.

    Czynne: pn. - czw., nd. 10-22, pt. - so. 10-23.

    Fotki w galerii:




  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #2
    W ofercie dwa piwa, 10 i 11. Różnica między nimi jest na granicy autosugestii, ale sladek twardo zapewniał że takowa istnieje. Trzeba przyznać jednak, że piwa bardzo dobre w swej klasie, odpowiednio goryczkowe, przyjemnie świeże. Ładna lokalizacja niedaleko stawu. Przyjemnie.

    Foty na Piwnych Czechach.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • karol1000
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.09
      • 1823

      #3
      fragment z relacji z mojego Tour de Pivovary na rowerach:

      Do pierwszego browaru dojeżdżamy chwilkę po otwarciu czyli po 10 rano. Browar znajduje się koło stawu, a ogródek na wprost boiska piłkarskiego, na którym odbywa się właśnie mecz oldboyów. Warzelnie możemy podziwiać w głównej sali.

      Nie pierwszy i nie ostatni raz olewamy zasadę o niepiciu piwa przed 12 i zaczynamy degustację. Dziś trzeba się oszczędzać więc zaczynamy od małej 10° i małej 11° na dwóch. Oczy cieszy tu nie tylko ładne położenie browaru lecz przede wszystkim widok dwóch pięknych barmanek przeciskających się między stołami.

      Divočák 10°


      Žižkovský ležák 11°


      Na boisku piłkarze zarządzają przerwę i gaszą pragnienie piwem, które w ekspresowym tempie dostarczono prosto pod bramkę.

      Do wypicie zostaje nam jeszcze Mustang – prawdopodobnie jest to american lager, nachmielony Warriorem i Cascade.

      Mustang 13°


      Piłkarze po mału schodzą z boiska, poniektórzy szybko siadają na ogródku. Udało się zasłyszeć taki oto dialog między piłkarzem idącym do baru i drugim leżącym na trawie. Ten pierwszy woła „co chcesz dziesiątkę czy jedenastkę?” na to słyszy odpowiedź że jedenastkę. I od razu szybka riposta „Na jedenastkę to dzisiaj nie zasłużyłeś!” no i siedzący na trawie musiał zadowolić się dziesiątką.

      Kupujemy etykiety na pamiątkę i ruszamy w dalszą drogę bo jeszcze sporo przed nami. Do Dolnych Bojanovic daleko nie mamy... jakieś 7km.
      LP

      Comment

      • karol1000
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.09
        • 1823

        #4
        poprawione linki

        Divočák 10°


        Žižkovský ležák 11°


        Mustang 13°
        LP

        Comment

        • heckler
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2012.09
          • 1997

          #5
          Dawno nikt nic nie napisał. Więc troszkę odświeżę temat.
          Próbowane u źródła:
          -svetla 11-ka.
          -vanocni special 13-ka.
          -Mustang również 13-ka.

          Wszystkie z w/w piw mi smakowały. Najbardziej sesyjnym, a zarazem moim ulubionym piwem z tego browaru jest jasna 11-ka.
          Zawsze jak jestem w okolicach Zizkova podjeżdżam na zakupy do browaru.
          Attached Files

          Comment

          • heckler
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2012.09
            • 1997

            #6
            Na szczęście w browarku czas stoi w miejscu i nikt nic tam na siłę nie zmienia. W piątek 27.12 w okolicach godziny 16 na sali zastaliśmy jedynie przysypiającą barmankę .
            Dopiero po godzinie 18-tej salę zaczęli wypełniać okoliczni smakosze piwa. Piwa i ewentualnie czipsów, bo w okresie świątecznym kuchnia nie działała, a i sladek miał wolne.
            Dla tego znowu browaru nie zwiedziłem, ale za to na kranach w bardzo przyzwoitych cenach gościły cztery piwa:

            - Žižkovský ležák 11-ka w cenie 32/24 Kc. Smaczne i już https://www.browar.biz/galeria.php?id=27083

            - Mustang 13-ka w cenie 38/28 Kc. Piwo na amerykańskich chmielach, ale najwidoczniej zapomniano ich dodać. Pomimo tego piwo mi smakowało. https://www.browar.biz/galeria.php?id=27084

            - Žižkovský čert 13-ka w cenie 35/29 Kc. Większych uniesień nie było. https://www.browar.biz/galeria.php?id=27085

            - Divočák 10 -ka w cenie 29/22 Kc. 11-ka lepiej mi podeszła. https://www.browar.biz/galeria.php?id=27086

            Obecnie wszystkie piwa podawane są w takich samych, gołych kuflach. Po raz kolejny wizytę w tym browarku zaliczam do udanych.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • bastion
              Słowacja, Moravsky Svaty Jan, Levarska 729
              bastion
              We wsi Moravsky Svaty Jan, niedaleko Bratysławy, mieści się browar rzemieślniczy - ''Svatojansky pivovar'', który działa od 2014 roku.
              Możliwość zakupienia miejscowego piwa jest bezpośrednio w browarze, ale tam najlepiej jest skontaktować się wcześniej z właścicielem, gdyż często...
              2018-04-22, 21:31
            • dadek
              Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
              dadek
              Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
              2025-02-09, 23:58
            • heckler
              Moravský Krumlov, Znojemská 393, Pivovar Krum
              heckler
              Moravský Krumlov to miasto położone na południowy wschód od Brna. Oddalone od Brna o niecałe 30 kilometrów i położone nad rzeką Rokytná.
              Oprócz górującej nad miastem kaplicy św.Floriana i ładnego, ale mocno już zaniedbanego zamku to w Krumlovie nie ma więcej nic ciekawego do...
              2017-11-03, 11:29
            • darekd
              Strakonice, Klostermann Hořký Ležák
              darekd
              Południowe Czechy, gdzie piwa zazwyczaj mają niższą goryczkę i wyżsżą słodycz. Stąd może odpowiedź ze strakonickiego browaru, który również wpisuje się w ten trend.

              Jedenastka a według https://www.pivovar-strakonice.cz/ to dokładnie 11,8% ekstr.
              Alk. 4,7%

              Chmiele to...
              2024-09-21, 22:27
            • darekd
              ? [Švabin], Walter Raleigh
              darekd
              Švabin to miejscowość w kraju pilzneńskim, która może poszczycić się historycznym browarem, którego historia sięga średniowiecza. Przez kilka lat swojego istnienia przechodził z rąk do rąk poprzez m.in. zasłużonego dla piwowarstwa rodu Lobkowiczów, pruskiego króla kolei rodem z mazurskiej...
              2024-06-28, 23:01
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...