Czechy, Syrovín 31, Pivovar Syrovar

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4744

Czechy, Syrovín 31, Pivovar Syrovar

Kolejny browarek na Moravě oficjalnie zaczął warzyć pod koniec lipca 2012 r. we wsi Syrovín. Dojechać tu można autobusami ze stacji kolejowej Bzenec (linia Brno - Veselí nad Moravou) gdzie także jest minibrowar. Autobusy kursują co 1-2 godz. w dni powszednie, w weekendy są tylko 4 kursy. Jedzie się 20 minut i wysiada w centrum wsi przy Hospodě Na točně, przed którą rozwieszony jest baner zapraszający na miejscowe piwo. By zwiedzić browarek (znajduje się on na posesji w odległości 100 m) trzeba się umówić telefonicznie ze sládkem panem Vojtěchem Kolajou. Ma on firmę instalującą okna, dużo jeździ, więc w domu jest przeważnie dopiero wieczorami. Jak mi powiedział, warzenie piwa to jego "konik", który stał się już całkiem dużym koniem. Zaczął w 2007 roku, a piwo miał tylko na własne potrzeby oraz dla sąsiadów i znajomych. Jednak z czasem nie mógł sprostać potrzebom coraz bardziej rozsmakowanych ludzi i zdecydował się na zwiększenie mocy browarku (obecnie jedna warka to 450 l) i oficjalną jego rejestrację, co niedawno się stało. "Czasu już nie mam na nic, w dzień pracuję, w nocy lub w weekendy warzę, ale jak widzę że ludziom smakuje i w hospodzie schodzi więcej mojego piwa niż Holby to od razu mam więcej sił" - mówi. I rzeczywiście widać jego entuzjazm i radość gdy nalewając mi piwo (przy leżakowni zrobił mini hospůdkę dla rodziny i znajomych) opowiadał o nim jak o swoim dziecku, użytych słodach i chmielach, pienistości, barwie, itp. Zdziwiłem się, że podał mi w kuflu i podkładkach z własnym logo, na co pan sládek odpowiedział że stara się by piwo było dobre, cieszyło piwoszy więc nie może być w byle czym nawet w najmniejszym browarku.

Obecnie warzy na codzień 2 rodzaje piw:

- Syrovar 11° jantarová
    Piwo koloru ciemnobursztynowego podchodzącego w brąz, mocno mętne.
    Piana lekko beżowa, gęsta, mocna, tworząca wysoką "czapę" o drobniutkich oczkach. Aż ciężko było się przez nią dostać do piwa, nawet już przy dnie kufla była na ponad 2 cm.
    Zapach mocno słodowy z karmelem i słodkimi owocami.
    Jak na 11° piwo bardzo treściwe, bogate smakowo. Jest zbożowa słodowość, karmel, orzechy, suszona śliwka i lekka kwaskowa owocowość, a całość uzupełniona przyjemną, choć niewielką, chmielową goryczką.
    Pan sládek użył tu czterech słodów (pilzneńskiego, bawarskiego, karmelowego i barwiącego) i jednego rodzaju žateckiego chmielu.
    Bardzo smaczne, idealnie wysycone piwo.

- Syrovar 12° světlá
    Barwy ciemnozłotej, lekko mętne.
    Piana biała, wysoka, również sporo ponad kufel, oczka drobne, przy ściankach większe. Utrzymywała się długo, pod koniec picia wciąż był 1 cm kożuch, pozostawia gęstą "firankę" na szkle.
    Zapach piękny, wyraźny, słodowo - kwiatowy.
    Piwo treściwe, ale w smaku zupełnie odmienne od 11°, zbożowo - chlebowe z lekką owocową nutą i wyraźną chmielową goryczką. Klasyka. Pije się świetnie. Tu pan sládek użył jednego słodu ale dwóch chmieli (Žatecký červeňák i Premián).

Jak się dowiedziałem była też wcześniej uwarzona 12° polotmáva, tmáva z miodem, oraz 13° světlá z miodem. Natomiast w najbliższe święta będzie można spróbować 13° černéj, oraz 13° světléj z miodem i imbirem. Pan sládek powiedział, że ma pozwolenie od urzędu celnego na warzenie 13°Blg, tak więc postara się by te na święta miały 13,9°.

Jak wspomniałem są kufle z logo Syrovar choć w małej ilości i raczej nie na sprzedaż. Mi udało się kupić za 100 kč, podkładki i reklamowe nalepki dostałem gratis. Pan sládek dostarcza swoje piwa w KEG-ach do dwóch miejscowych hospod, nie butelkuje na razie do PET-ów. Po uprzednim umówieniu się można kupić KEG-ę u niego, wtedy też może napełnić przyniesione PET-y w cenie 30-40 kč za litr, w zależności od piwa.

Malutki browarek, bardzo dobre piwa, gościnny, przesympatyczny pan sládek, już praktycznie biegłem na ostatni autobus z Syrovína gdy wręczył mi jeszcze litrowego PET-a po Kozelu ze swoją 11° "na drogę".

Fotki w galerii:

• Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13959

Ten se dobrze żyje, ech

Co do dojazdu to muszę oczywiście wtrącić 3 grosze. Jeśli chodzi o trasę Bzenec - Syrovin (linia 934) to faktycznie w weekendy są tylko 4 kursy, ale można też dojechać linią 933 ze stacji Veselí nad Moravou na głownej magistrali 330 (Prerov-Hodonin-Breclav). I tym sposobem mamy 3 dodatkowe kursy (no dobra, 2, bo kto tam bedzie jechał o 7 rano). W dni robocze dojazd jest dużo lepszy.

Rozkład linii 933 (Veselí nad Moravou - Moravský Písek - Syrovín)

Rozkład linu 934 (Veselí nad Moravou - Bzenec - Syrovín)

W skrócie - w soboty i niedziele dojazd wyglada tak (opuściłem kursy wczesnoporanne):
    933 Veselí nad Moravou - Syrovín: 7:11, 11:11, 15:11
    934 Veselí nad Moravou - Bzenec - Syrovín: 10:36, 14:36, 18:36 (z Bzeneca 11:00, 15:00, 19:00)

933 - Syrovín - Veselí nad Moravou: 8:14, 12:14, 16:14,
    934 - Syrovín - Bzenec - Veselí nad Moravou: 8:38, 12:38, 16:38
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-11-23, 21:05.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• pebejot
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺
      • 2010.01
      • 1596

Obecnie w lokalu leje się tylko Syrovar 12° w cenie 22 Kč za 0,5 l.
      Oprócz tego w ofercie Holba z Hanušovic za 20 Kč.

Do jedzenia na ciepło tylko pizza, poza tym chipsy, paluszki i orzeszki.

Lokal czynny od czwartku do soboty w godz. 17.30 - 0.00, oraz w niedziele od 16.00 do 23.00

Comment

• Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13959

Krótko mówiąc - jeśli autobusem, to jechać tam warto tylko w czwartki i piątki.
        W sobotę i niedzielę lepiej jechać do otwartego od 11-tej Klubu U Malicka we wsi Medlovice.

Jsme malý rodinný pivovar z malebné vesničky, zvané SYROVÍN. (Od toho název SYROVAR)
        Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2013-03-27, 22:43.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• heckler
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2012.09
          • 1971

Przejeżdżając przez Syrovin w miejscu gdzie powinna być Hospoda widziałem sklep potraviny, lokal zlikwidowany?? Piwa napiliśmy się w bardzo przyjemnym lokalu koło Ski Park Osvetimany. Serwowali jasną 11, oraz bardzo dobre jedzenie. Drugim miejscem gdzie piliśmy 11-kę była spelunka o nazwie ARMA(ul.Kasarna) w Bzencu. Jak dla mnie piwko otrzymuje średnie noty,niczym nas nie ujęło.

Comment

• heckler
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2012.09
            • 1971

Kolejna wizyta miała miejsce w tą sobotę. Zakupione piwa to jasna 11-ka, oraz jasna 13-ka. W ofercie była jeszcze pszenica, a od przyszłej soboty będzie dostępne,wiedeńskie,.
            11-ka bardzo dobra, a 13-ka jeszcze oczekuje w lodówce.
            Attached Files

Comment

• heckler
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2012.09
              • 1971

Zapomniałem napisać, że w browarze można zakupić piwa na wynos w 1.5l petkach. A dla tych co Syrovin jest im nie po drodze mogą po piwo podjechać do pivoteki w Uherske Hradiste:

Comment

• heckler
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2012.09
                • 1971

Browar znacznie rozszerzył swoja piwna ofertę i np. w sobotę w butelkach można było zakupić sześć piw i to w różnych pojemnościach i opakowaniach. Szkło, plastik co kto lubi . Warzelnia dalej ta sama ( 450 litrów), spilka, oraz ciasno upchane tanki również się nie zmieniły
                Na miejscu przez miłego gospodarza zostaliśmy poczęstowani pyszną 12-ką Řemeslo miód w gębie.
                Tego samego piwa można było spróbować w Bzencu w kafejce https://pl.mapy.cz/turisticka?source...8.9735701&z=18
                choć obecnie nazywa się ona inaczej, ale zapomniałem jak. Czynni codziennie od 8-18, a piwko kosztowało nie mało, bo 59 Kc. i niestety zostało podane za ciepłe, a szkoda bo smakowało by jeszcze bardziej.
                Drugim miejscem gdzie próbowaliśmy ich lanego piwa był Kyjov. Tam na rynku w piwnicach winiarni: https://pl.mapy.cz/turisticka?source...9.0099990&z=19 serwowali równie smaczną jasną 11-kę Tradice.

Na wynos zakupiłem sobie nastepujący zestaw piwek;

- K5 Single Malt
                - Jasna 10-ka Žízeň
                - 12-ka DDH Lager Monroe
                - Jasna 11-ka Tradice
                - 11.9° Extra chmelený ležák
                - Řemeslo jasna 12-ka

Jeszcze nie wypite, wiec oceniał nie będę, ale mam nadzieję, że się nie zawiodę

Dziedziniec browarnianych zabudowań, tanki, bardzo ciasno upchane, stanowisko do etykietowania butelek, poczęstunek Řemeslo 12-ka
                Zestaw zakupionych piw.
                Attached Files

Comment

• heckler
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2012.09
                  • 1971

Tradice 11-ka, piwo wypite w Kyjovie na rynku, oraz 12-ka Řemeslo wypite w Bzencu
                  Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                  X