Góra 4,1 km. Pozdrawiam z Kohutka.
Czechy, Vyšní Lhoty 197, Pivovar Kohutka
Collapse
X
-
Podaje to co wyliczyło mi na mapy.cz - trasa czerwonym szlakiem.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Informacje dodatkowe:
- jest dostępne darmowe wi-fi (stąd była relacja na żywo)
- dwa boczne / skrajne fermentory mają dospawane nowe kołnierze, dzięki czemu powiększyły objętość do 9 hl
- piwowar warzy na bieżąco czwarte, specjalne piwo (wiedeński lager, miodowe, specjalnie (mocniej) chmielone i czarne, które właśnie lezakuje i mieliśmy okazję spróbować go z leżaka.
Comment
-
-
Last edited by Pendragon; 2014-09-17, 11:01.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNa szczycie Prasziwej jest chata. 1,6 km czerwonym szlakiem na szczyt:
http://www.chatanaprasive.cz/ubytova...y-prasiva.html
700Kc / dwuosobowy / noc.
Last edited by Jurandofil; 2014-09-17, 11:10.Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...
Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jurandofil Wyświetlenie odpowiedziA w drugą stronę tym szlakiem, po 4,4 km, można spać U Konicka
700Kc / dwuosobowy / noc.
www.pivovarkonicek.cz
Comment
-
-
W "Kohutce" bez zmian. Liczyłem na jakiś "vánoční speciál", ale niestety dostępny był jedynie tradycyjny zestaw piw czyli jasna 10 i 12, oraz półciemna 13. Sama restauracja może nie miała dziś tak dużego obłożenia jak w sezonie, ale i tak sporo osób wykorzystało sprzyjającą aurę i wybrało się na spacer na pobliską Praszywą, a schodząc wstępowało na piwko i coś na ząb.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alexanderfeld Wyświetlenie odpowiedziW "Kohutce" bez zmian. Liczyłem na jakiś "vánoční speciál", ale niestety dostępny był jedynie tradycyjny zestaw piw czyli jasna 10 i 12, oraz półciemna 13. Sama restauracja może nie miała dziś tak dużego obłożenia jak w sezonie, ale i tak sporo osób wykorzystało sprzyjającą aurę i wybrało się na spacer na pobliską Praszywą, a schodząc wstępowało na piwko i coś na ząb.
Comment
-
-
Lokal w sobotę ok. godziny 15 mocno zaludniony, aczkolwiek parę stolików jeszcze stało wolnych. Widok z ogródka - przepiękny. Siedziało mi się tam fantastycznie i aż szkoda było wyjeżdżać. Kosztowałem trzech piw:
Bitter Lemon 11°
Svetla 12°
Polotmava 13°
To pierwsze idealne dla orzeźwienia w ciepły dzień. Weszło tak szybko, że ani nie zauważyłem gdy zniknęło. W petkach m.in. porter cokoladovy, koło 100kc/1,5l. Ceny standardowe. Można zamawiać przy barze, albo przy okienku od strony ogródka. Bardzo polecam ten browar.
Comment
-
-
Ponad cztero kilometrowy spacer w ponad 30 stopniowym upale bardzo skutecznie podniósł nam apetyt na piwo. U Kohuta z zewnątrz jaki i wewnątrz większych zmian nie dostrzegłem.
Byliśmy tam 22.08 w samo, bardzo upalne południe. W środku lokalu pusto, ale przed nim i z boku tam gdzie funkcjonuje okienko z bufetem klientów siedziało całkiem sporo.
Po porze obiadowej letni ogródek zaczął się stopniowo wyludniać, ale za to na czynny basen dotarła spora grupa dzieciaków i zrobiło się gwarno.
W letnim ogródku na belce stropowej wiaty zamontowano ,specjale, urządzenie do zraszania w upalne dni klientów siedzących przy stolikach. Na całej długości belki zamontowano rurkę, a w niej co kawałek umieszczono dysze zraszacza. Cyklicznie co parę minut nad stolikami unosiła się bryza wodna. Patent zasięg ma niewielki, ale ci siedzący najbliżej wiaty w pełni korzystają z wodnej mgiełki. Da się coś nowego wymyślić, ano da się !
Tego dnia na kranach były cztery piwa:
-Kohut svetle vycepni 10-ka w cenie 17/38 Kc. Takie sobie.
-Kohut svetla 12-ka w cenie 19/32 Kc. Tym razem bardzo mi smakowało. Wypite w upale z widokiem na Frydek-Mistek doskonale zrobiło swoją robotę.
-Kohut polotmava 13-ka w cenie 21/35 Kc. Również smaczne.
-Gym Chick biroradler z miodem, propolisem,(czymś tam jeszcze) i podawany z kawałkiem cytryny. Cena za małe to aż 40 Kc. Smakowało, średnio. Bardziej jak napój niż piwo.
Podczas zwiedzania browaru sladek mówił, że jest ono zrobione na bazie 12-ki, a podpatrzył to w Chorwacji. Taki napój izotoniczny dla uzupełnienia elektrolitów w upalne dni , dodał .
Cieszę się, że sladek z piwem znowu wrócił na właściwe tory i ich smak jest dużo lepszy niż podczas moich poprzednich dwóch wizyt. Wtedy było na prawdę kiepsko, a tak znowu warto.
Uzupełnienie zdjęć w galerii:
Comment
-
Comment