Czechy, Praga, Lochotínská 109, Pivovar Hostivar

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    Czechy, Praga, Lochotínská 109, Pivovar Hostivar

    Najnowszy, wybudowany od podstaw browarek restauracyjny w Pradze otworzył swe podwoje 2.04.2013 dokładnie na granicy dwóch dalekich, wschodnich praskich dzielnic mieszkaniowych Hostivař i Horní Měcholupy. Dojechać tu można pociągiem lub tramwajami linii 22 i 26 do stacji/pętli Hostivař, skąd jeszcze 3 przystanki autobusem 183. Parterowy, drewniany budynek browaru w kształcie trójkąta ze ściętym czubkiem znajduje się przy głównej ulicy Hornoměcholubské, od której rozwidla się osiedlowa uliczka Lochotínská. Nie sposób nie zauważyć przeszklonej ściany z połyskującą za nią srebrną warzelnią. Wejście jest w drugim końcu budynku od ul. Lochotínské.
    Sala restauracji jest dość duża, urządzona w dość prostym ale przyjemnym stylu. Sufity z grubych, prostych, jasnych drewnianych belek, takie też podpory ale w ciemnym kolorze. Stoły, ławy, krzesła z jasnego drewna, naprzeciw baru miejsca konsumpcyjne na stojąco w postaci oheblowanych grubych, drewnianych pni. Bar i najdłuższa ściana ozdobione ceramicznymi mozaikami, ta ścienna przedstawia schemat produkcji piwa. Naprzeciw baru ustawiono 4 tanki wyszynkowe z których nalewa się piwa. Tanki leżakowe można obejrzeć za szybą udając się do wc.
    Przybyliśmy tu 13.04, czyli prawie 1,5 tygodnia po inauguracji. Choć otoczenie budynku jeszcze nie uporządkowane a droga dojazdowa nieukończona, od razu widać, że okolicznym mieszkańcom tego było trzeba. Wewnątrz pełno, stoły w większości zarezerwowane, mieszczący prawie drugie tyle ludzi zewnętrzny taras osłonięty drewnianym dachem, także max obsadzony, choć mimo słońca temperatura oscylowała w okolicach 14 °C. Ale jak wiadomo Czesi doceniają dobre piwo w swojej okolicy.

    Można było spróbować 4 ich rodzajów:

    - Světlá 11°
    Barwy żółtej, lekko mętne.
    Piana mocna, wysoka na około 4 cm, o drobnych oczkach. Utrzymywała się do trzeciego łyku, po czym potem pozostaje kożuch z wyspą na środku, a na ściance gęste plamy z zaznaczonymi kręgami.
    Zapach wyraźny, chlebowo - słodowy z lekką drożdżowością.
    Jak na 11° piwo bardzo treściwe, w smaku dominuje słodowość i świeży chleb, a podkreśla przyjemne odczucia mocna chmielowa goryczka. Zawartość CO2 idealna. Czeska klasyka z minibrowaru. 29 kč.


    - Polotmavá 12°
    Barwy bursztynowej ciut przechodzącej w miedzianą, całkiem mętne.
    Piana na około 5 cm, beżowa, gęsta, tworząca morskie "bałwany" na powierzchni. Po kilku łykach pozostaje wyspowy kożuch, lepi się do ścianek kufla gęstą "firanką".
    Zapach niezbyt wyraźny, wymaga wprawnego nosa, piwniczno - drożdżowy.
    Smak dość uśredniony, drożdżowy. Wyczuwalny też karmel, ciemny słód, łagodna czekolada, jednak nie tworzą jakiejś wyrazistej nuty. Wyraźna jest natomiast goryczka, która podnosi to piwo ciut w górę ponad zarzut o brak zdecydowanego charakteru.
    Gazu w sam raz. 33 kč.


    - Světlá 13°
    Koloru jasnozłotego, całkiem mętne.
    Piana biała, przy podaniu na 4 cm, gęsta, drobnooczkowa, o poszarpanej strukturze. Opadła dość szybko pozostawiając cienki kożuszek, solidna obręcz przy szkle i nieliczne plamy na nim.
    Pachnie miodową słodowością z dodatkiem drożdży.
    W smaku głownie słodowe z lekką nutką owocową, w tle delikatna goryczka. Piwo bardzo treściwe, raczej dla wielbicieli słodowej słodkości, ale piło się bardzo przyjemnie.
    Wysycenie nie za duże ale tu pasujące. 33 kč.


    - H-Ale 15°
    Barwy ciemnopomarańczowo - miedzianej, mocno mętne.
    Piana lekko "przybrudzona", bardzo gęsta, o mikroskopijnych oczkach, wysoka na około 4 cm. Po kilku łykach opada do kożuszka z solidną wyspą, pozostawia na ściankach pokalu gęste, nieprzerwane plamy i kręgi.
    Zapach przepiękny, bogaty chmielowo - owocowowy bukiet z kwiatowym i drożdżowym dodatkiem aż kręci w nozdrzach.
    Smak równie wyrazisty, bogactwo goryczkowego bukietu chmielowo - owocowego podbudowane słodowo - chlebową treściwością. Świetny ejl o idealnym wysyceniu, jakby starszy (proporcjonalnie mocniejszy) brat artezanowskiego Pacyfika. Nie spodziewałem się, że na starcie browarku napiję się czegoś tak pysznego. 55 kč.


    Piwa podawane są w firmowym szkle; 3 pierwsze w kuflach a H-Ale w pokalu. Napis na szkle w postaci nazwy browarku jest grawerowany. Tak kufle jak i pokale można kupić za 50 kč. Podkładki w dwóch rodzajach są dostępne na stołach. W najbliższych dniach każde z piw będzie dostępne także na wynos w litrowych PET-ach. Są już nawet na nie ceny: 11°-48 kč, 12°-55 kč, 13°-55 kč, H-Ale - 70 kč jak widać sporo niższe niż na miejscu.

    Jadłospis dość krótki, zawiera 3 zupy (25-40 kč), 6 dań głównych w cenach 95 - 145 kč, dużo więcej jest ciepłych i zimnych zakąsek w przedziale 40 - 60 kč. Denní menu (zupa + drugie danie) jest w jednym rodzaju za 90 kč. Dania smaczne, porcje obfite i jak na Pragę w dobrych cenach.
    Obsługa sprawna, szybko reaguje na pojawienie się dna w kuflu.

    Browarek wart powtórnej wizyty, w szczególności na pysznego H-Ale. Tym bardziej, że wreszcie nadeszła wiosna, dokończone zostaną prace porządkowe wkoło budynku, zazieleni się teren i oprócz tarasu przybędzie miejsc na zewnątrz. I co ważne są tu Czesi (co się przekłada na ceny), a nie hordy zagranicznych turystów okupujące centrum Prahy.

    Czynne codziennie 11-23.

    Fotki w galerii:




  • Jurandofil
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2007.10
    • 977

    #2
    Super opis. Aż miło poczytać.
    To niestety prawda, że w Pradze restauracyjne otwierają się szybciej niż nasze mozliwości kolejnych odwiedzin stolicy Czech
    Znam osoby pijące koncerniaki, mimo że próbowały PIWA. Już nie potrafię im pomóc...

    Maciek urodził się po zamknięciu Browarów Warmińsko-Mazurskich "JURAND" w Olsztynie. Będą musiały mu wystarczyć wspomnienia taty...
    Mateusz z kolei... w okresie wielkiego bumu browarów kontraktowych i minibrowarów restauracyjnych. Czego się ze mną napije za kilkanaście lat?

    Comment

    • olie
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2011.06
      • 777

      #3
      Dojazd, oprócz opcji z pociągiem linii S9 do Nadrazi Hostivar lub tramwajami 22 i 26 do pętli i stamtąd 2 przystanki autobusami 125/183 do przystanku Řepčická, jest możliwy też przy użyciu metra linii A i C. Ze Skalki (metro A) autobusami 125 lub 175 oraz z Haje (metro C) autobusami 125 lub 183 (240 można podjechać do przystanku Boloňská, który też jest blisko browaru). Z obu kierunków czas przejazdu to ok. 12 minut. 125 i 183 są metrobusami, więc jeżdżą często.

      W dennim menu jest obecnie 1 zupa i 3 drugie dania do wyboru, które są na bieżąco aktualizowane na stronie internetowej.

      Comment

      • olie
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2011.06
        • 777

        #4
        Piwo na wynos w butelkach PET będzie dostępne od 1 czerwca. Mam nadzieję, że w dalszym ciągu będzie warzony H-Ale, bo jest to bardzo udane piwo. W lecie pewnie pojawi się pszenica, a z poziomem czeskich pszenic bywa różnie.

        Comment

        • docent
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 5205

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olie Wyświetlenie odpowiedzi
          Piwo na wynos w butelkach PET będzie dostępne od 1 czerwca. Mam nadzieję, że w dalszym ciągu będzie warzony H-Ale, bo jest to bardzo udane piwo. W lecie pewnie pojawi się pszenica, a z poziomem czeskich pszenic bywa różnie.
          Odnośnie H-Ale to ja akurat przeżyłem rozczarowanie ale jasna 13-tka jest za to rewelacyjna (bardziej goryczkowe niż słodowe jak opisywał dadek). Jeśli będą tu warzyć sezonowo jakieś ciekawe rzeczy to na pewno warto wrócić.

          Relacja na Piwnej Pradze.
          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

          Comment

          • olie
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2011.06
            • 777

            #6
            13-ka na czas wakacji będzie zastąpiona przez 8-kę ("Cyklistická osmička"). Nowa warka H-Ale jest bardziej wytrawna i tym razem w zapachu wyraźnie czuć amerykańskie chmiele (owoce tropikalne). Ceny butelek PET są wyższe niż miały być początkowo. Zazwyczaj cena 1 litra jest dwukrotnie wyższa niż 0,5 litra na miejscu, jedynie H-Ale się bardziej opłaca wziąć na wynos (1 litr - 95 Kc). Myślę, że ogródek powinien ruszyć za parę tygodni.

            Comment

            • karol1000
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.09
              • 1823

              #7
              Jadąc tam obawiałem się trochę chłodnej atmosfery.
              Jednak zostałem bardzo pozytywnie zaskoczony.
              Latem musi być jeszcze przyjemniej bo na ogródku mamy wielki trawnik i worki do siedzenia. Na pewno pojedę latem położyć się na trawie i wypić niejednego H-ejla.

              piwa opisałem tutaj.





              Kuchnia też na wysokim poziomie.
              LP

              Comment

              • dadek
                Major Piwnych Rewolucji
                🍺🍺
                • 2005.09
                • 4702

                #8
                Ponowna wizyta w browarku Hostivar odbyła się 26.03.14. Wewnątrz generalnie się nic nie zmieniło, za to w pełni uporządkowano już otoczenie, obsadzając zielenią. Wciąż pełno ludzi, głównie Czechów z okolicznych osiedli, ciężko znaleźć miejsce. Taras zewnętrzny był jeszcze zafoliowany ale niedługo gdy słońce przygrzeje będzie miło posiedzieć na świeżym powietrzu.
                W głównym menu bez zmian, natomiast trafiliśmy na specjalne dodatkowe zawierające także nowe piwo: Tmavý ležák 13° http://www.browar.biz/forum/showthre...39#post1183139
                Pozostałe piwa w asortymencie i kondycji smakowej jak w poście nr 1.

                Comment

                • maaniek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.11
                  • 118

                  #9
                  Bardzo fajny nowoczesny pivovar, miła obsługa i dobre jedzenie. Ciekawy kominek(koza) do ogrzania głównego pomieszczenia.
                  Z dostępnych piw najlepsza 13, 3 piwa do kupienia w bardzo fajnych bączkach 1l PETkach, wychodzi taniej niż lane.
                  Co ciekawe w maju został wkopany kamień do budowy nowego pivovara(restauracji) oddalonego o....500m , ma się znajdować obok ronda koło Billi.
                  Pivovar warty odwiedzenia.

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaniek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Co ciekawe w maju został wkopany kamień do budowy nowego pivovara(restauracji) oddalonego o....500m , ma się znajdować obok ronda koło Billi.
                    Nie tam. Na stronie swojej napisali, że 100 metrów od dworca kolejowego Horní Měcholupy. Od tego dworca do ronda koło Billi jest metrów 800.
                    Last edited by Pendragon; 2016-05-23, 07:57.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • maaniek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.11
                      • 118

                      #11
                      Widocznie na mapce w informatorze w browarze źle zaznaczyli

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        #12
                        Albo zaznaczyli dobrze, tylko nie mają poczucia odległości, ale żeby z 800 zrobić tylko 100?

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • heckler
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2012.09
                          • 1906

                          #13
                          Próbowałem jasnej 11-ki, jasnej 13-ki i polotmavej 12-ki. Wszystkie piwa z tego browaru mi smakowały.
                          A w mojej subiektywnej opinii piwa z H1 są ciut lepsze niż te z H2.
                          Attached Files

                          Comment

                          • heckler
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2012.09
                            • 1906

                            #14
                            Sympatyczny sladek z H2 uprzedził swoich kolegów w H1 i dzięki temu pomimo zamkniętego browaru na wycieczkę zabrał nas barman
                            Piwa na kranach te same co w H2, ale od nich pochodził tylko:
                            - H-ALE 15-ka w cenie 56/71 Kc. Bardzo smaczne i niestety mocno alko piwko
                            Zamówiłem jeszcze jasną 11-ke i się rozczarowałem. Smak koncerniaka, a wysycenie chyba większe niż w coli, no pić się tego nie dało

                            Attached Files

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X