Kolejny nowy browar na Moravach wybudowany od podstaw. Można tu dojechać pociągami kursującymi co godzinę (zatrzymują się tylko osobowe) główną magistralą Ostrava - Přerov. Dojście z przystanku kolejowego zajmie 12-15 min. Idziemy ulicą w dół w kierunku miejscowości, po około 400 m, za boiskiem, skręcamy w pierwszą ulicę w prawo przed żółtą kapliczką. Idziemy prosto około 600 m, potem skręcamy w pierwszą ulicę w lewo gdzie po chwili będziemy przy bramie browaru. Jest to nowy, długi, niepozorny szary barak z czerwonym dachem. I na nim i na bramie nie ma żadnej informacji że jest to browar. Pierwszy spotkany pracownik zapytany o możliwość zwiedzenia, powiedział że raczej nie będzie problemu, mam tylko poczekać na sládka, który będzie za około pół godz. i poradził by udać się przez ten czas na piwo do położonej obok restauracji Osečanka. http://www.browar.biz/forum/showthre...61#post1119861 Tak zrobiłem, zdążyłem wypić jedno i zostałem zaproszony do browaru.
Warzelnia o pojemności 2000 l pochodzi z Niemiec. Została kupiona jako używana, dlatego górne wyloty kadzi zostały skrócone i zaślepione by zmieściły się w obecnym miejscu. Parę z obu odprowadza się teraz jednym wyciągiem. Na fermentownię składa się 5 nowych tanków czeskiej firmy NIRO-INOX Zaječí o pojemności 2400 l, a leżakownia ma ich 13.
Pierwszych tutejszych piw można było spróbować w kwietniu 2013. Gdy odwiedziłem browar 22.07 prosto z tanków piłem piwa pod wspólną nazwą Osečan:
- 10° světlé výčepní
- 11° světlý ležák
- 11° polotmavý ležák
- 12° světlý ležák
- 14° světlý speciál
Trzeba przyznać, że każde z nich zasługiwało na bardzo dobrą ocenę. Dwa z nich ( jasne 11° i 14° były też dostępne w restauracji Osečanka. 11° piłem tam przed wizytą w browarze więc wrzuciłem ocenę we właściwym miejscu http://www.browar.biz/forum/showthre...16#post1132616 , po ponad 1,5 godzinnym zwiedzaniu, kosztowaniu z tanków i rozmowie z gościnnym sládkiem dobrze oceniać pozostałych piw już się nie dało. Może następnym razem.
Nie wiedzieć czemu w restauracji obok leje się rotacyjnie tylko 2 rodzaje piw z browaru, który podobno ma tego samego właściciela, a następne 3 nalewaki zajmują Zubry. Brak też jakiejkolwiek reklamy Osečana gdy szyld Zubra jest widoczny bardzo dobrze. Sládek pytany w powyższych kwestiach kwestii rozłożył ręce i powiedział, że on tylko warzy piwo.
Większość wyprodukowanego piwa rozlewa się do KEG-ów na nowoczesnej myjce - napełniarce i dostarcza do okolicznych knajpek i restauracji. Piw się nie pasteryzuje i nie filtruje, jednak niektórzy z odbiorców życzą sobie filtracji (co pan sládek skwitował odpowiednim gestem dłoni przy czole) więc dla nich się ją przeprowadza na niedużym, przewoźnym filtratorze na kółkach. Jest też napełniarka do PET-ów, można je kupić w restauracji.
W browarze kupiłem firmowy kufel (są 3 rodzaje szkła w cenach 60 - 95 kč), samoprzylepne etykiety na każdy rodzaj piwa (10 kč), podkładki w dwóch rodzajach dostałem od sládka gratis.
Browarek dość nowoczesny, z potencjałem, warzy się tu bardzo dobre, tradycyjne piwa, tylko trochę dziwna jest polityka jego właściciela. Czyżby nie zależało mu na promocji własnego piwa?
Fotki w galerii:
Warzelnia o pojemności 2000 l pochodzi z Niemiec. Została kupiona jako używana, dlatego górne wyloty kadzi zostały skrócone i zaślepione by zmieściły się w obecnym miejscu. Parę z obu odprowadza się teraz jednym wyciągiem. Na fermentownię składa się 5 nowych tanków czeskiej firmy NIRO-INOX Zaječí o pojemności 2400 l, a leżakownia ma ich 13.
Pierwszych tutejszych piw można było spróbować w kwietniu 2013. Gdy odwiedziłem browar 22.07 prosto z tanków piłem piwa pod wspólną nazwą Osečan:
- 10° světlé výčepní
- 11° světlý ležák
- 11° polotmavý ležák
- 12° světlý ležák
- 14° světlý speciál
Trzeba przyznać, że każde z nich zasługiwało na bardzo dobrą ocenę. Dwa z nich ( jasne 11° i 14° były też dostępne w restauracji Osečanka. 11° piłem tam przed wizytą w browarze więc wrzuciłem ocenę we właściwym miejscu http://www.browar.biz/forum/showthre...16#post1132616 , po ponad 1,5 godzinnym zwiedzaniu, kosztowaniu z tanków i rozmowie z gościnnym sládkiem dobrze oceniać pozostałych piw już się nie dało. Może następnym razem.
Nie wiedzieć czemu w restauracji obok leje się rotacyjnie tylko 2 rodzaje piw z browaru, który podobno ma tego samego właściciela, a następne 3 nalewaki zajmują Zubry. Brak też jakiejkolwiek reklamy Osečana gdy szyld Zubra jest widoczny bardzo dobrze. Sládek pytany w powyższych kwestiach kwestii rozłożył ręce i powiedział, że on tylko warzy piwo.
Większość wyprodukowanego piwa rozlewa się do KEG-ów na nowoczesnej myjce - napełniarce i dostarcza do okolicznych knajpek i restauracji. Piw się nie pasteryzuje i nie filtruje, jednak niektórzy z odbiorców życzą sobie filtracji (co pan sládek skwitował odpowiednim gestem dłoni przy czole) więc dla nich się ją przeprowadza na niedużym, przewoźnym filtratorze na kółkach. Jest też napełniarka do PET-ów, można je kupić w restauracji.
W browarze kupiłem firmowy kufel (są 3 rodzaje szkła w cenach 60 - 95 kč), samoprzylepne etykiety na każdy rodzaj piwa (10 kč), podkładki w dwóch rodzajach dostałem od sládka gratis.
Browarek dość nowoczesny, z potencjałem, warzy się tu bardzo dobre, tradycyjne piwa, tylko trochę dziwna jest polityka jego właściciela. Czyżby nie zależało mu na promocji własnego piwa?
Fotki w galerii:
Comment