Czechy, Střítež 98, Pivovar Radas

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Czechy, Střítež 98, Pivovar Radas

Browar zlokalizowany przy samej stacji kolejowej Střítež.
    Na miejscu znajduje się tylko browar, piwo można wypić z kilku knajpach. Lista na stronie browaru. Zwiedzanie po wcześniejszym umówieniu min. 10 osób.
    Instalacja firmy Svidnik. Inwestycja wedle właściciela kosztowała 2mln euro. Oczekiwany okres zwrotu - 2 lata.

Piwo poprawne, bez szaleństw, jak to w Czechach. Nawet borówkowe
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)
  • Zybex
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.07
    • 222

Właśnie piję piwo od nich. Browar warto odwiedzić... Nie będę jednak zdradzał dlaczego

Comment

• noodles
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.09
      • 700

Browar zwiedziliśmy przy okazji giełdy w Cieszynie w 5 osób i bez umawiania się. Najfajniejsze było to, że na stronie browaru ceny piw w PET-ach wynoszą od 60 do 75 koron a nam w browarze sprzedali je wszystkie (11, 12 i boruwka) po 50 koron. Piwka bardzo mi smakowały i jesli są tylko poprawne to obyśmy kiedyś u nas uzyskali taka poprawność. A tak przy okazji ktoś może wie czemu piwo 033 l z polskiego minibrowaru kosztuje 8 zł a piwo 1,5 l z czeskiego też 8 zł czyli 5 razy mniej ?
      Last edited by noodles; 2013-09-14, 15:08.
      Moja kolekcja podstawek

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zybex Wyświetlenie odpowiedzi
        Właśnie piję piwo od nich. Browar warto odwiedzić... Nie będę jednak zdradzał dlaczego
        dla córuni?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

Dla córeczki w brokatowym mercu. A może to audi było? Bo dodgem jeżdzą przedstawiciele ze szklankami do knajp

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• boris-cz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.11
            • 33

No z tymi samochodzikami tam szaleją,ale niech im będzie.

Ja natomiast informuję,źe Radasa moźna się juź napić w Czeskim Cieszynie w uroczym miejscu Malcovna,czyli dawna słodownia na ul.Tovární (12-ka niefiltr.za 24 Kč) i w restauracji Dělo,ul.Pod Zvonek (11-ka za 28Kč i borůvkové nie wiem za ile).

Pozdrawiam!

Comment

• arturroxx
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2002.10
              • 94

Mają firmowe szkło i podstawki ?

Comment

• boris-cz
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.11
                • 33

Szkło na pewno,podstawki chyba takźe.No i w Malcowni sa równieź PETy do kupienia.

Comment

• Pendragon
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

O Boris, witaj
                  Właśnie dziś wyczytałem o tej słodowni (do tej pory nic o niej nie wiedziałem). Cieszę się, że miejsce zostało zagospodarowane, tylko kto tam będzie zaglądać?

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• boris-cz
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.11
                    • 33

No ja na pewno,mam to naprzeciwko przez tory
                    Ale od dworca teź nie daleko i ta knajpa juź tam funkcjonuje od cca 2 lat,tylko źe mieli niezbyt ciekawe piwa.Mam nadzieje,źe wkrótce Darek odwiedzi i naleźycie opisze tak jak to on potrafi...

Comment

• Adi78
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.09
                      • 39

Dzięki informacji od właściciela Tesinaka i ja tam dziś dotarłem.Piwko (12ka) dobre,a miejsce faktycznie urocze-otwarte do 24ej,czyli będę miał gdzie czekać w Tesine na nocny pociąg do Pragi .I jeśli "córunia" właściciela Radasa jest jeszcze fajniejsza niż kelnerka która dziś obsługiwała mnie i kolegę w Malcovni,to muszę odwiedzić kiedyś Stritez .

Comment

• Pendragon
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

Radas idzie za ciosem i cały czas kombinuje z "dobrą chemią". Wypuścili nowe smaki - jabłko, mięta, truskawka i morela...

Comment

• dadek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍺🍺
                          • 2005.09
                          • 4715

Czy któryś browar w Czechach jest bliżej stacji kolejowej niż Radas? Gdy dzwoniłem do właściciela pana Mohyly by umówić się na wizytę myślałem że się pomylił mówiąc że to 20 m. Przyjął naszą 4 osobową grupę bez problemu i bardzo gościnnie, pokazał cały browar ciągle nalewając piwa prosto z tanków. Okazało się, że mówi też po polsku.
                          Browar (jak i kompleks budynków w których się mieści) robi duże wrażenie, to chyba największy i najnowocześniejszy jaki powstał w ostatnich latach w Czechach. Według słów właściciela ma max roczną moc dochodzącą do 30 tyś.hl.
                          Warzelnia składa się z trzech zbiorników (25 hl), fermentacja i leżakowanie odbywa się w 18 tankach o pojemności 50 i 75 hl. Co ciekawe każdy z nich ma własne chłodzenie i jest podzielony na sekcje co pozwala na zmianę temperatury i odbycie faz fermentacji i leżakowania w jednym zbiorniku. Oczywiście wszystkim steruje komputer.
                          Sládkiem jest syn właściciela. Jak na razie warzy się tylko jasne 10°, 11° i 12° i ich wersje smakowe (malina, jagoda i limonka, nie zauważyliśmy wymienionych powyżej przez Pendiego nowości) i rozlewa do 1,5 l PET i kegów. PET-y można kupić sklepiku firmowym (w pierwszym budynku od stacji), a także etykiety, podkładki i szkło (kufle, szklanki 0,5 l - 100 kč, szklanki 0,3 l - 50kč).
                          W browarze przy warzelni jest mały barek z trzema nalewakami i ławami ale służy tylko samemu właścicielowi i jego gościom. Lanych piw można spróbować w okolicznych restauracjach.

Fotki w galerii:

Last edited by dadek; 2013-12-26, 19:44.

Comment

• Pendragon
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

W galerii zdecydowanie brak fotek córki właściciela. Może akurat wyjechała swoim błyszczącym różowym autkiem?

Syn właściciela piwowarem to jest od niedawna i z przypadku, gdyż dotychczasowy sladek oddalił się z miejsca pracy z powodu zaległości w wypłacie...
                            Last edited by Pendragon; 2013-12-26, 20:02.

Comment

• maaniek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.11
                              • 118

Jak jest czynny ten sklepik firmowy? Nie ma możliwości wypić piwa na miejscu bez rezerwacji?

Comment

Przetwarzanie...
                              X