Czechy, Zadní Třebaň, U mlýna 8, Pivovar Bobr

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4698

Czechy, Zadní Třebaň, U mlýna 8, Pivovar Bobr

Kolejny nowy browar w Czechach powstał w tym roku 30 km od Pragi a 13 przed Berounem. Pociągi na tej trasie kursują co 30 minut. Sprzed budynku dworca kierujemy się wzdłuż torów w kierunku Pragi, przecinamy najpierw przejazd lokalnej linii do Lochovic, a po dalszych 300 metrach przechodzimy w lewo przejazdem przez główną linię, za którą na białym budynku z czerwonym dachem (kiedyś był tu młyn) widać już baner z logo browaru. Mieści się on w najniższej kondygnacji budynku, z wejściem od strony podwórka.
    Właściciel mieszka w Pradze ale telefonicznie od razu zgodził się abyśmy zwiedzili browarek powiadamiając zarządcę (sládek był nieobecny), o godzinie naszego przybycia.

Browar instalowała firma Pivo Praha, sprzęt jest z firmy Nerez Blučina. Roczna moc produkcyjna browaru to obecnie około 500 hl z możliwością jej zwiększenia. Obecnie warzy się jeden rodzaj piwa - Bobr 11° světlý ležák http://www.browar.biz/forum/showthre...51#post1144651
    Możliwe, że drugie piwo pojawi się na święta gdy ew. przybędzie druga kadź fermentacyjna.
    A widać, że miejsca na wstawienie kolejnych tanków jest bardzo dużo.

Piwo rozlewa się do kegów i butelek PET 0,5; 1; 1,5 i 2 l. Można kupić samoprzylepne etykiety do każdej z pojemności (10 kč), podkładki (10 kč), szklanki i kufle firmowe (120 kč). Są też pocztówki z fotkami browaru (10 kč). Etykiety na kegi dostaliśmy gratis.

Lanego Bobra można spróbować w dość zadymionej Hospůdce U mlýna, zaraz obok browaru. Dlatego lepiej spożywać w dużym, zadaszonym ogródku z grillem na zewnątrz. W pensjonacie nad hospodą można przenocować za 160 kč.
    Poza tym piwo dostarczane jest do kilku okolicznych piwiarni oraz do Pivovarského klubu w Pradze.

Fotki w galerii:

• pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1566

Zawitałem do Hospůdki U mlýna w ostatnią niedzielę.

Aktualne godziny otwarcia to: poniedziałek od 15:00, wtorek od 13:00, pozostałe dni od 11:00. Tym niemniej przy wejściu ustawiana jest dodatkowa tablica z aktualną godziną otwarcia konkretnie w danym dniu. I tak na przykład w niedzielę postanowiono otworzyć gospodę o 12:00.

Na kranach dostępne były dwa piwa: Bobr 11° světlý ležák za 25 kč i Ale 10° za 30 kč.
    To ostatnie ekstremalnie nachmielone do granic absurdu
    Na drogę zakupiłem dwulitrową PETkę jasnej jedenastki za 100 kč.

Comment

• heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1906

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pebejot Wyświetlenie odpowiedzi
      Na drogę zakupiłem dwulitrową PETkę jasnej jedenastki za 100 kč.
      Już wypiłeś??
      Ja swoją prawie całą wylałem do kibelka. Nie dałem rady. Jedno z najgorszych piw jakie piłem w Czechach.
      Z tym że było to prawie dwa lata temu, może poszło ku lepszemu.

Comment

• pebejot
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2010.01
        • 1566

Wypiłem, ale sączyłem kilka godzin. Towarzyszyły temu ponadnormatywne beki z jamy ustnej a na koniec zgaga.

Comment

• heckler
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2012.09
          • 1906

Twardziel

Comment

• heckler
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2012.09
            • 1906

W sumie to nie tam mieliśmy nocować, ale okazało się, że w okolicy tylko w tym pensjonacie w odpowiadającym nam terminie mają wolne pokoje. Trudno. Obecnie nocleg kosztuje 270 Kc.
            Po dotarciu na miejsce oczekując na zakwaterowanie ruszyłem w stronę browaru. Decyzja okazała się słuszna, gdyż zastałem sympatycznego sladka podczas pracy.
            Bez problemu obejrzałem sobie browar i zostałem zaproszony do hospody na wieczorną degustację piwa. W sumie to smaku tego piwa zapamiętanego z mojej poprzedniej wizyty najbardziej się obawiałem . Obecnie w ofercie browaru są trzy piwa, ale na kranach były tylko dwa:

-Bobr svetla 11-ka w cenie 18/28 Kc.

-Bobr polotmava 12-ka w cenie 18/30 Kc.

-Bobr ELE IPA w cenie 21/35 Kc. Brak na kranie.

Oprócz tych piw możemy się napić Staropramena w wersji 10-ka i 12-ka. Nie ma już firmowych szklanek, podstawek, czy czegokolwiek z browaru Bobr. Piwo nalewane jest do szkła takiego jakie akurat barmanka ma pod ręką . Jeżeli chodzi o samo piwo to o dziwo tragedii nie było. Takie ciut poniżej średniej. Mogłoby być jeszcze lepiej, gdyby podawane piwo było trochę zimniejsze. Może przez akurat panujące upały schładziarka nie wydalała, może.
            Niedaleko hospody, za rzeką jest camping, a tam można było się napić polotmavego z browaru Beroun. Twierdzę, że to od Bobra było lepsze.
            Sama hospoda jest bardzo zapuszczona, kurde, tam chyba nigdy nikt nic nie sprząta!! Najbardziej brudny kibel w jakim byłem w Czechach to był właśnie tam. Syf totalny
            Od razu uciekliśmy pod wiatę na zewnątrz. Tam też nikt nic nie robi. Pety ,wylewające, się z popielniczek, a w części nie zadaszonej nie pomalowane (niektóre połamane) deski na stołach i ławach skutecznie odstraszają od tego miejsca. Pomimo tego wieczorami w lokalu były tłumy. Obecnie oprócz hospody piwo w pet-kach zakupimy w budce z lodami stojącej przed wejściem do pensjonatu. Na zakup litrowej IPY po recenzji pebejot-a nie odważyłem się .

Zdjęcia:

Comment

Przetwarzanie...
            X