Najnowszy browarek w Olomoucu powstał w październiku w starej restauracji Švejk U Mačáků. Mieści się ona w dzielnicy Hodolany, po drugiej stronie dworca ČD niż główna cześć miasta i starówka. Można tam dojść w ciągu 8 minut długim tunelem pod torami po południowej stronie dworca, lub dojechać tramwajem 4 do przystanku Hodolanská naprzeciw restauracji.
Wnętrze przyjemne, w starym stylu, wystrój w ciemnym drewnie, takież stoły i ławy. Nazwa zobowiązuje - związane ze Švejkiem historyjki, cytaty, obrazki zdobią ściany, nie brakuje też portretu cesarza obsranego przez muchy. Główna sala z barem jest dla palących, druga ciut mniejsza dla wolących czyste powietrze jest równie przyjemna z podświetlanymi witrażami również przedstawiającymi sceny z życia Švejka.
Warzelnia znajduje się w głębi pomieszczenia obok baru, tanki leżakowe tuż obok niego, spilka jest na zapleczu, niewidoczna gdy nie ma pana sládka z kluczami.
Myśl utworzenia w tym miejscu minibrowaru jest jak najbardziej słuszna lecz jego urządzenia z blachy kwasoodpornej niezbyt komponują się z całością wystroju, a ich srebrny błysk aż razi. Czemu nie pomyślano o bardziej wyeksponowanej, tradycyjnej, miedzianej warzelni? Tajemnica właściciela, ale można się domyślać że chodziło o obniżenie kosztów.
Na zewnątrz jest duży, przyjemny ogródek ale to miejsce musi poczekać na ciepłe, wiosenne dni.
Obecnie warzy się 2 piwa:
- Hodolanský máz polotmavá 10° http://www.browar.biz/forum/showthre...41#post1154841
- Mačákův ležák 12° http://www.browar.biz/forum/showthre...45#post1154845
Jak na razie nie ma nic z firmowych piwnych gadżetów, nie rozlewa się piwa do PET-ów. Jak zapewniła barmanka, wszystko jest na rozruchu, kufle, podkładki, etykiety będą w przeciągu miesiąca lub dwóch, pojawią się też nowe piwa.
Na menu składa się typowa czeska kuchnia, dania w cenach 69-99 kč, są też speciality z kaczek i gęsi od wątróbki za 79 kč do całej porcji za 199 kč. Jest też pełny wybór zimnych zakąsek w cenach 25-59 kč. Niestety, bezmięsni się tu nie pożywią, chyba że brambůrkami lub tyčinkami.
Dla tych co muszą pić to co pijał Švejk jest dostępny Pilsner Urquell, a dla zupełnych bezsmakowców - Gambrinus.
Czynne: pon. - czw. 10.30 - 23, pt. sob. 10.30 - 24, nd. 10.30 - 22.
Fotki w galerii:
Wnętrze przyjemne, w starym stylu, wystrój w ciemnym drewnie, takież stoły i ławy. Nazwa zobowiązuje - związane ze Švejkiem historyjki, cytaty, obrazki zdobią ściany, nie brakuje też portretu cesarza obsranego przez muchy. Główna sala z barem jest dla palących, druga ciut mniejsza dla wolących czyste powietrze jest równie przyjemna z podświetlanymi witrażami również przedstawiającymi sceny z życia Švejka.
Warzelnia znajduje się w głębi pomieszczenia obok baru, tanki leżakowe tuż obok niego, spilka jest na zapleczu, niewidoczna gdy nie ma pana sládka z kluczami.
Myśl utworzenia w tym miejscu minibrowaru jest jak najbardziej słuszna lecz jego urządzenia z blachy kwasoodpornej niezbyt komponują się z całością wystroju, a ich srebrny błysk aż razi. Czemu nie pomyślano o bardziej wyeksponowanej, tradycyjnej, miedzianej warzelni? Tajemnica właściciela, ale można się domyślać że chodziło o obniżenie kosztów.
Na zewnątrz jest duży, przyjemny ogródek ale to miejsce musi poczekać na ciepłe, wiosenne dni.
Obecnie warzy się 2 piwa:
- Hodolanský máz polotmavá 10° http://www.browar.biz/forum/showthre...41#post1154841
- Mačákův ležák 12° http://www.browar.biz/forum/showthre...45#post1154845
Jak na razie nie ma nic z firmowych piwnych gadżetów, nie rozlewa się piwa do PET-ów. Jak zapewniła barmanka, wszystko jest na rozruchu, kufle, podkładki, etykiety będą w przeciągu miesiąca lub dwóch, pojawią się też nowe piwa.
Na menu składa się typowa czeska kuchnia, dania w cenach 69-99 kč, są też speciality z kaczek i gęsi od wątróbki za 79 kč do całej porcji za 199 kč. Jest też pełny wybór zimnych zakąsek w cenach 25-59 kč. Niestety, bezmięsni się tu nie pożywią, chyba że brambůrkami lub tyčinkami.
Dla tych co muszą pić to co pijał Švejk jest dostępny Pilsner Urquell, a dla zupełnych bezsmakowców - Gambrinus.
Czynne: pon. - czw. 10.30 - 23, pt. sob. 10.30 - 24, nd. 10.30 - 22.
Fotki w galerii:
Comment