Browar Nová Sladovna rozpoczął warzenie niedawno, bo 13 grudnia. Znajduje się w Opawie, w restauracji będącej częścią kompleksu handlowego Breda & Weinstein. Dojście z dworca kolejowego Opava východ jest dość proste: z tunelu wychodzimy na ulicę Janskou i kierujemy się w stronę centrum. Po przejściu przez światła idziemy jeszcze kawałek prosto i skręcamy w lewo w ulicę Hrnčířskou, którą dochodzimy do Horní Náměsti. Po drugiej stronie placu wchodzimy w ulicę Pekařskou, którą dochodzimy do Solné. Skręcamy w lewo i zaraz w prawo w uliczkę u Fortny, gdzie już widać kompleks handlowy. Do restauracji wchodzi się z CH. Droga zajmuje ok. 15 minut. Z dworca Opava západ dojście jest równie proste.
W środku wystrój zrobiony głównie na czarno. Duża sala z poustawianymi stolikami, mało przytulna. Przy długiej, bocznej ścianie jest bar, za nim 2 kotły warzelne.
W ofercie, w dniu 5 stycznia, dostępne były 4 gatunki:
10' Opavský Škopek - niefiltrowane, jasnozłote. Piana bardzo drobniutka, wręcz mleczna, dość trwała. W smaku głównie słodowe, z bardzo lekką goryczką. Piwo mało treściwe, dość słabo wysycone. Dobre do posiłku, ale do posiedzenia przy piwku bardzo słabe
12' Opavský Zlat'ak - piwo bardzo podobne i w smaku, i w wyglądzie do 10-tki. Jest trochę od niej jaśniejsze i ostrzejsze w smaku, mimo to dość wodniste. Podobnie dominuje słodowość. Piana również drobniutka.
12' Opavský Čert - piwo ciemne, ale pod światło widać, że nie jest czarne, a ciemnorubinowe. W smaku słodkawe z nutami palonego słodu, słaba goryczka. Ogólnie smak dość płaski. Piana podobnie jak w piwach jasnych gęsta, bardzo drobna.
15' Novoroční jantarový speciál: piwo jasne, w smaku wyglądające na treściwszą wersję 10-tki. Dominuje słodowość, goryczka dość umiarkowana. piana również drobna.
Oferta tego browaru ogólnie nie zachwyciła ani mnie, ani kolegi podróżującego ze mną. Jedzenie w restauracji w cenach przyzwoitych, smaczne, dominuje czeska klasyka.
W środku wystrój zrobiony głównie na czarno. Duża sala z poustawianymi stolikami, mało przytulna. Przy długiej, bocznej ścianie jest bar, za nim 2 kotły warzelne.
W ofercie, w dniu 5 stycznia, dostępne były 4 gatunki:
10' Opavský Škopek - niefiltrowane, jasnozłote. Piana bardzo drobniutka, wręcz mleczna, dość trwała. W smaku głównie słodowe, z bardzo lekką goryczką. Piwo mało treściwe, dość słabo wysycone. Dobre do posiłku, ale do posiedzenia przy piwku bardzo słabe
12' Opavský Zlat'ak - piwo bardzo podobne i w smaku, i w wyglądzie do 10-tki. Jest trochę od niej jaśniejsze i ostrzejsze w smaku, mimo to dość wodniste. Podobnie dominuje słodowość. Piana również drobniutka.
12' Opavský Čert - piwo ciemne, ale pod światło widać, że nie jest czarne, a ciemnorubinowe. W smaku słodkawe z nutami palonego słodu, słaba goryczka. Ogólnie smak dość płaski. Piana podobnie jak w piwach jasnych gęsta, bardzo drobna.
15' Novoroční jantarový speciál: piwo jasne, w smaku wyglądające na treściwszą wersję 10-tki. Dominuje słodowość, goryczka dość umiarkowana. piana również drobna.
Oferta tego browaru ogólnie nie zachwyciła ani mnie, ani kolegi podróżującego ze mną. Jedzenie w restauracji w cenach przyzwoitych, smaczne, dominuje czeska klasyka.
Comment