Czechy, Havířov, Jílová 2, Pivovar Venuše

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    Czechy, Havířov, Jílová 2, Pivovar Venuše

    Browarek otwarto przed miesiącem w wyremontowanym na tą okazję budynku restauracji znajdującej się w środku blokowiska z lat 80 o nazwie Podlesí. By się tam dostać najlepiej wysiąść na przystanku kolejowym Havířov-Suchá (linia Český Těšín - Ostrava), pociągi kursują co 30 - 60 min. Kierujemy się w prawo w górę ul. Hornosušską, którą idziemy około 1400 m do momentu minięcia lasu. Zraz za nim przed pawilonem handlowym skręcamy w lewo, idziemy skrajem lasu, wysokie bloki są dobrze widoczne, a pomiędzy nimi znajduje się klockowaty budynek restauracji.
    Główna sala z barem i warzelnią znajduje się na parterze, jest utrzymana w pastelowych kolorach, krzesła i stoły czarne z białymi blatami. Tu można palić ale obok jest mniejsza sala dla niepalących.
    Piętro niżej w piwnicy jest kolejna sala, czynna tylko w piątki i soboty, z białymi ławami, długim barem, parkietem i sceną do występów na żywo. Tu znajduje się także fermentownia i leżakownia, można je obejrzeć przez szybę.

    Choć byliśmy w Havířově w poniedziałek 31.03.14 około 20.30, właściciel okazał się bardzo sympatycznym człowiekiem pełnym zrozumienia dla piwnych zainteresowań. Chętnie pokazał cały browar choć wiązało się to z koniecznością ściągnięcia sládka z kluczami. Nie ukrywał, że z piwowarstwem do tej pory nie miał wiele wspólnego a inwestycja to po prostu biznes. Oczywiście jak każdy Czech bardzo lubi piwo i dość ma już koncernowej masówki. Dlatego w jego restauracji jej nie będzie, stawia wyłącznie na swoje piwo i liczy na przychylność okolicznych mieszkańców (którą już dało się zauważyć). Jako sládka zatrudnił 20 latka, również pasjonata, który został wyszkolony przez firmę LEBROK s.r.o (dostawcę całości urządzeń) z pomocą zaprzyjaźnionego sládka z browaru Avar.
    500 l warzelnia, jest ogrzewana parą ze specjalnego kotła, używa się wody z wodociągu dodatkowo przefiltrowanej i uzdatnionej. Brzeczkę ściąga się na dół do jednego z 4 zamkniętych tanków fermentacyjnych, stosując suche drożdże. Leżakownia to 6 tanków o pojemności 1000 l każdy. Gotowe piwo jest staczane do kegów i z nich rozlewane na barze.
    Na razie jest to tylko jasna 11° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=107603 Pierwsza warka na otwarcie na pewno było mocniejsza nawet 14°, było to dziełem przypadku gdyż jak przyznał właściciel ani on ani sládek nie umieli jeszcze zastosować odpowiednich proporcji.
    Planowane jest uwarzenie ciemnego piwa o ekstrakcie około 14-15°, ma w tym pomóc zaprzyjaźniony długoletni sládek browaru Ostravar, twórca sławnego Velveta.
    Od początku zadbano o piwne gadżety. Są firmowe kufle, podkładki a nawet serwety na stołach.

    Stałe menu restauracji to w 98% dania mięsne w kilkudziesięciu rodzajach ale w bardzo przyjaznych cenach - obfite porcje już od 79 kč, kilka dań przekracza 100 kč a najdroższe było za 149 kč. Z bezmięsnych mogę polecić tatara z dojrzewającego pivího sýra przyrządzonego z cebulką szalotką i piwem Milver, a podawanego z topinkami (grzanki z ciemnego chleba) lub opieczonymi bagietkami. Do tego dołączono duży ząbek czosnku do ścierania na ciepłym pieczywie. Było pyszne, dziwne, że spotkałem to danie w Czechach po raz pierwszy.

    W połączeniu z ceną piwa (20 kč) widać, że nastawiono się na miejscowych klientów chcących wpaść po pracy i na większą imprezę w weekendy. Wróżę, że ten zamiar się powiedzie tym bardziej gdy zwiększy się piwna oferta a sládek nabierze doświadczenia.

    Czynne: pon.-czw i niedz. 9-24, pt. i sob. 9-2.

    Fotki w galerii:








    A tu tatar z pivního sýra s topinkami:P
    Attached Files
    Last edited by dadek; 2014-04-05, 15:44.
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
    Czynne: pon.-czw i niedz. 9-24, pt. i sob. 9-2.
    A na FB podali, że nd-cz: 9-22, pt-sb: 9-24
    A taneční club: nd-cz: 15-22, pt-sb: 15-3
    Last edited by Pendragon; 2014-04-05, 15:53.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4702

      #3
      Pendi, ja nie mam twarzoksiążki. Godziny otwarcia spisałem z drzwi wejściowych a o dolnej sali rozrywkowej opowiedział właściciel podczas zwiedzania.

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
        Pierwsza warka na otwarcie na pewno było mocniejsza nawet 14°, było to dziełem przypadku gdyż jak przyznał właściciel ani on ani sládek nie umieli jeszcze zastosować odpowiednich proporcji.
        Nie wiedzieli, że się wysładza? Co na to czescy celnicy?
        Last edited by Pendragon; 2014-04-05, 19:20.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4702

          #5
          No właśnie. Ale w tym cały urok Czech, widocznie nikt specjalnie nie wnika. A może i celnicy też mieli okazję skosztować.

          Comment

          • azazel82
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2012.01
            • 146

            #6
            Byłem tam 16.08.14. Do 11° doszła jasna 13°, zielone piwo konopne Total Havr Cool z dodatkiem konopi przemysłowych oraz - co najciekawsze - 17° (bieda) porter.

            13° bardzo przyjemne piwo przypominające w smaku vienna lagera,
            THC to piwna pomyłka,
            Biedaporter mi smakował, mimo że do naszych bałtyków się nie umywa, to fajnie się go piło i był zaskakująco lekki i nie ulepkowaty.

            Samo miejsce położone hardcore'owo w sercu blokowiska. Wystrój woła o pomstę, ale piwo spoko!

            Więcej ( w tym foty) na blogu. Klik.
            http://piwnepodroze.blogspot.com/

            Zapraszam też na FB!!
            https://www.facebook.com/PiwnePodroze

            Comment

            • heckler
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2012.09
              • 1907

              #7
              W ofercie piwnego menu zastaliśmy jasną 13-kę hmm...według mnie do podanych 13 jej trochę brakuje,ale całkiem dobre piwo.11-ka ujdzie jak na 11-kę,porter taki jakiś cieniuśki,a konopne(zielone)jak dla mnie .
              Lokal położony w centrum blokowiska,ale w środku całkiem przyjemny.Szkoda tylko że papierochy są tam palone na potęgę.Mieliśmy szczęście, trafiliśmy na proces warzenia i akurat było gotowanie.Piękny zapach na cały lokal i pół osiedla.

              Comment

              • Alexanderfeld
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2009.08
                • 173

                #8
                Pivovar Venuše poszedł na pierwszy cel mojej wizyty w Hawierzowie 27 czerwca. Odwiedziłem lokal przed 11tą. W środku zupełne pustki. Przez czas kiedy tam byłem wpadły raptem 3 osoby na szybkie piwo. Tego dnia dostępne na nalewakach były: jasne 11° i 13°, biedaporter 17°, konopne oraz miodowa, jasna 12°. Próbowałem pierwszych trzech, z których najlepsza okazała się jasna 11°. Powód prozaiczny; pozostałe dwa były niestety kwaśne, na granicy pijalności. Postanowiłem zaryzykować i wziąć ze sobą w PETce 13° i na szczęście się nie zawiodłem. Zupełnie przyzwoite piwo, którym browar obronił swój honor, a ja pewnie jeszcze kiedyś zawitam do Venuše by dać im kolejna szansę.

                Comment

                • Shedao
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2007.09
                  • 915

                  #9
                  Najsłabszy havirovski minibrowar. W dniu mojej wizyty (1.11) dostępne były 3 piwa: svetla 11 dająca diacetylem tak, że piwo było ledwo pijalne, bezpłciowa, lekko skwaśniała poltmava 13 i biedaporter którego kluczowym składnikiem jest "bieda". Konopnego akurat brak. Browar położony jest w środku blokowiska, jego klimat bardzo odpowiada położeniu: blokowy pubik w którym dobrze czują się chyba tylko stali bywalcy.

                  Nie polecam.

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    #10
                    Browar nie wytrzymał konkurencji i padł. W grudniu toczył się Radegast, a od 1 stycznia lokal jest do wynajęcia.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      #11
                      Wygląda na to, że działa dalej.

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • heckler
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2012.09
                        • 1907

                        #12
                        Na festynie we Frydku-Mistku mieli swój stragan. W ofercie były tylko dwa piwa:

                        -Milver svetla 11-ka za 25 Kc. Skłamałbym gdybym napisał, że było złe. Smakowało mi. (na zdjęciu)
                        -Milver THC za 30 Kc. To to takie zielone, konopne. Nie piłem.

                        Czyli działają dalej.
                        Attached Files

                        Comment

                        • Raciborz
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2004.06
                          • 594

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heckler Wyświetlenie odpowiedzi
                          Na festynie we Frydku-Mistku mieli swój stragan. W ofercie były tylko dwa piwa:

                          -Milver svetla 11-ka za 25 Kc. Skłamałbym gdybym napisał, że było złe. Smakowało mi. (na zdjęciu)
                          -Milver THC za 30 Kc. To to takie zielone, konopne. Nie piłem.

                          Czyli działają dalej.
                          Jak dla mnie to wpis nie ma nic wspólnego z tematem. No chyba że maja lokal na kółkach ?

                          Comment

                          • heckler
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2012.09
                            • 1907

                            #14
                            A z czym według Ciebie ma??

                            Comment

                            • Raciborz
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2004.06
                              • 594

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heckler Wyświetlenie odpowiedzi
                              A z czym według Ciebie ma??
                              Taki jest tytuł " Czechy, Havířov, Jílová 2, Pivovar Venuše", i co to ma wspólnego z tym adresem ?. A rozwijając temat w Czechach na ich festiwalach czy jak to zwał w przeciwieństwie do polski bardzo rzadko pojawiają się właściciele, sladkowie. Najczęściej prywatne podmioty które dostają namiot z danego browaru, kupują piwo i sobie handlują piwem

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X