Biskupice-Pulkov, Biskupice 2, Pivovar Gajdoš

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

    #1

    Biskupice-Pulkov, Biskupice 2, Pivovar Gajdoš

    Fragment z mojego rowerowego Tour de Pivovary

    Dojeżdżamy na miejsce już prawie po ciemku, w lekkim deszczu. Po drodze musieliśmy walczyć z bagnem na którejś z polnych „ścieżek rowerowych”. Pan Ivan Gajdoš – chłop porządnej postury już na nas czeka. Jak sam mówi dopiero uczy się warzyć piwo. Otworzył browar, bo nie wiedział za bardzo co ma robić w życiu i przypadkiem w internecie znalazł info o tym, że minibrowary są całkiem opłacalnym interesem. Wszystkie oszczędności zainwestował w browar. Wcześniej piwa nie warzył w domu, a swoją pierwszą warkę w życiu (już w minibrowarze) od razu sprzedał. Przy powstawaniu browaru pomagał mu Libor Pavelec znany choćby z browaru w Żeliviu. Od razu znaleźli wspólną drogę i dobry kumpelski kontakt i nadal pan Libor pomaga w doborze piw i receptur i jest przyjacielem na telefon. W nasze ręce szybko trafia kufel dużego piwa. Nie ma tutaj jakiejś większej sali, jest malutka salka z wyczepem, barem i miejsce dla 5 osób. W lecie pewnie można siedzieć na ogródku.

    Gajdoš 12° světlý ležák


    Później w kuflu i naszych brzuchach ląduje wiśniowy leżak, w smaku nie było najgorzej, ale zapach to potężna kanaliza z wiśniową nutą. Ciężko się to piło i aż głupio było coś aż tak negatywnego powiedzieć w obecności Pana Ivana.

    Po chwili ruszamy na zwiedzanie browaru. Od razu w oczy rzuciła mi się nietypowa warzelnia na jakieś 5hl.

    Zdziwiony byłem tylko jedną kadzią i zapytałem jak sladek wysładza piwo. Niechętnie sladek musiał przyznać, że warzy z ekstraktów. Wcześniej pytany o to gdzie kupuje słody, podał nazwę firmy z której ma ekstrakty, ale nie powiedział że nie są to słody. Na etykietach też nic o tym nie wspomina, najwyraźniej nie jest to dla niego zbyt przyjemny temat. Po chwili dodał, że oczywiście jak zarobi trochę pieniędzy to dorobi drugą kadź i zacznie zacierać. W chwili zakładania browaru budżet mu się nie chciał domknąć, więc zdecydował się na tańsze technologicznie rozwiązanie. Co dziwne przy niskim budżecie browar posiada tanki leżakowe

    Piwo fermentuje w otwartych kadziach


    Nie lepiej byłoby zrobić drugą kadź a leżakować w KEGach?

    Z racji, że szybko zrobiło się późno, a my musimy jeszcze dojechać i zameldować się w miejscu noclegu musimy pomału kończyć i jedziemy do dziecięcego obozowiska w lesie gdzie telefonicznie mamy dogadany nocleg. Jazda po ciemku przez las na rowerach i to jeszcze po piwach była sporym wyzwaniem. Teren był mocno z górki co też w tym przypadku nie ułatwiało sprawy. Przejechaliśmy jednak te kilka kilometrów bez problemu i znaleźliśmy się w opustoszałym ośrodku kolonijnym.
    LP
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12783

    #2
    Tutaj jest wywiad, w którym właściciel podobnie opowiada o swoich doświadczeniach:

    Biskupice /ROZHOVOR/ - Před rokem uvařil své první pivo, nechutnalo mu, ale nezanevřel. Ivan Gajdoš si v Biskupicích zřídil malý pivovar a jeho pivo zatím chutná. Jak vypadá dovolená nebo jen volný den už ale zapomněl.


    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000
    Przy powstawaniu browaru pomagał mu Libor Pavelec znany choćby z browaru w Żeliviu. Od razu znaleźli wspólną drogę i dobry kumpelski kontakt i nadal pan Libor pomaga w doborze piw i receptur i jest przyjacielem na telefon.
    Bardzo sympatyczny gość! W swoim minibrowarze Patriot w Jihlavie już w 2001 r. warzył górną fermentację. Z tego co słyszałem przez jakiś czas zajmował się produkcją whisky. Nie wiesz może co robi teraz?

    Comment

    • karol1000
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.09
      • 1823

      #3
      Z tego co mówił Pan Ivan to doradztwem w kilku minibrowarach.
      LP

      Comment

      • heckler
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2012.09
        • 1997

        #4
        Do browaru dotarliśmy w niedzielę. W browarze nie ma już wyszynku, piwo sprzedawane jest w Pradze, oraz na festynach. Całkiem za free zostaliśmy poczęstowani jasną 13 z beczki, niestety bez rewelacji i sporo za ciepłe. Zakupiliśmy nalane na miejscu litrowe petki, a litrowe wiśniowe dostaliśmy w prezencie.
        karol1000 po Twojej degustacji sam nie wiem czy je w ogóle otwierać. Jasne po schłodzeniu było troszeczkę lepsze niż próbowane na miejscu. Po dłuższej rozmowie pan Ivan stwierdził ,że jesteśmy pierwszymi Polakami którzy tu dotarli i do tego na rowerach!!
        Karol, zostałeś zapomniany

        Comment

        • heckler
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2012.09
          • 1997

          #5
          Browar działa dalej, ale po rozmowie z żoną sladka można było wywnioskować, że nie jest dobrze. Obecnie piwo sprzedawane jest z okienka, a pomimo sezonu i soboty w ogródku był tylko jeden klient. Pani żaliła się, że sprzedaż idzie słabo. W okolicy jest spora konkurencja, a oni generalnie są powiedzmy letnim browarem . Na kranie tylko jedno piwo jasna 11-ka 55/45 Kc. Tragedii nie ma, ale drugiego nie koniecznie chciałbym zamawiać.
          Natomiast w litrowym plastiku były dostępne: wiśniowe, imbirowe, jasna 12-ka i ciemna 13-ka Ceny od 85-100 Kc.
          Sympatyczna gospodyni bez problemu zaprosiła na zwiedzanie browaru, ale nie pozwoliła robić zdjęć, podobno szef stanowczo zakazał .
          W ramach prezentu dostaliśmy zgodę na sfotografowanie 500 litrowej warzelni . Chyba jednak Ivan się nie dorobił, bo dalej warzy w jednym kotle
          Do tego w chłodni stoi 6 x 500 litrowych tanków, podobno nie używają wszystkich, oraz 2 x 1000 litrowe otwarte kadzie.
          Attached Files

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • kruger_nr1
            Raccoon, Ivan Tsarevich APA
            kruger_nr1
            na zdjęciu po prawej, fotka robiona w Brewster Pub. Ciekawa owocowa APA.
            2023-11-19, 18:11
          • dadek
            Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
            dadek
            Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
            2022-01-15, 03:06
          • bastion
            Słowacja, Bratysława, Komarovska 46, Pivovar Breisburg. [ Bez wyszynku]
            bastion
            Podunajske Biskupice które zostały wchłonięte przez bratysławską aglomerację, mają w swojej historii i to bardzo niedawnej, browar Muzeum Obchodu. Mam z wizyty w nim bardzo dobre wspomnienia. Gdybym brał całokształt próbowanych piw w bratysławskich mikrusach, ten byłby u mnie nr.1
            ...
            2020-05-13, 21:36
          • heckler
            Olomouc-Řepčín, Řepčínská 340/105, Pivovar Twinberg
            heckler
            Twinberg to najnowszy Ołomuniecki browar. Swoją siedzibę ma w cichej i spokojnej dzielnicy Řepčín, przynajmniej tak było w sobotę.
            Na potrzeby browaru i restauracji została zaadoptowana jadalnia pobliskiego zakładu pracy. I tak do dyspozycji gości jest spory taras, oraz podobnej
            ...
            2023-05-16, 14:37
          • dadek
            Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
            dadek
            Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
            2023-05-16, 00:44
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...