Czechy, Frýdlant v Čechách, Hejnická 4073, Zámecký pivovar

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4715

    Czechy, Frýdlant v Čechách, Hejnická 4073, Zámecký pivovar

    Nowe browary powstają w Czechach jak grzyby po deszczu, ten we Frýdlancie to jednak reaktywacja. O jego ciekawej historii opowiedział nam w czasie naszej wizyty Michal Horáček (Rash), tutejszy sládek, młody sympatyczny chłopak, ale też i dyplomowany historyk.
    A więc wciąż rozbudowując i unowocześniając browar piwo warzono w tym miejscu już od 17-go wieku. W końcu 19-go wieku był to nowoczesny, parowy browar, kolejna poważniejsza przebudowa i unowocześnienie nastąpiły w roku 1929 i w tej formie browar dotrwał aż do 1949. Potem, po wywiezieniu urządzeń gdzieś na Słowację, budynki mieściły państwowe hurtownie: najpierw mleczarską, później zaś warzywną (znaleźliśmy nawet stare etykietki w jednym z remontowanych pomieszczeń). Oczywiście, jak to za komuny, nie za bardzo przejmowano się stanem budynków eksploatując je aż do śmierci technicznej.
    Dopiero w 2010 roku postanowiono (z pomocą funduszy z UE) opuszczone budynki wyremontować, odtwarzając warzenie piwa a zarazem tworząc centrum kultury. Miejsce ku temu idealne, w pięknej okolicy, u podnóża zamku, nad samą rzeką Smědá (choć akurat ona w trakcie ostatniej powodzi okazała się nieobliczalna).
    Rozmiar prac do wykonania jest ogromny o czym mogliśmy się dzięki Michałowi naocznie przekonać. Jednak postępują one w bardzo szybkim tempie. Praktycznie gotowy jest budynek dawnej słodowni (najbliższy nurtowi rzeki), w którym będzie mieściła się sala konferencyjna i pracownia komputerowa. Zachwyca pięknie zakonserwowana, oryginalna belkowa konstrukcja dachu, pozostawiono też oryginalne drewniane podłogi gdzie kiedyś tradycyjną metodą słodowano jęczmień.
    W pozostałych budynkach będą pokoje hotelowe, hospoda (podobno mają być gotowe w sierpniu lub na początku września 2014), a w dalszej perspektywie drugi browar - tym razem mały przemysłowy, warzący dla najbliższych okolic Frýdlantu.
    Intensywne prace trwają na dzielącym budynki podwórzu gdzie już 19 lipca zjawią się goście na pierwsze oficjalne otwarcie browaru. W czasie naszej wizyty 30.06 nic nie wskazywało na to, że doprowadzenie prac do końca w tym terminie jest możliwe. Jednak Michal zapewnił, że sam przebywając tu często widzi zmiany na co dzień i jest spokojny.

    Na czynny już ponad miesiąc browarek składa się 1000 litrowa warzelnia, tanki fermentacyjne mają pojemność 2000 l i dlatego warzy się na 2 razy. Tanków leżakowych jest 4 o pojemności 1000 l każdy ale planowane jest zwiększenie ich ilości. Jest też myjka i napełniarka do kegów i PET-ów oraz chłodnia ze zbiornikami na wodę lodową. Dla mało wyrobionych klientów piwa będą na ich życzenie filtrowane. Urządzenia dostarczyła firma NIRO-INOX Zaječí
    Wodę jak przed laty czerpie się z własnej studni na podwórzu. Podobno jest miękka i odpowiednio zmineralizowana, idealnie bez uzdatniania nadając się do produkcji piwa. Co ciekawe temperatura wody jest dość wysoka (9-11°C).

    W tankach leżakują następujące piwa:
    - Světlý ležák 11°
    - Světlé 12° (piwo uwarzone jeszcze przez dostawcę sprzętu (będzie dostępne na otwarciu 19.07)
    - Pšeničné 12° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=108874
    - APA 12°

    Piliśmy wszystkie prosto z tanka i nic im nie można zarzucić

    Wszystkie piwa noszą nazwę "Albrecht" na cześć Albrechta z Valdštejna, pana tych ziem który zainicjował budowę trwałego, murowanego browaru.
    Do czasu otwarcia hospody na miejscu, piwa będą na razie dostępne w okolicznych restauracjach we Frýdlancie i Libercu. Wcześniej piwo pod nazwą Albrecht było warzone kontraktowo w browarach Kout na Šumavě i Vísky u Letovic.

    Jest już próbna seria szklanek i podkładek, będą w sprzedaży w późniejszym terminie. 1,5 litrowe butelki PET (w cenie 70-80 kč) opatrzone są na razie jednym wzorem etykiet na których ręcznie wpisuje się jego rodzaj. Etykiety dedykowane poszczególnym piwom pojawią się lada chwila.

    Dziękując Michalovi za dokładne pokazanie browaru i opowieść o jego historii, zapraszamy w jego imieniu na otwarcie zrekonstruowanej jego części w sobotę 19 lipca. Będą lane miejscowe piwa i atrakcyjny program imprezy. Ze stacji ČD po przejściu mostu należy iść w prawo w górę rzeki około 1400 m.

    Fotki w galerii:






  • jacekwerner
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 2853

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi


    Jest już próbna seria szklanek i podkładek, będą w sprzedaży w późniejszym terminie.
    W styczniu w lokalu "Ztráty a nálezy" w Libercu kontraktowe piwo podawano w takim oto szkle na firmowych podstawkach :
    Attached Files
    Ochotnicza Straż Piwna
    BAZA = 7446

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4715

      #3
      Właśnie z takim logo były szklanki z których piliśmy w browarze piwa z tanków. Szkło firmowe i podkładki będą na pewno dostępne 19.07 w trakcie otwarcia i imprezy w browarze.
      Last edited by dadek; 2014-07-07, 21:10.

      Comment

      • karol1000
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.09
        • 1823

        #4
        Dadek napisał już bardzo wiele. Dorzucę pozostałe znane mi informacje.

        Browar ten był setnym odwiedzonym przeze mnie w Cechach i było to idealne miejsce na ten jubileusz. Mnie oprowadzał właściciel Marek Vavra - prawdziwy pasjonat. Tutaj nie przykłada się wartości jedynie do piwa, ale również do historii tego miejsca. Sala dawnej słodowni i jej piękne drewnienia wykończenie rzuca wręcz na kolana. Jest też spora część wymagająca dalszych remontów. Niestety środki unijne będę wypłacane dopiero po zakończeniu robót objętych tymi środkami.

        Michal niestety ze względów prywatnych nie jest już piwowarem we Frydlancie. Dalej pozostaje jednak w okolicach Liberca i niedługo pewnie o nim jeszcze usłyszymy.

        Dadek nie wspomniał nic o szkole dla piwowarów, która już niebawem wystartuje w tym miejscu. Będzie to szkoła jednosemestrowa, a po jej ukończeniu absolwent dostanie dyplom uznawany przez ministerstwo i będzie mógł ręczyć za jakość i higienę w piwowarach.

        Sam właściciel pytany o dalsze plany, długofalowe inwestycje i o inwestycyjny sens tego wszystkiego (przemysłowy browar i hotel powstaną tu pewnie nie szybciej niż za 10lat) powiedział:
        "Syna spłodziłem, drzewo zasadziłem, dom zbudowałem, czy nie pięknym byłoby zostawić po sobie jeszcze ten piękny, wyremontowany, renesansowy browar?"

        Polecam to miejsce o niesamowitym klimacie i prowadzonym przez ludzi z pasją.



        Last edited by karol1000; 2014-09-24, 15:40.
        LP

        Comment

        • zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3606

          #5
          Czy ktoś może podać, jakie są godziny otwarcia vycepu?
          Lotna ekspozytura browaru

          Też Was kocham.

          Comment

          • karol1000
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.09
            • 1823

            #6
            hmm jak ja bylem to chyba nie bylo vycepu oficjalnie otwartego, ale moze sie cos zmienilo. Jesli ktos bedzie w browarze to piwo na pewno dostaniesz, ale lepiej sie umowic na wizyte.
            Napisz maila albo zagaj na fejsbuku albo zadzwon (maja juz telefon podany na stronie? jak nie to moge cio podac numer do mlodego technika z browaru).
            LP

            Comment

            • zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2008.03
              • 3606

              #7
              Wyczop browaru już oficjalnie otwarty, od poniedziałku do niedzieli od 14 do 22. Trzeba tylko uważać, żeby nie przeoczyć - browar mieści się w sporym, niezbyt efektownym budynku przemysłowym i można przeoczyć potykacz wskazujący na drzwi.

              Wewnątrz możliwość zakupiernia piwa w petach i dużych krachlach, jak również napicia się z kija. Dostępne są również inne napoje Możliwość obejrzenia instalacji jak najbardziej jest.

              Piwowar bardzo warty obejrzenia. Przepiękna okolica, wspaniałe piwa zarówno rewolucyjno-amerykańskie jak i czeskie (my piliśmy IPA i leżaka 11) i otwarta obsługa.

              Uwaga techniczna: browar mieści się dokładnie po drugiej stronie zamku niż dworzec. Nie przyjmują kart.
              Lotna ekspozytura browaru

              Też Was kocham.

              Comment

              • zgroza
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2008.03
                • 3606

                #8
                Korekta: do 21.
                Lotna ekspozytura browaru

                Też Was kocham.

                Comment

                • dadek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍺🍺
                  • 2005.09
                  • 4715

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi

                  Piwowar bardzo warty obejrzenia.
                  Naprawdę? Jak warzył we Frýdlancie Michal Horáček i nas zaprosił to go obejrzałem - wyglądał całkiem dobrze. Nowego piwowara jeszcze nie miałem okazji poznać.

                  Comment

                  • Gringo
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2007.07
                    • 2162

                    #10
                    Piwa warzą tam genialne i są z tego powodu trudności z zakupie asortymentu. Jak ktoś wybiera się na zakupy do wyczepu to lepiej z wyprzedzeniem sobie coś zarezerwować. Lodówka pełna butelek z karteczkami rezerwacji. Ja dorwałem tylko dwunastkę i IPA a i tak to końcówka zapasów.
                    Butelki z krachlą 0,7l po 60-70 CZK.

                    Laną jedenastkę spotkałem jeszcze na placu Masaryka w Snack Barze.

                    Comment

                    • heckler
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2012.09
                      • 1930

                      #11
                      Byliśmy tam pod koniec maja, lodówka owszem pełniusieńka, ale żadnych rezerwacji nie było. Może spowodowane jest to sezonem urlopowym.

                      Comment

                      • telek
                        Podpułkownik Chmielowy
                        🥛🥛🥛
                        • 2011.05
                        • 563

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie przyjmują kart.
                        Ale polskie złotówki bardzo chętnie.
                        I zamawiają jedzenie "z miasta" doliczając do rachunku.

                        PS
                        Kolekcjonerom polecam drewniane podstawki

                        Comment

                        • Gringo
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2007.07
                          • 2162

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heckler Wyświetlenie odpowiedzi
                          Byliśmy tam pod koniec maja, lodówka owszem pełniusieńka, ale żadnych rezerwacji nie było. Może spowodowane jest to sezonem urlopowym.
                          Możliwe. Było piwo Kateřina na które miałem chrapkę, było tego na oko ze 30 butelek ale żadne do sprzedaży. Kartki sklerotki przyklejone na butelki "Rezervace (nazwisko)" podobnie z APĄ.

                          Comment

                          • dadek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍺🍺
                            • 2005.09
                            • 4715

                            #14
                            Dwa lata minęły jak z bicza trzasł, i znów 26.06.2016 zawitaliśmy do browaru we Frýdlandzie.
                            Już wszystko jest zrobione na cacy funkcjonuje przyjemna hospoda, sala taneczno-konferencyjna w dawnej słodowni, a sam browar warzy dobre piwa i wciąż się rozrasta. W dotychczasowym browarze funkcjonują nowe tanki (wystarczy porównać fotki), w pomieszczeniach po drugiej stronie podwórza trwa instalacja nowych urządzeń (na razie zalegają podwórze, są jak obecnie funkcjonujące również z firmy NIRO-INOX Zaječí), które pozwolą potroić produkcję piwa, wtedy też osiągnie ona wielkość 20-30 tyś. hl rocznie jaką miał browar do czasu zamknięcia w 1949 roku.
                            W piwowarskiej hospodzie spory ruch pomimo niedzieli i młodej pory (przybyliśmy po 12). Sporo Polaków odwiedzających pobliski zamek ale i miejscowych Czechów biorących na wynos piwa w butelkach i beczkach. Na kranach piw było 6:

                            - Albrecht Sum Ale 8° http://www.browar.biz/forum/showpost...41&postcount=5
                            - Albrecht výčepní 10° http://www.browar.biz/forum/showthre...40#post1289740
                            - Albrecht Kateřina, tmavý ležák 12°
                            - Albrecht Weizen 12° http://www.browar.biz/forum/showpost...42&postcount=2
                            - Albrecht Pale Ale 14°
                            - Albrecht India Pale Ale 17°

                            Poza tym w lodówkach 9 rodzajów piw (jeśli dobrze policzyłem) w cenach 55-75 kč za butelkę z krachlą 0,7 l + 10 kč kaucja.
                            Piwa smaczne, choć nie warzy już Michal Horáček, to młodzi następcy robią to równie dobrze.
                            Piwa podawane w szkle firmowym (jednak nie ma opcji kupienia), podkładki drewniane, z wypalanym logo.
                            Do jedzenia tylko zakąski, w tym wyrabiane na miejscu kozie sery. Ewentualnie można zamówić pizzę, którą dostarcza miejscowa pizzeria.

                            Nowe fotki dołączone do galerii:


                            Comment

                            • k_k_s
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.02
                              • 193

                              #15
                              Przyłączam się do pochwał płynących od forumowiczów.
                              Browar jest klimatyczny, jest też fantastycznie położony a na dodatek ma wspaniały wybór piwa.

                              Jest to ewidentnie browar kraftowy, bo nawet 12-stka nie przypomina typowej czeskiej 12-stki ani smakiem (jest dużo treściwsza, mętna) ani ceną (72 + 10 koron za butelkę 0,7) a tamtejsze sztosy - IPA i Stout, ocenione na ok. 4 na untappd - kosztują po 130+10.

                              Wziąłem zestaw degustacyjny na który składały się: trnave (takie se), marcowe (takie se+), APA (okej), IPA 18 (dobre). Całość za 50 koron. W podobnych cenach były te piwa z kija (0,5l).
                              Nadal nie można płacić kartą, ale przelicznik na złotówki był bardzo uczciwy.

                              Na wynos wziąłem 6 sztuk - w tym sztosy - na oceny jeszcze przyjdzie czas .

                              Ogólnie będąc w górach Izerskich koniecznie trzeba zajrzeć do tego browaru, jak i zahaczyć na obiad o całkiem sympatyczny rynek we Frydlantcie.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X