Chomutov, 28.řijna 1081/19, Pivovar Karásek a Stülpner

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4778

Chomutov, 28.řijna 1081/19, Pivovar Karásek a Stülpner

Chomutovski browarek powstał w piwnicach ponad stuletniej kamienicy w zwartej zabudowie centrum miasta, kilometr od dworca ČD. Na pomysł jego uruchomienia wpadło dwóch kolegów, a zarazem właścicieli firmy budowlanej mającej siedzibę (i rodzinne mieszkania) w tej kamienicy. Jak opowiada jeden z nich - pan Dušan Dufka (oprowadzał mnie po browarku), bardzo poruszyła ich sprawa wyburzenia w 2011 roku starego Měšťanského pivovaru (skończył produkcję w 1952 r.) pod budowę hipermarketu, poza tym dość mieli jeżdżenia na piwo do oddalonych miast gdyż w Chomutově niepodzielnie królowała koncernówka. Skontaktowali się z Josefem Krýslem, znanym dostawcą sprzętu i technologii dla minibrowarów, jednak po wyliczeniu kosztów okazało się, że przekraczają one ich możliwości. Wpadli wtedy na pomysł utworzenia spółki akcyjnej i ogłosili wśród przyjaciół i znajomych sprzedaż akcji. Efekt przerósł ich najśmielsze oczekiwania, mieli aż 95 chętnych, zebrali ponad 3 mln kč, co pozwoliło zakupić większy browarek niż planowali. Liczyli się z niepowodzeniem, ale jak to Czesi wykazali się humorem i na pierwszym zebraniu akcjonariusze ustalili, że gdyby nie było chętnych na ich piwo to wypiją je sami. Umówili się z panem Krýslem, że jako budowlańcy sami odpowiednio przebudują piwnicę (trzeba ją było m.in. pogłębić bo nie mieściła by tanków) i zainstalują instalacje elektryczne, wodne i cieplne. Widząc efekt można powiedzieć, że piwnica jest piękna. Starano się by zachowała ona stary wygląd, dominuje cegła i kamień, nowoczesne instalacje, mierniki, przełączniki również wyglądają jak z lat 50-tych XX wieku. 500 litrowa, miedziana warzelnia też się ładnie komponuje z wnętrzem.
    Spilka (3 otwarte kadzie 1000 l) i 9 tanków leżakowych 1000 l (Kovo-Janči) są w osobnych pomieszczeniach. Oprócz zbiornika wody lodowej, urządzenia chłodnicze są niepozorne i mieszczą się w malutkiej piwniczce. Jednak ich wydajność jest bardzo duża, dzięki nowatorskiemu projektowi właścicieli, oprócz potrzeb browaru, w zimie ciepło można wykorzystać do ogrzania nawet całej kamienicy.

Browarek ruszył w marcu 2014. Jak powiedział pan Dušan piwo z kolegami uwielbiają, ale warzyć nie umieją, zatrudniono więc sládka. Już po stoczeniu pierwszych warek okazało się, że zapotrzebowanie jest dużo większe niż możliwości browaru. Obecnie pracuje on pełną parą, a w samym Chomutově i okolicy, miejscowych piw można spróbować już w 5 miejscach. Dogadano się z właścicielem restauracji Zlatý kaštan która po remoncie otworzyła się już jako firmowa browaru i ma w asortymencie jedynie jego piwa. Najbliżej od siedziby browaru piw można spróbować w Pivotéce Království piva po drugiej stronie ulicy 28.řijna.
    Prawdopodobnie jeszcze w tym roku w sąsiedniej piwnicy obok browarku (po odpowiednim przystosowaniu) powstanie pivovarská hospoda po przebiciu jednej ze ścian w miejscu gdzie obecnie składuje się słód.

Jednak piwo najlepiej jak zwykle smakuje z tanku w browarze. Obecnie jest tam tylko mała salka z jedną ławą, w której spędziłem na miłej rozmowie z panem Dušanem sporo ponad godzinę (aż go wywołała małżonka). Oczywiście przy piwie, a miłą niespodzianką była możliwość picia do woli każdego rodzaju po zakupieniu kufla firmowego za 100 kč.
    Pan Dušan to znawca historii regionu a do tego zapalony gawędziarz. Opowiedział też o działalności Karáska i Stülpnera, od których nazwisk browar otrzymał nazwę. Byli to zbójnicy i przemytnicy pomagający miejscowej ludności, działający na pograniczu niemiecko - czeskim w Krušných horach, zwani czeskimi Janosikami, choć w przeciwności do tego ostatniego obecnie już trochę zapomniani.

Co do miejscowych piw to były bardzo dobre (osobnych opisów nie będzie bo nie wypadało robić zapisków przy rozmowie).
    W dniu mojej wizyty 28.07 dostępne były 4 rodzaje:
    - Karáskova světlá 11° http://www.browar.biz/galeria.php?id=19094
    - Pšeničná 11°
    - Pašerová půlnoční černá 12°
    - Stülpnerova polotmavá 13° http://www.browar.biz/galeria.php?id=19092
    oraz raczej napój piwny (nie próbowałem)
    - Letní malinová 6° http://www.browar.biz/galeria.php?id=19093

Są one dostępne w tych samych miejscach co lane (oraz w Vinotéce na náměstí 1 máje) w PET-ach 1, 1,5 i 2 l. Etykiety i podkładki dostałem w prezencie.

Fotki w galerii:

• VanPurRz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 4229

A odnalazłeś mordownię "U Buczków" z "Będzie gorzej"? To moje marzenie.
    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4778

O tej knajpie nie wiedziałem i tam akurat nie dotarłem.

Comment

• pebejot
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺
        • 2010.01
        • 1606

Na początku listopada otwarto firmową knajpę minibrowaru.
        Restauracja "Cafe Repuplika" znajduje się w tej samej kamienicy co minibrowar.
        Wygląda na to, że otwarcie nastąpiło w piątek 6 listopada. Byliśmy tam przed południem i wbrew informacji o godzinach otwarcia od 11.00 wewnątrz trwały jeszcze prace wykończeniowe, więc właściciele zapraszali dopiero po południu.

Udaliśmy się zatem na starówkę na ul. Revoluční 45/7. Pod tym adresem mieści się "America Grill & Bar" z dedykowanym jednym kranem dla Pivovaru Karásek a Stülpner.
        Trafiliśmy na rewelacyjną jasną dwunastkę (Novosvětská 12°) w cenie 37 kč za pół litra. http://www.browar.biz/galeria.php?id=20693
        Lokal został zaopatrzony przez browar w firmowe kufle i podstawki.

Comment

• Gringo
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2007.07
          • 2162

W Cafe Republika posiadają pełną sprzedaż piw z tego browaru. Jest to typowa kawiarnia i restauracja, dość elegancka, próżno szukać tam czeskich klimatów knajpianych.
          Podobnie jak pebejot potwierdzam że APA o nazwie Novosvetska 12 to genialne piwo.
          W pozostałej ofercie jeszcze Karaskova Svetla 11 i Stulpnerova polotmava 13.
          Dodatkowo do deserów mają lanego Bacchus Framboise i bezalkoholowego Rakovnika.
          Jedzenie dość drogie jak na ten kraj, dania główne zaczynają się od 300 CZK, i przez to zrezygnowałem z niego i udałem się dalej.

Comment

• heckler
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2012.09
            • 1997

Cafe Republika(pomarańczowy budynek) odwiedziliśmy w niedzielę. Niestety była już 15.40, a lokal w niedzielę czynny tylko do 16godz. Nie było czasu na posiedzenie przy kufelku. W pozostałe dni tygodnia czynne od:
            Pon.-czw. od 8-22.
            Piątek od 8-24
            Sobota od 11-24.
            Piwo można zakupić na wynos w 1l plastikowych butelkach. Za jasną 11-kę płaciłem 70Kc. Bardzo dobre piwo. Po prostu klasyka. Z tego co pamiętam dostępne były jeszcze polotmave, ciemne i ,jakaś, ipa. Z lanych mieli również piwo z browaru Beznoska.
            Jeżeli ktoś chce obejrzeć browar musi udać się schodami w dół do piwnicy.
            Attached Files

Comment