Fragment z opisu mojego rowerowego tour de pivovary.
Do Popelina jedziemy 15km. Niestety deszcz znowu zaczął dawać się we znaki i przyjemnie nie było. Gdy pół godziny przed otwarciem hospody u Zemanu w Popelinie parkujemy rowery pod budynkiem, spotykamy grupę ludzi. Jeden z przechodniów, później okazało się że to właściciel, pyta czy przyjechaliśmy na piwo. Odpowiadamy, że tak i zostajemy zaproszeni na zwiedzanie browaru. Właściciel i zarazem sladek z dumą pokazuje nam swoją nową inwestycję. Gdy dowiaduje się, że jesteśmy piwowarami domowymi, mówi że pewnie mamy na koncie więcej warek niż on . Sam przyznaje że warzyć się dopiero uczy.
Zwiedzanie zaczynamy w piwnicy.
Piwa fermentują w otwartych kadziach o pojemności 2x10hl
Tanki leżakowe to 6x10hl
myjka na KEGi
Warzelnia (już na parterze) w tylnej sali ma pojemność 5hl. Dzisiaj był dzień warzenia.
Potem przenosimy się do knajpy, która specjalnie dla nas została otwarta chwilkę wcześniej. Na ścianie oczywiście możemy znaleźć zdjęcie prezydenta CR Milosa Zemana który nie jest jednak spokrewniony z właścicielami .
Startujemy z pierwszym piwem pytając przy tym barmana (współwłaściciela) czy mają jakieś jedzenie, bo nie jedliśmy jeszcze obiadu. Tutaj niestety były tylko czeskie przystawki i kiełbasa oraz pizza (niestety mrożona). Barman szczerze jednak mówi, że kilkadziesiąt metrów dalej jest hospoda z jedzeniem. Za szczerość i życzliwość zamawiamy jednak tę nieszczęsną pizzę.
Popelín světlé výčepní
Popelín světlý Ležák
Popelín polotmavý Speciál
No i starczy nam już Popelina. Polecać tego browaru na razie nie można.
Do Popelina jedziemy 15km. Niestety deszcz znowu zaczął dawać się we znaki i przyjemnie nie było. Gdy pół godziny przed otwarciem hospody u Zemanu w Popelinie parkujemy rowery pod budynkiem, spotykamy grupę ludzi. Jeden z przechodniów, później okazało się że to właściciel, pyta czy przyjechaliśmy na piwo. Odpowiadamy, że tak i zostajemy zaproszeni na zwiedzanie browaru. Właściciel i zarazem sladek z dumą pokazuje nam swoją nową inwestycję. Gdy dowiaduje się, że jesteśmy piwowarami domowymi, mówi że pewnie mamy na koncie więcej warek niż on . Sam przyznaje że warzyć się dopiero uczy.
Zwiedzanie zaczynamy w piwnicy.
Piwa fermentują w otwartych kadziach o pojemności 2x10hl
Tanki leżakowe to 6x10hl
myjka na KEGi
Warzelnia (już na parterze) w tylnej sali ma pojemność 5hl. Dzisiaj był dzień warzenia.
Potem przenosimy się do knajpy, która specjalnie dla nas została otwarta chwilkę wcześniej. Na ścianie oczywiście możemy znaleźć zdjęcie prezydenta CR Milosa Zemana który nie jest jednak spokrewniony z właścicielami .
Startujemy z pierwszym piwem pytając przy tym barmana (współwłaściciela) czy mają jakieś jedzenie, bo nie jedliśmy jeszcze obiadu. Tutaj niestety były tylko czeskie przystawki i kiełbasa oraz pizza (niestety mrożona). Barman szczerze jednak mówi, że kilkadziesiąt metrów dalej jest hospoda z jedzeniem. Za szczerość i życzliwość zamawiamy jednak tę nieszczęsną pizzę.
Popelín světlé výčepní
Popelín světlý Ležák
Popelín polotmavý Speciál
No i starczy nam już Popelina. Polecać tego browaru na razie nie można.
Comment