Czechy, Kyšice, Náves 20, Pivovar Pod Lípou

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

Czechy, Kyšice, Náves 20, Pivovar Pod Lípou

Fragment z opisu mojego rowerowego tour de pivovary

Najpierw z dworca jedziemy jakieś 7 km do pensionatu, a później jedziemy do Kyšic niespełna 15km. Tam w hostincu pod Lipou znajduje się powstały w 2013 minibrowar.

Instalacje znajdują się w osobnym budynku i nie są niestety widoczne z restauracji. Niestety nie udało się nam tam dostać, jednak lepiej dogadywać wszystko wcześniej...

Restauracja ma całkiem przyjemne wnętrze, drewniane stoły, kominek, ceglane elementy na ścianach. Ściany przyzdobione są podkowami oraz zdjęciami gospodarstwa rolnego. Ogólnie całkiem przyjemnie się tu siedziało. Widzieliśmy też ogromne porcje jedzenia podawane do stołu obok.
    Piwa biorą swoją nazwę od pracowników starodawnych gospodarstw.
    Zaczynamy degustację:

Čeledín světle Výčepní 10

Mouřenín polotmavý Ležák 11

Sedlák světlý Ležák 12

Lanbert pšeničný Speciál 13

Miejsce warte odwiedzenia
    LP
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4762

Karol rowerem, ja dojechałem autobusem linii 53 z pętli Doubravka. W dni powszednie kursują one co godzinę, jednak w weekendy już tylko co 4. Ale 4 godziny to dobry czas na spróbowanie wszystkich piw i ewentualne zwiedzenie browaru więc w niedzielę 22.03.2015 zameldowałem się w Kyšicach zaraz po 12 w południe.

Zestaw piw identyczny jak przy wizycie Karola, niestety nie zachwyciły mnie one, najlepsza była pszenica (moje oceny można zobaczyć pod jego linkami).
    Niestety nie ma firmowego szkła, mi wszystkie piwa podano w wysokich kuflach. Podkładki do woli dostępne na stołach. Można zamówić degustację wszystkich piw 4x0,2 l za 55 kč.

Browarek mieści się w podwórku, w budynku za pensjonatem i restauracją.

Niestety, jak to w niedzielę nie było pana sládka, więc obejrzałem tylko tanki leżakowe (firmy HD SERVIS z Pacova) przez okno.

W hospodzie klimat bardzo przyjemny, ludzi pełno, rodziny z dziećmi, grupy turystów i rowerzystów.
    Menu niedzielne dość krótkie w postaci jednej kartki zawierające dwie zupy i 5 dań (85-145 kč), można skorzystać z polední menu (zestaw zupa+drugie danie) za 99 kč. Porcje słuszne i apetycznie wyglądające a obsługa sprawna.

Comment

• heckler
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2012.09
      • 1980

Zestaw piw w dalszym ciągu bez zmian. Niestety smak piwa również bez zmian, tak jak to opisali poprzednicy. Jasna 11 i 12 niczym mnie nie zachwyciła.

Comment

Przetwarzanie...
      X