Perštejn leży u podnóża Krušných Hor przy magistrali kolejowej Ústí nad Labem - Karlovy Vary - Cheb. Zatrzymują się tu tylko pociągi osobowe, kursują w szczycie co godzinę, poza tym co dwie. Od stacji do browaru trzeba przejść 2 km. Prosto z dworca przechodzimy most na Ochře, za którym po około 150 m skręcamy w lewo według czerwono-niebieskiego szlaku prowadzącego nas do centrum miejscowości przyjemną drogą wzdłuż potoku. Mijamy kościół, główny plac i po około 200 m skręcamy w prawo w ulicę Údolní, która doprowadzi nas do browarku (są drogowskazy).
Mieści się on w dużym, białym budynku obok którego stoi wysoki komin. Była tu kiedyś fabryka tekstylna, w 2009 roku budynek kupił pan Miroslav Chalupník - właściciel miejscowej firmy zajmującej się produkcją metalową i ślusarską z przeznaczeniem na jej rozszerzenie. Jednak faktycznie używał jedynie dolnego poziomu, reszta stała pusta i była w nie najlepszym stanie. Po przypadkowej wizycie w którymś z minibrowwarów, pan Miroslav wpadł na pomysł by utworzyć taki w Perštejně tym bardziej, że dawna fabryka stoi w atrakcyjnym miejscu nad stawem, dość wysoko, i rozciąga się z niej piękny widok na dolinę i góry. Remont nie był tani, trwał prawie 4 lata ale efekt jest imponujący. Budynek prezentuje się bardzo dobrze, z daleka lśni bielą ścian odbijając się w stawie.
Górne piętra jeszcze nie są zagospodarowane ale już niedługo będą tam miejsca hotelowe.
Na poziomie ulicy z boku jest obszerny taras, z którego wchodzi się do głównej sali restauracji o dość surowym ale przyjemnym wystroju. Zachowano elementy hali fabrycznej (stalowe dźwigary, rury, lampy), ściany są białe, łukowe okna wykończone cegłą, ceglany jest także bar i ścianka przed nim. Meble w kolorze orzecha włoskiego.
Druga, mniejsza sala, mieści się niżej, po drugiej stronie budynku, w niej zainstalowano 1000 l warzelnię. Ona jak i inne urządzenia browaru są kupione w Niemczech jako używane. W piwnicy (jeszcze 2 poziomy niżej) znajduje się potrójna, otwarta kadź fermentacyjna oraz 6 tanków leżakowych różnej pojemności i wyglądu. Obecna moc produkcyjna browaru to 1200 hl rocznie ale łatwo ja można zwiększyć.
Warzy się tu stale 3 rodzaje piw:
- Sládek 10° světlé výčepní http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=109396
- Premiant 12° světlý ležák http://www.browar.biz/forum/showpost...12&postcount=4
- Harmonie 12° tmavý ležák http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=109397
Poza tym zazwyczaj bywa jakiś speciál, ja trafiłem 29.07 na
- Pale Ale 11° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=109398
Każde z piw można kupić na wynos w 1,5 l PET-ach, samoprzylepne etykiety są po 15 kč, podkładki dostępne na stołach ale jest też możliwość kupienia kompletu 5 szt. o różnych wzorach (40 kč). Szkło firmowe w cenie 150 kč, ale piwa podaje się w kuflach i szklankach bez logo. Są też koszulki (180 kč).
Do jedzenia sporo ciekawych dań (83 - 186 kč), głównie mięsnych ale są też wegetariańskie w przyjemnych cenach 55 - 71 kč, oraz różne typowo czeskie zakąski (od 29 kč utopenec po 64 kč topinka). Menu codzienne (zupa + drugie danie) kosztuje 79 - 85 kč. Nawet gdy nic nie zamawiamy do piwa podawany jest gratis talerz krótkich tyčinek z kminkiem i grubą solą.
Czynne: niedziela-czwartek 10-22, piątek i sobota 10-24. Piękne miejsce na relaks i wypoczynek po górskich wędrówkach.
Fotki w galerii:
Mieści się on w dużym, białym budynku obok którego stoi wysoki komin. Była tu kiedyś fabryka tekstylna, w 2009 roku budynek kupił pan Miroslav Chalupník - właściciel miejscowej firmy zajmującej się produkcją metalową i ślusarską z przeznaczeniem na jej rozszerzenie. Jednak faktycznie używał jedynie dolnego poziomu, reszta stała pusta i była w nie najlepszym stanie. Po przypadkowej wizycie w którymś z minibrowwarów, pan Miroslav wpadł na pomysł by utworzyć taki w Perštejně tym bardziej, że dawna fabryka stoi w atrakcyjnym miejscu nad stawem, dość wysoko, i rozciąga się z niej piękny widok na dolinę i góry. Remont nie był tani, trwał prawie 4 lata ale efekt jest imponujący. Budynek prezentuje się bardzo dobrze, z daleka lśni bielą ścian odbijając się w stawie.
Górne piętra jeszcze nie są zagospodarowane ale już niedługo będą tam miejsca hotelowe.
Na poziomie ulicy z boku jest obszerny taras, z którego wchodzi się do głównej sali restauracji o dość surowym ale przyjemnym wystroju. Zachowano elementy hali fabrycznej (stalowe dźwigary, rury, lampy), ściany są białe, łukowe okna wykończone cegłą, ceglany jest także bar i ścianka przed nim. Meble w kolorze orzecha włoskiego.
Druga, mniejsza sala, mieści się niżej, po drugiej stronie budynku, w niej zainstalowano 1000 l warzelnię. Ona jak i inne urządzenia browaru są kupione w Niemczech jako używane. W piwnicy (jeszcze 2 poziomy niżej) znajduje się potrójna, otwarta kadź fermentacyjna oraz 6 tanków leżakowych różnej pojemności i wyglądu. Obecna moc produkcyjna browaru to 1200 hl rocznie ale łatwo ja można zwiększyć.
Warzy się tu stale 3 rodzaje piw:
- Sládek 10° světlé výčepní http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=109396
- Premiant 12° světlý ležák http://www.browar.biz/forum/showpost...12&postcount=4
- Harmonie 12° tmavý ležák http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=109397
Poza tym zazwyczaj bywa jakiś speciál, ja trafiłem 29.07 na
- Pale Ale 11° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=109398
Każde z piw można kupić na wynos w 1,5 l PET-ach, samoprzylepne etykiety są po 15 kč, podkładki dostępne na stołach ale jest też możliwość kupienia kompletu 5 szt. o różnych wzorach (40 kč). Szkło firmowe w cenie 150 kč, ale piwa podaje się w kuflach i szklankach bez logo. Są też koszulki (180 kč).
Do jedzenia sporo ciekawych dań (83 - 186 kč), głównie mięsnych ale są też wegetariańskie w przyjemnych cenach 55 - 71 kč, oraz różne typowo czeskie zakąski (od 29 kč utopenec po 64 kč topinka). Menu codzienne (zupa + drugie danie) kosztuje 79 - 85 kč. Nawet gdy nic nie zamawiamy do piwa podawany jest gratis talerz krótkich tyčinek z kminkiem i grubą solą.
Czynne: niedziela-czwartek 10-22, piątek i sobota 10-24. Piękne miejsce na relaks i wypoczynek po górskich wędrówkach.
Fotki w galerii:
Comment