Kiedy w styczniu 2010 roku zły wuj Huineken zamknął stary browar, piwosze w Lounach byli skazani na koncernową piwopodobną chemię. Słońce im zaświeciło ponownie w październiku 2013 gdy prawie równocześnie otworzyły się dwa browary restauracyjne i to na tej samej ulicy. Pierwszy to większy ZLoun http://www.browar.biz/forum/showthre...32#post1204332 , drugim jest odległy od niego o 300 m (350 m od przystanku ČD Louny střed) browarek Domov.
Mieści się w ładnie wyremontowanym, starym, przedwojennym budynku mieszczącym od grubo ponad 100 lat pensjonat i restaurację. Wchodząc do głównej sali, dawny wygląd tego miejsca można podziwiać w postaci malowidła na przeciwległej ścianie i na starych fotografiach po bokach. Sala jest jasna, stoły, krzesła i boazeria z ciemnego drewna, na półkach stare piwne butelki.
Na prawo od wejścia, w wąskim przejściu naprzeciw baru, umieszczono 200 litrową miedzianą warzelnię. Mijając ją dojdziemy do mniejszej sali, przez nią można wyjść na podwórze gdzie urządzono częściowo kryty letni ogródek z siedmioma sporymi ławami.
Stąd wchodzi się do piwnicy gdzie znajdują się pozostałe urządzenia browaru. Zabrał mnie tam sympatyczny pan sládek, z pasją opowiadając o swojej pracy. Początkowo było tu 6 kadzi otwartej fermentacji (200 l każda), a w leżakowni 4 tanki leżakowe po 1000 l firmy kovo-Janči Přibice. Całość technologii (łącznie z warzelnią) dostarczyła firma Josefa Krýsla. Po paru miesiącach dokupiono jeszcze 2 tanki leżakowe po 1200 l (Brewtec-Lom u Mostu) i dwie kadzie fermentacyjne po 600 l każda. Dzięki temu pan sládek ma większą swobodę i może eksperymentować z nowymi rodzajami piw. A stara się uwarzyć nawet 2 piwa specjalne miesięcznie. Było już pszeniczne, ale, miodowe (miód dodawany przy fermentacji), śliwkowe (na bazie maceratu) i inne których nie zapamiętałem. Na początku sierpnia miał być gotowy dojrzewający właśnie Amber Ale 12° oraz mocniejsza wersja jasnego - 13°, w początku września dojrzeje Red IPA. W stałej ofercie są 2 piwa:
- Lounský žejdlík 11° světlé http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=109481
- Lounský žejdlík 13° tmavé http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=109483
W czasie mojej wizyty trafiłem jeszcze na
- Polotmavý speciál 12° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=109482
Pan sládek to prawdziwy pasjonat, widać jaką radość sprawia mu ta praca, cieszy się gdy goście mogą co kilkanaście dni spróbować nowego piwa. Zapytany o bliską konkurencję w postaci browarku ZLoun powiedział, że to nie konkurencja tylko dobrzy znajomi (czy u nas to możliwe?). Razem organizują 30.08.14 na głównym rynku lounskiej starówki Pivní slavnosti, gdzie oprócz obu miejscowych będą uczestniczyć zaprzyjaźnione browarki: Kahan-Most, Antoš-Slany, U Štocesů-Rokycany.
Ale powróćmy do browarku Domov.
Trochę dziwi, że piwa podawane są w kuflach bez logo choć takowe są w sprzedaży (0,5 l-85 kč, 0,3 l-75 kč). Są też koszulki (180 kč), etykiety samoprzylepne (20) i inne gadżety w postaci otwieraczy, długopisów itp.). Podkładki firmowe dostępne na stołach.
Można zabrać piwa na wynos w PET-ach lecz napełniane są one wprost z nalewaka na barze.
Oferta jedzenia zmienia się w zależności od pory dnia. Do godziny 13 obowiązuje polední nabídka z gotowymi daniami (zupa 25 kč+do wyboru 5 drugich po 75 kč). Później można już zamawiać z dość bogatego menu dania typowo czeskiej kuchni w cenach 100-300 kč, w 99% oczywiście mięsne. Jest też kilka rodzajów ryb i oczywiście komplet czeskich przekąsek.
Obsługa sprawna i miła. Warto tu wpaść, rzeczywiście można się poczuć jak w domu.
Czynne: pon. - czw. 10.30-23, pt. 10.30-24, sob. 11- 24, niedz. 11-22.
Fotki w galerii:
Mieści się w ładnie wyremontowanym, starym, przedwojennym budynku mieszczącym od grubo ponad 100 lat pensjonat i restaurację. Wchodząc do głównej sali, dawny wygląd tego miejsca można podziwiać w postaci malowidła na przeciwległej ścianie i na starych fotografiach po bokach. Sala jest jasna, stoły, krzesła i boazeria z ciemnego drewna, na półkach stare piwne butelki.
Na prawo od wejścia, w wąskim przejściu naprzeciw baru, umieszczono 200 litrową miedzianą warzelnię. Mijając ją dojdziemy do mniejszej sali, przez nią można wyjść na podwórze gdzie urządzono częściowo kryty letni ogródek z siedmioma sporymi ławami.
Stąd wchodzi się do piwnicy gdzie znajdują się pozostałe urządzenia browaru. Zabrał mnie tam sympatyczny pan sládek, z pasją opowiadając o swojej pracy. Początkowo było tu 6 kadzi otwartej fermentacji (200 l każda), a w leżakowni 4 tanki leżakowe po 1000 l firmy kovo-Janči Přibice. Całość technologii (łącznie z warzelnią) dostarczyła firma Josefa Krýsla. Po paru miesiącach dokupiono jeszcze 2 tanki leżakowe po 1200 l (Brewtec-Lom u Mostu) i dwie kadzie fermentacyjne po 600 l każda. Dzięki temu pan sládek ma większą swobodę i może eksperymentować z nowymi rodzajami piw. A stara się uwarzyć nawet 2 piwa specjalne miesięcznie. Było już pszeniczne, ale, miodowe (miód dodawany przy fermentacji), śliwkowe (na bazie maceratu) i inne których nie zapamiętałem. Na początku sierpnia miał być gotowy dojrzewający właśnie Amber Ale 12° oraz mocniejsza wersja jasnego - 13°, w początku września dojrzeje Red IPA. W stałej ofercie są 2 piwa:
- Lounský žejdlík 11° světlé http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=109481
- Lounský žejdlík 13° tmavé http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=109483
W czasie mojej wizyty trafiłem jeszcze na
- Polotmavý speciál 12° http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=109482
Pan sládek to prawdziwy pasjonat, widać jaką radość sprawia mu ta praca, cieszy się gdy goście mogą co kilkanaście dni spróbować nowego piwa. Zapytany o bliską konkurencję w postaci browarku ZLoun powiedział, że to nie konkurencja tylko dobrzy znajomi (czy u nas to możliwe?). Razem organizują 30.08.14 na głównym rynku lounskiej starówki Pivní slavnosti, gdzie oprócz obu miejscowych będą uczestniczyć zaprzyjaźnione browarki: Kahan-Most, Antoš-Slany, U Štocesů-Rokycany.
Ale powróćmy do browarku Domov.
Trochę dziwi, że piwa podawane są w kuflach bez logo choć takowe są w sprzedaży (0,5 l-85 kč, 0,3 l-75 kč). Są też koszulki (180 kč), etykiety samoprzylepne (20) i inne gadżety w postaci otwieraczy, długopisów itp.). Podkładki firmowe dostępne na stołach.
Można zabrać piwa na wynos w PET-ach lecz napełniane są one wprost z nalewaka na barze.
Oferta jedzenia zmienia się w zależności od pory dnia. Do godziny 13 obowiązuje polední nabídka z gotowymi daniami (zupa 25 kč+do wyboru 5 drugich po 75 kč). Później można już zamawiać z dość bogatego menu dania typowo czeskiej kuchni w cenach 100-300 kč, w 99% oczywiście mięsne. Jest też kilka rodzajów ryb i oczywiście komplet czeskich przekąsek.
Obsługa sprawna i miła. Warto tu wpaść, rzeczywiście można się poczuć jak w domu.
Czynne: pon. - czw. 10.30-23, pt. 10.30-24, sob. 11- 24, niedz. 11-22.
Fotki w galerii:
Comment